dimar_1

Ψηφοδέλτιο ΔΗΜΑΡ Ξάνθης: Με πρόταση εξουσίας και προσδοκίες

23 Απριλίου 201220:08

dimar_1Την επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς πραγματοποίησε το κόμμα στην Ξάνθη, το απόγευμα της Δευτέρας.

Στους δημοσιογράφους της Ξάνθης παρουσιάστηκαν οι Χρήστος Γκαρμπούνης-Γιατρός, Κώστας Γούναρης-Δικηγόρος, Κώστας Δέλκος-Ηλ.Μηχανικός, Παρθένα Ζουμπουλίδου-Γιατρός, Σαμή Καραμπουγιούκογλου–Δημοσιογράφος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στην Ξάνθη, Γιάννης Δουκέλης, αναφέρθηκε στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και τη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς μέσα σε αυτό το περιβάλλον με ευρωπαϊκή προοπτική και συνεχή προσπάθεια έκφρασης της Σοσιαλδημοκρατίας. «Το ψηφοδέλτιο συγκροτήθηκε στη βάση των αρχών του κόμματος και των θέσεων που διαχρονικά εκφράζει ο συγκεκριμένος χώρος» ανέφερε ο Γιάννης Δουκέλης.

Χ. Γκαρμπούνης: Ευρωπαϊκό το όχι απέναντι στο Μνημόνιο

«Τα μνημόνια οδηγούν την οικονομία και την κοινωνία σε διάλυση, σε περιθωριοποίηση  τα μεσαία στρώματα και τη λαϊκή Τάξη. Η Δημοκρατική Αριστερά υπερψήφισε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ή την περιστολή των φαρμακευτικών δαπανών και μια σειρά άλλων μέτρων» είπε για να αναδείξει ότι έχει υπεύθυνη ρεαλιστική προσέγγιση για τα πολιτικά ζητήματα.  

«Το όχι της ΔΗΜΑΡ απέναντι στο μνημόνιο είναι ένα ευρωπαϊκό όχι απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ε.Ε.της Μέρκελ και του Σαρκοζί. Η ΔΗΜΑΡ έχει ένα σαφές εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση που απορρίπτει τα μνημόνια, με στόχο να μεταθέσει τον πολιτικό άξονα της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση.» ανέφερε ο υποψήφιος βουλευτής. Σε σχέση με τις πιθανή μετεκλογική συνεργασίας ανέφερε ότι αυτή είναι δεδομένη με δύο όρους, τη δέσμευση σε ένα ορατό πρόγραμμα και την υλοποίησή του από φερέγγυα πολιτικά πρόσωπα.

Κ. Γούναρης: Η ΔΗΜΑΡ καταθέτει κυβερνητικό πρόγραμμα

«Η 6η Μαίου δεν είναι η συντέλεια της χώρας όπως υποστηρίζουν οι τρομοκρατημένοι απο τα χαμηλά ποσοστά των κομμάτων τους οι δύο αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων. Η 6η Μαΐου μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για το πολιτικό σύστημα. Στηριζόματσε στο ότι είμαστε κυβερνώσα αριστερά.» είπε ο Κώστας Γούναρης και ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ μετά τις εκλογές θα επιδιώξει να μετουσιώσει τη δύναμη που θα τις δώσουν οι πολίτες είτε από θέσεις προγραμματικής αντιπολίτευσης είτε από θέσεις κυβερνητικής συνεργασίας, με την προϋπόθεση ότι οδηγούν σε αλλαγή των σημερινών πολιτικών»

Και αυτός με τη σειρά του εξήγησε ότι με βάση της αρχές της ΔΗΜΑΡ, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εφόσον δεν υπάρχει σύγκλιση σε ένα κοινό πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι έγκαιρα η ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει κυβερνητικό πρόγραμμα με δύο πυλώνες: παραμονή στο ευρώ και σταδιακή απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του δανεισμού.

Κ. Δέλκος: «Δεν αρκεί ο θυμός»

«Σε 12 μέρες οι κάλπες ανοίγουν και οι πολίτες επιμένουν, σταθερά να θέλουν να τιμωρήσουν τα δύο κομμάτα που κυβέρνησαν τη χώρα στη μεταπολίτευση, με δικαιολογημένα αισθήματα θυμού και οργής, γιατί συνεχίζουν να μη συναιθσάνονται την τρομακτική ευθύνη που έχουν για τη σημερινή κατάσταση. Αρνούνται αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και επιμένουν σε χρεωκοπημένες συνταγές. Όμως δεν αρκεί ο θυμός» σύμφωνα με τον Κώστα Δέλκο που υποστήριξε ότι χρειάζονται και θετικές επιλογές.

Με βασικό παρονομαστή για παραμονή στην ευρωζώνη και την Ε.Ε., και σταδιακή εφαρμογή μέτρων όπως ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, οι πολίτες «μπορούν να συναντηθούν στην κάλπη της ΔΗΜΑΡ  για να ανοίξουν χαραμάδες ελπίδας στο μετεκλογικό σκηνικό. Με την ψήφο τους μπορούν να εκλέξουν βουλευτή στο Νομό Ξάνθης , είπε και πρόσθεσε οτι οι πολίτες  πρέπει να συνεκτιμήσουν και τη φεεγγυότητα των προσώπων.

Π. Ζουμπουλίδου:  Ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική Αριστερά

Την πίστη της σε μια ευρωπαϊκη και μεταρρυθμιστική αριστερά εξέφρασε η Παρθένα Ζουμπουλίδου. «Σε αυτή την Αριστερά θέλω να συμμετάσχω και ελπίζω ότι οι πολίτες θα δώσουν στην ΔΗΜΑΡ το ποσοστό που χρειάζεται για να παίξει το ρόλο της και να προκύψουν στην Ελλάδα προγραμματικές συνεργασίες που μπορούν να προχωρήσουν μπροστά τη χώρα». Επανέλαβε και αυτή ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με πολύ συγκεκριμένους όρους.

Σ. Καραμπουγιούκογλου: «Λιτότητα για όλους»

«Η 6η Μαΐου ίσως να είναι μια ιστορική μέρα για τη χώρα. Κανείς δεν μπορεί να κοροϊδέψει τον Έλληνα για την κατάσταση της χώρας και πρέπει όλοι να δούμε την επόμενη μέρα.» είπε ο Σαμή Καραμπουγιούκογλου: «Λιτότητα για όλους» ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι το σύνθημα για το αύριο, σε όλη την Ευρώπη.

Σε σχέση με τη μειονότητα ανέφερε ότι υπήρχαν αρκετοί νέοι της μειονότητας που θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι αλλά κρίθηκε ότι πρέπει ο ίδιος να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο, υπερασπιζόμενος ένα πολύ συγκεκριμένο και ξεκάθαρο πρόγραμμα για τα μειονοτικά ζητήματα . «Κάποτε κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους για το δικαίωμα της ψήφου, είπε, και προέτρεψε τους νέους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Το δίλημμα δεν είναι το μνημόνιο αλλά οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες απέτυχε η απερχόμενη κυβέρνηση και οι οποίες πρέπει να γίνουν σήμερα και όχι αύριο. Να μετατρέψουμε την γκρίνια και την εύκολη κριτική σε δημιουργική ανασύνταξη της χώρας.» είπε ο μειονοτικός υποψήφιος της ΔΗΜΑΡ στην Ξάνθη.

Η συνεργασία στο επίκεντρο, όπως πάντα

Το θέμα της συνεργασίας συνεχίζει να απασχολεί το κοινό της αριστεράς και κυριάρχησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο Κώστας Δέλκος μεταξύ άλλων υποστηρίξε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν ζητά να έρθουν οι άλλοι στο μέρος της αλλά αναζητά το μίνιμουμ της σύγκλισης σε θέσεις. «Εξαρτάται και από το ποσοστό που θα έχουμε», είπε. «Οι πολιτικοί συσχετισμοί πάντα παίζουν το ρόλο τους και αυτό που αναζητείται είναι αναγκαστικά οι συμβιβασμοί».

Ο Κώστας Γούναρης ανέφερε ότι για να γίνει μια συνεργασία πρέπει να υπάρχει κοινός βηματισμός σε βασικά ζητήματα και όχι διγλωσσία ενώ ο Σαμή Καραμπουγιούκογλου πρόσθεσε ότι η Αριστερά δεν είναι μόνο αυτή που γνωρίσαμε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και έχει και καλά δείγματα, ειδικά στην Ευρώπη.
dimar_2dimar_3dimar_doukelis

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr