20121130 134533

Δεν φοβούνται τέλη εξαιτίας του μνημονίου στο Δήμο Ξάνθης. Κόντρες για τις αναθέσεις

30 Νοεμβρίου 201212:52

20121130 134533Το φόβο να επιβληθούν υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη του Δήμου Ξάνθης λόγω μνημονίου επεσήμαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής κατά τη συζήτηση της τριμηνιαίας έκθεσης της Οικονομικής Υπηρεσίας για την τήρηση του Προϋπολογισμού, κάτι που πάντως απορρίπτει ως ενδεχόμενο η δημοτική αρχή, με βάση όσα συζητήθηκε στη συνεδρίαση που έγινε μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Όπως είναι γνωστό, οι Δήμοι που υπερβαίνουν το 10% του Προϋπολογισμού τους επιβαρύνονται υποχρεωτικά με αυξημένα τέλη για τους Δημότες. Ο Χρήστος Πούλιος ανέφερε ότι παρατηρεί αποκλίσεις και επεσήμανε τον κίνδυνο υπέρβασ

Παράλληλα, υπήρξε ένσταση σε σχέση με τις ανελαστικές δαπάνες και αν αυτές έχουν μειωθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, ενώ τόσο η Προϊστάμενη των Οικονομικών Υπηρεσιών Χ. Ταραρά όσο και ο Δ. Μπένης, ανέφεραν ότι αρκετές δαπάνες, όπως η μισθοδοσία έχουν μειωθεί ενώ ήδη ο Δήμος π.χ. σταμάτσησε να δίνει την επιδότηση πρώτης κατοικίας.

Τέλος, για το θέμα των αποκλίσεων στις εισπράξεις εντοπίστηκε πρόβλημα με τα βεβαιωμένα χρέη. «Δεν εισπράτει ο Δήμος από τα βεβαιωμένα χρέη παρά τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Δημήτρη Μπένη.

Αναβολή θέματος για ανάθεση λόγω αντιδράσεις. Παρόν το ΤΕΕ

Την ένσταση του Χρήστου Πούλιου προκάλεσε η έγκριση των τευχών δημοπράτησης μιας μελέτης του Δήμου, ενταγμένης σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς σημείωσε ότι θεωρεί γελοίο γεγονός ο Δήμος με δεκάδες μηχανικούς να μην μπορεί να εκπονήσει μια μελέτη και συνεχίζει την τακτική της ανάθεσης. Στη συνέχεια αντίστοιχη μελέτη αναβάθμισης ενεργειακής ταυτότητας σχολικού κτιρίου, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις . Ο Χρήστος Πούλιος ανέφερε ότι η Τεχνική Υπηρεσία με έγγραφό της, το οποίο χαρακτήρισε τυποποιημένο, κάνει λόγο για αδυναμία να εκπονήσει τη μελέτη λόγω ειδικών συνθηκών, κάτι που προκάλεσε την αγανάκτησή του.

Στη συζήτηση βρέθηκε , εκ μέρους του ΤΕΕ, το μέλος της Δ.Ε. Παράσχος Ευστρατίου. «Ως Τεχνικό Επιμελητήριο είμαστε κάθετοι αντίθετοι στις αναθέσεις και δεν μπορώ να κατανοήσω πως γίνεται μελέτη  ενεργειακής αναβάθμισης να απασχολεί το κτίριο σε αυτή τη φάση, ενώ έπρεπε να απασχολήσει αρχικά τη μελέτη του έργου” είπε  Θεωρώ ότι είναι αδύνατο με 42 μηχανικούς ολων των ειδικοτήτων που διαθέτει ο Δήμος, να μην μπορεί να κάνει αυτές τις μελέτες. Τέλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι κάποιες εταιρίες εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα στο Δήμο Ξάνθης – και μάλιστα ως επίδειξη- και να γίνεται «δώρο» η μελέτη  ενώ άφησε αιχμές για κατατμήσεις έργου.

Μετά από εισήγηση του Προέδρου Δ. Μπένη και μετά τις αντιδράσεις και των μελών της πλειοψηφίας, αποφασίστηκε να αναβληθεί το θέμα, όπως και μια μελέτη για τον αιγειαλό του Νέστου, που θα συζητηθούν παρόντων των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr