dimotiko_sep_11_sympolitefsi

Πολύ κουβέντα για τα οικονομικά στο Δημοτικό Συμβούλιο

13 Σεπτεμβρίου 201101:32

dimotiko_sep_11_sympolitefsiΤη μηνιαία αποζημίωση των Προέδρων των Νομικών Προσώπων του Δήμου Ξάνθης αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε ο απόγευμα της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου.

Άμισθοι θα είναι οι αντιπρόεδροι των 2 νομικών προσώπων του Δήμου, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση του Δημάρχου. Από την Αντιπολίτευση ο Χρήστος Πούλιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Δήμαρχος προτείνει να μην υπάρχει αποζημίωση για τους Αντιπροέδρους και πρότεινε το μίνιμουμ (800) που προβλέπεται από τη νομοθεσία και άφησε αιχμές για έξοδα παράστασης που, τα προηγούμενα χρόνια, διεύρυναν τους μισθούς. Ο Μανώλης Φανουράκης, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν είχε κάποια αντιμισθία αλλά πλέον τα έξοδα που σταμάτησαν να καλύπτονται όπως τα κινητά και κάποιες άλλες δαπάνες δικαιολογούν μια μικρή αντιμισθία.

Η απόφαση προβλέπει ο Πρόεδρος στο Κέντρο Πολιτισμού και ο Πρόεδρος στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας να έχουν αποζημίωση 1.000 ευρώ ακαθάριστα, στο μέσο όσων επιτρέπει ο νόμος.

Τα οικονομικά του Δήμου δεν επιτρέπουν αποζημιώσεις

Όπως κατέστη σαφές κατά τη συζήτηση θέματος που αφορά στην αποζημίωση ιδιοκτητών, η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν επιτρέπει την ικανοποίηση των ιδιοκτητών, τα ακίνητα των οποίων είχαν απαλλοτριωθεί κατά τη διάνοιξη της οδού Σκρά, πριν από 3 χρόνια. Σε άλλο θέμα που αφορά στον καθορισμό τιμήματος για την αγορά ακινήτου στην οδό Αίμου, το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύεται από προηγούμενη δική του απόφαση για την αγορά, παρότι σήμερα ο Δήμος δεν έχει την ίδια πρόθεση. Με πρόταση Δημάρχου η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε μέχρι να υπάρξει συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου.

Αλλαγές στις Επιτροπές Κρίσεων Αυθαιρέτων

Ενδιαφέρον παρουσίασε το ερώτημα του Γιάννη Τσεγγελίδη προς τον Προιστάμενο της Πολεοδομίας για την τύχη υπαλλήλου της πρώην Πολεοδομίας της Νομαρχίας. “Εδώ και δέκα μέρες ο πρώην εκτελών χρέη Προϊσταμένου της Πολεοδομίας της τέως Νομαρχίας κύριος Κολιός είναι πλέον Προϊστάμενος Διοικητικής Υποστήριξης” ανέφερε τελικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χρήστος Μούρκας, παίρνοντας το λόγο και απαντώντας στο ερώτημα για τη θέση του στην υπηρεσία. Δεν απαντήθηκε άλλα ερώτημα για τη συμβατότητα μεταξύ των Πολεοδομίας της τέως Νομαρχίας και της Πολεοδομίας του Δήμου Ξάνθης που την απορρόφησε και έχει πλέον τη διοικητική υποστήριξη των περιφερειακών Δήμων, βάσει του Καλλικράτη.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι Επιτροπές Κρίσεων για τα αυθαίρετα των Περιφερειακών Δήμων τροποποιούνται ανάλογα με το Δήμο, όπου βρίσκεται το αυθαίρετο, με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων των τριών μικρότερων Δήμων. Αναλυτικά ορίστηκαν:

Μακρής Αθανάσιος – Δήμος Αβδήρων

Κιοσέ Μουράτ – Δήμος Μύκης

Μακρίδης Κωνσταντίνος- Δήμος Τοπείρου

Με άλλη απόφαση τροποιήθηκε η σύνθεση της Επιτροπής Κρίσεων για το Δήμο Ξάνθης, μετά τις μετατάξεις δύο μηχανικών που συμμετείχαν.

Επίσημη ανακοίνωση για την Κανονιστική της Ορφέως
Από τον Πρόεδρο Μπάμπη Δημαρχόπουλο γνωστοποιήθηκε επισήμως στο Σώμα ότι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακυρώθηκε η κανονιστική απόφαση για την Ορφέως και την Παλιά Πόλη που αφορούσε στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Όπως ανέφερε, η σχετική κοινοποίηση στο γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου έφτασε την Παρασκευή και η νομική υπηρεσία του Δήμου θα ενημερώσει τη δημοτική αρχή για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο εξής. Παράλληλα, αποσύρθηκε το θέμα της προσθήκης στην κανονιστική απόφαση για την κυκλοφορία των υπηρεσιακών οχημάτων.

Παράπονα για την κατάσταση του Μουζαφέρ Μπέη

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση του κτιρίου του Μουζαφέρ Μπέη το οποίο παραλήφθιηκε πρόσφατα, εξέφρασε ο Γιάννης Τσεγγελίδης. Όπως είπε, με αφορμή την έγκριση έργου για την αποκατάσταση των υγρασιών στο κτίριο που ανακαινίστηκε πρόσφατα και κόστισε αρκετά χρήματα, η κατάσταση που παρουσιάζει, παρότι ακόμη δεν έχει χρησιμοποιηθεί, είναι πολύ κακή και διερωτήθηκε πως παραλαμβάνει ο Δήμος τα έργα, όταν έχουν τέτοια εικόνα.

Από την πλευρά του Δημάρχου έγινε γνωστό ότι οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου που θα οδηγήσει στη λειτουργία του κτιρίου έχουν προχωρήσει αλλά “σταματά” στην έγκριση για Μουσείο που πρέπει να δοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. “Όταν λειτουργήσει, θα πάρει ζωή” είπε ο Δήμαρχος που σημείωσε ότι η επισκευή αφορά μόνο στο Χαμάμ και όχι στο σύνολο του έργου.

Τέλος, η περίπτωση ενός τυφλού που έπαιρνε προνοιακό επίδομα τυφλού ως άνεργος, ενώ ήταν συνταξιούχος και είχε προσκομίσει ψευδή βεβαίωση απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο. Με την απόφαση που εξεδόθη αποφασίστηκε η επιστροφή ποσού που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των δύο επιδομάτων, που εισέπραττε επί χρόνια.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr