dimotiko apolyseis

Με αποχή και κόντρες συνεδρίασε και ψήφισε το Δημ. Συμβούλιο για τους “14” της διαθεσιμότητας

14 Νοεμβρίου 201212:12

dimotiko apolyseisΣε κατάληψη έιναι από το πρωί της Τρίτης το Δημαρχείο της Ξάνθης ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως μοναδικό θέμα την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων .

Στις τάξεις των εργαζομένων επικρατεί αναταραχή για τις πρώτες 14 απολύσεις των υπαλλήλων αορίστου χρόνου με βάσει τις προβλέψεις του 3ου μνημονίου. Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε σε βαρύ κλίμα, παρουσία των απολυμμένων υπαλλήλων καθώς και πλήθους εργαζομένων του Δήμου που διαμαρτύρονται και συμπαρίστανται, όπως και του Προεδρείου του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων.

 

Τι αναφέρει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζεται η πλήρης αντίθεση στο μέτρο της διαθεσιμότητας, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τι σχετικές διατάξεις και εκδηλώνεται η στήριξη πολιτική και νομική στον αγώνα των εργαζομένων. Επίσης ο Δήμος αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΚΕΔΕ για το αν εμπίπτουν οι 15 εργαζόμενοι στις διατάξεις περί διαθεσιμότητας και να καλέσουν τους υπαλλήλους να μην αποστείλουν τις σχετικές λίστες μέχρι να υπάρξει η σχετική γνωμοδότηση.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα με την παράταξη Πούλιου να απόχει της ψηφοφορίας προκειμένου να μην συνεναίσει σε μια αποφάση που δεν πιστεύει αλλά και να μην δημιουργήσει πρόβλημα στους εργαζόμενους. Πρακτικά, όμως, η απόφαση σημαίνει ότι για να μην αποσταλούν οι σχετικές καταστάσεις των απολυόμενων στο Υπουργείο Διοκητικής Μεταρρύθμισης, θα πρέπει να υπάρξει κατάληψη διαρκείας (και όχι αναστολή λειτουργίας

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης χαρακτήρισε σοβαρά τα νομικά στοιχεία, που έχουν συζητηθεί με δικηγόρους του Δήμου αλλά και άλλων Νομικών της χώρας, που έχει στη διάθεσή της η ΚΕΔΕ, που θα κινηθεί για την κατάργηση των επίμαχων διατάξεων. Τόνισε ότι ήδη έχουν οδηγηθεί σε οικονομική και διοικητική ασφυξία ενώ σύντομα θα εγκατασταθούν στους Δήμους Παρατηρητήρια Αυτοδιοίκησης., Επεσήμανε ότι δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση του προσωπικού και των αναγκών του κάθε Δήμου με αυθαίρετες ποσοστώσεις, οι οποίες άλλαξαν την ώρα της ψήφισης.

Δεν πιστεύω ότι εμπίπτουν υπάλληλοι του Δήμου Ξάνθης

«Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να γίνουμε συνένοχοι αυτών των διαδικασιών και προτείνω να ταυτιστούμε την απόφαση της ΚΕΔΕ, την Κυριακή. Προτείνων να διαμαρτυρηθούμε προς κάθε κατεύθυνση καθώς δεν είναι δυνατό σε μια εποχή με τεράστια ανεργία η κυβέρνηση να δημιουργεί μια καινούρια γενιά ανέργων και όχι να μειώνει την ανεργία.» Όπως ανέφερε, κατά την προσωπική του άποψη, οι εργαζόμενοι του Δήμου δεν εμπίπτουν στις διατάξεις καθώς ο αριθμός των υπαλλήλων που μπαίνει σε εφεδρεία είναι μεγαλύτερος του 25% του αριθμού των υπαλλήλων της συγκεκριμένης κατηγορίας στο Δήμο και ζήτησε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της ΚΕΔΕ για να διευκρινιστεί αν στο σύνολο των εργαζομένων εντάσσονται αυτοί της Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Φροντίδας.

Δήμαρχος: Να μην αποστείλουμε τα στοιχεία στο Υπουργείο

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, μέχρι τη γνωμάτευση που θα πάρει ο Δήμος, προτείνει να μην στείλει ο Δήμος τις σχετικές καταστάσεις και να ζητήσει την απόσυρση των σχετικών διατάξεων, δηλώνοντας ότι το Δημοτικό Συμβολύλιο ταυτίζεται με τα συμφέροντας των εργαζομένων. Επίσης ζήτησε να μην υπογραφεί καμία πράξη διαθεσιμότητας από το Δήμο.

Γαλανόπουλους:  Θα χρειαστούν παραιτήσεις και παύση λειτουργίας – Συμφώνησε ο Δήμαρχος

Μας καλύπτει η θέση του Δημάρχου αλλά θεωρώ ότι οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας θα έχουν πρόβλημα αν δεν αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία.» σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δημήτρης Γαλανόπουλος, που προσθεσε ότι ίσως χρειάζονται ακόμη πιο τολμηρές και δυναμικές αποφάσεις, όπως σε άλλους Δήμους οι οποίοι ανέστειλαν τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου αλλά ακόμη και σε παραίτηση των Δημοτικών Συμβουλίων για να μην εφαρμόσει το Υπουργείο τη σχετική απόφαση. Η θέση αυτή βρήκε σύμφωνη τη δημοτική αρχή, ως επόμενο βήμα.

Χ. Δημαρχόπουλος: Αυθαίρετες ποσοστώσεις και επιλογές ειδικοτήτων

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μπάμπης Δημαρχόπουλος χαρακτήρισε αυθαίρετες τις ειδικότητες και τα κριτήρια που τίθενται με τρόπο που δημιουργεί ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων διαφορετικών υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι για κάποιους δεν υπήρχε καν ΑΣΕΠ όταν κατέλαβαν τις εν λόγω θέσεις ενώ δεν προβλέπεται αξιολόγηση . Παράλληλα ανέφερε ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας που υποκρύπτει απόλυση αντίκειται σε μια σειρά από διατάξεις άλλων νόμων και του συντάγματος και χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την περιστολή εσόδων και την απαγόρευση προσλήψεων, ακόμη και ορισμένου χρόνου, θα οδηγήσουν τους Δήμους σε αδυναμία εξυπηρέτησης των τοπικών υποθέσεων.

Ν. Ανταμπούφης: Ανυπακοή στα μέτρα και ανατροπή της κυβέρνησης

Την επισήμανση ότι μέσα σε τρεις μέρες το Υπουργείο εφαρμόζει με εντυπωσιακή ταχύτητα τις αυθαίρετες διατάξεις,. «Αν περάσει αυτή η εφαρμογή, ακολουθεί η επόμενη ομάδα εργαζομένων, την οποία έχουν ήδη σχεδιάσει» είπε ο επικεφαλής των Πολιτών για την Ξάνθη Νίκος Ανταμπούφης. «Το έχουμε δει το έργο στη Βρεττανία της Θάτσερ, αφού διώξουν το προσωπικό της καθαριότητας και των κοινωνικών δομών, στη συνέχεια θα τα δώσουν σε εργολάβους, που θα απασχολούν τους απολύμμένους με χειρότερους όρους και αποδοχές» σημείωσε κάνοντας λόγο για ανάγκη ανατροπής της πολιτικής αλλά και της κυβέρνησης.

Γ. Κολλάρος: Χειρότερα από το 1973

Ο Γιώργος Κολλάρος επεσήμανε ότι -ενθυμούμενος την κατάσταση το 1973- η σημερινή είναι χειρότερη αναφέροντας ότι σήμερα η ΔΕΗ πήγε με συνοδεία ΜΑΤ στο Δροσερό για να κόψει ρεύματα, ότι οι μισθοί των αιρετών μειώνονται δραστικά, ότι πετρέλαιο δεν μπορεί να μπει στις οικοδομές, ότι στο ΔΠΘ υπάρχουν ακόμη περισσότεροι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα, ότι οι υπάλληλοι που δεν θα δώσουν στοιχεία, θα προστεθούν στη λίστα των απολυμμένων.

Χ. Πούλιος: «Πως φτάσαμε μέχρι εδώ;»

Αρχικά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρήστος Πούλιος σημείωσε ότι αμφισβτητεί τη χρησιμότητα της έκτακτης συνεδρίασης. “Δεν θα λαϊκίσω και δεν μπορώ να συμμετάσω σε μια διαδικασία που δεν μπορεί να οδηγήσει κάπου» σημείωσε. Και εκτίμησε ότι οι υπάλληλοι που δεν θα στείλουν τα στοιχεία, δεν καλύπτονται από μια απόφαση δημοτικού Συμβουλίου και θα έχει επιπτώσεις.

«Αναρωτήθηκε κανείς πως φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση ;» είπε ο Χρηστος Πούλιος που ανέφερε ότι στη χώρα υπήρξαν διορισμοί από το παράθυρο, ρουσφέτια και υπεράριθμο προσωπικό σε Δήμους. Είναι ξένα προς τη χώρα μας αυτά;» είπε και ο Δήμαρχος Ξάνθης συμφώνησε με το Χρήστο Πούλιο, αναφέροντας ότι στο Δήμο Ξάνθης δεν υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις αλλά αυτές το μνημόνιο τους καλύπτει ! ανέφερε εκνευρισμένος ο Δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης.

Θ. Ξυνίδης: “Μου ζητάτε να καθαρίσω μια μπουγάδα που δεν λέρωσα εγώ.”

Την άποψη ότι  η αξιολόγηση  είνα κάτι που επικαλείται η δημοτική αρχή αλλά δεν θα ήθελε να το κάνει  ενώ ανέφερε ότι από τους 300 εργαζομένους δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του προσωπικού, κάνοντας λόγο για αξιόλογους και ικανότατους υπαλλήλους, για τους οποίους στεναχωριέται.”Επί 18 χρόνια σας έλεγα ότι το κλαδί στο οποίο πατάτε, θα σπάσει, και μου επιτεθήκατε, ενώ τώρα όλοι ζητάνε αυτό που λέγαμε” είπε.

Είναι στο απυρόβλημα όσοι κατ΄επίφαση διορίστηκαν μέσω του ΑΣΕΠ είπε ο Θανάσης Ξυνίδης που σημείωσε ότι κατήγγειλε κατ επανάληψη διορισμούς αυτού του είδους, αλλά έγινε “κακός” ενώ τώρα αδικούνται οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι και σημείωσε ότι τώρα του ζητάνε να αγνοήσει όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες και είτε να προτρέψει το προσωπικό σε παρανομία, είτε να παρανομήσει ο ίδιος για να διασώσει τους υπαλλήλους.

“Γιατί να καθαρίσω μια μπουγάδα που δεν λέρωσα εγώ; Δεν υπάρχει νομική παρέμβαση, είναι ξεκάθαρο και πρέπει να σας το πω. Και όσο εδώ θα πολεμάμε για τους 15, θα χάνουμε τους χιλιάδες έξω” είπε σε έντονο τόνο ο Θανάσης Ξυνίδης.

Μπένης: Ας ξεκινήσουμε από εδώ

Με την άποψη διαφώνησε ο Δημήτρης Μπένης που έκανε λόγο για συλλογική ευθύνη, προτρέποντας ο Δήμος να ξεκίνησει ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης ξεκινώντας από τους 14 του Μνημονίου.
dimotiko apolyseis

 

dimotiko apolyseis katalipsi

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr