dimotiko symvoulio sep 12 proedreio

Προχωρά το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Ξάνθης με το στρατηγικό σχεδιασμό

3 Σεπτεμβρίου 201212:40

dimotiko_symvoulio_sep_12_proedreioΗ πρώτη φάση του Επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Ξάνθης για την τρέχουσα περίοδο, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το πρόγραμμα που καθορίζει τον τρόπο της ανάπτυξης στο Δήμο για τα επόμενα χρόνια και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις αρνητικές ψήφους των παρατάξεων Πούλιου και Ανταμπούφη.

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του Τμήματος Προγραμματισμού Πέτρο Παυλίδη σκοπός του επιχειρησιακού σχεδίου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η βελτίωση ευημερίας και απασχόλησης. Παράλληλα, στον τομέα της εσωτερικής ανάπτυξης το επιχειρησιακό σχέδιο αφορά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου προς τους πολίτες.

Πως θα προχωρήσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο

Η πρώτη φάση αφορά στο στρατηγικό σχεδιασμό και ακολουθεί διαδοχικά βήματα μεθοδολογίας

Α) Προετοιμασία και οργάνωση μέσω διαδικασιών όπως η συγκρότηση Ομάδας Έργου από το Τμήμα Προγραμματισμού καθώς και ενημέρωση του προσωπικού για τις ανάγκες του Σχεδίου.

Β) Έγινε συνοπτική περιγραφή και αξιολόγηση της κατάστασης της περιοχής του Δήμου. Αφορά στον Καλλικρατικό Δήμο και περιγράφμη συνοπτική εικόνα των βασικών χαρακτηριστικών, κρίσιμα στοιχεία ανάπτυξης, στατιστικά δεδομένα

Γ) Συνοπτική περιγραφή και αξιολόγηση του Δήμου και των Νομικών Προσώπων τους ως Οργανισμούς.

Δ) Καθορισμός της στρατηγικής του Δήμου με άξονες προτεραιότητας για ένα Δήμο που νοιάζεται για τους δημότες του με συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, τεχνολικό πρωτοπόρο, που προωθεί την κοινωνική πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.

Στη συνέχεια ακολουθεί η Διαβούλευση στην αρμόδια Επιτροπή του Δήμου, δημοσιοποίηση στα Μέσα Ενημέρωσης, σύνοψη και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.

Κριτική Πούλιου για έλλειψη οράματος

Ο Χρήστος Πούλιος άσκησε κριτική για την έλλειψη οράματος στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης ενώ ανέφερε ότι και το προηγούμενο Σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, διαβάζοντας αποσπάσματα από αυτό του 2006 και κάνοντας κριτική για τις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν.

Κριτική άσκησαν και οι επικερφαλές των παρατάξεων της ελάσονος αντιπολίτευσης με το Νίκο Ανταμπούφη να αναφέρει ότι το όραμα δεν είναι κάτι που επιβάλλεται από ένα επιχειρησιακό σχέδιο αλλά κάτι που πρέπει να κατέχει κάποιος για να το μεταδώσει στην πόλη ενώ έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα που εργάστηκε για το σχέδιο. Την αμβισβήτησή τους εξέφρασαν για ορισμένα ζητήματα του Σχεδίου ο Γιώργος Κολλάρος, ο Ηλίας Βασιλούδης και ο Δημήτρης Βορίδης. Του σχεδίου υπεραμύνθηκε ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης, που είπε ότι η κριτική που δέχθηκε δεν συνοδεύτηκε από προτάσεις, τις οποίες θα ήταν ανοιχτός να συζητήσει, όπως επίσης και να διορθώσει πιθανά λάθη.

Απαντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων.

Σε σχέση με στοιχεία της «έξυπνης πόλης» σύμφωνα με τις απαντήσεις του υπεύθυνου Πέτρου Παυλίδη, παρότι είχε συμπεριληφθεί στο προηγούμενο Επιχειρησιακό Σχέδιο, αλλά ο σχετικός διαγωνισμός «εφυγε» από το Δήμο στην Περιφέρεια επί ημερών Δ. Σταμάτη και ο διαγωνισμός σταμάτησε με αποτέλεσμα να χαθεί και να μην χρηματοδοτείται σήμερα.

Σε σχέση με τους γενικούς όρους που τίθενται ανέφερε ότι αυτοί είναι δεσμευτικοί για τους υπηρεσιακούς ενώ στο περιεχόμενο – όπου παρατηρούνται ομοιότητες με άλλες περιοχές- είναι θέμα του κάθε Δήμου και του πολιτικού προσωπικού.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr