Δήμος Τοπείρου: Ο μηνυτής Δημ. Σύμβουλος ζήτησε παράσταση πολιτικής αγωγής του Δήμου εναντίον του Δημάρχου !

4 Ιουνίου 201312:45

Ανάμεσα σε όσα επεισόδια εκτυλίσσονται στις δικαστικές αίθουσες για το Δήμο Τοπείρου το τελευταίο διάστημα, ένα ζήτημα που απασχόλησε τα όργανα του Δήμου αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.  Όπως είναι γνωστό στην περιοχή της Ξάνθης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Θωμάς Μίχογλου, έχει υποβάλλει σωρεία μηνύσεων σε βάρος του Δημάρχου για διάφορα ζητήματα που θεωρεί ότι συνιστούν παράβαση καθήκοντος ή κάποιο άλλο αδίκημα.

Πέρα από την πολιτική στόχευση όλων αυτών των ενεργειών ένα ζήτημα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον:  Πρόκειται για την αίτηση που κατέθεσε προς την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, στην οποία ζητούσε από το Δήμο να διαθέσει το νομικό του σύμβουλο και να παραστεί ως πολιτική αγωγή εναντίον του Δημάρχου (!) και των συγκατηγορούμενών του στην πρόσφατη υπόθεση παράβασης καθήκοντος που αφορούσε στις κατασκευές της παραλίας Μαγγάνων, υπόθεση που  εκδικάστηκσε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θράκης και για την οποία αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Η πρωτότυπη αυτή  πρόταση- αίτημα να ορίσει  ο Δήμος πληρεξούσιο Δικηγόρο εναντίον του Δημάρχου σε υπόθεση για την οποία κατέθεσε ο  ίδιος μήνυση, πέρα από το προφανές με βάση τη λογική, ανάγκασε το Δήμο να στοιχειοθετήσει και νομικά το γεγονός ότι ο νομικός σύμβουλος του Δήμου υπερασπίζεται το Δήμαρχο και τους υπαλλήλους του. Μετά τη σχετική γνωμάτευση σε Οικονομική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο, το αίτημα απορρίφθηκε από τα όργανα του Δήμου ενώ όπως αναφέρεται αυτή είναι πάγια τακτική του Θωμά Μίχογλου.

Δεν δέχεται ούτε από το μηνυτή παράσταση πολιτικής αγωγής το δικαστήριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο σε αυτή τη δίκη όσο και σε άλλες, το δικαστήριο δεν δέχτηκε ούτε τη δική του παράσταση πολιτικής αγωγής καθώς στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος θεωρείται ότι ο μηνυτής δεν είναι βλαφθείς. Τέλος, με βάση τη σχετική νομολογία στην οποία βασίζεται ο Δήμος, και έχει πάγιο χαρακτήρα, η νομική υπηρεσία κάθε Δήμου αν ο Δήμος δεν έχει βλαφθεί από το αδίκημα, είναι υποχρεωμένος να συμπαρίσταται νομικά σε πολιτικά πρόσωπα και υπαλλήλους. (συμπίπτει νομικά η ιδιότητα για τους Δημάρχους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr