ΔΗΜΑΡ: Ερώτηση της Α. Ξυροτύρη για την πώληση των παραλιών μέσω ΤΑΙΠΕΔ

18 Ιουνίου 201423:24

“Αξιοποίηση” από το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίων εκτάσεων παραλιών διεθνούς εμβέλειας

 

Οι βουλευτές ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και Νίκος Τσούκαλης κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την ενέργεια του ΤΑΙΠΕΔ να περιλάβει στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων προς πώληση περιοχές ιδιαιτέρου αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων οι παραλίες “Σίμος” και “Σαρακίνικο” στην προστατευόμενη Ελαφόνησο, αλλά και άλλες παραλίες σε όλη την επικράτεια.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι παραλίες αυτές τίθενται προς πώληση σε ιδιώτες με το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για το χρονικό διάστημα των 50 ετών, όπως προβλέπεται από το Ν. 3986/2011 και όπως υπονοεί το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία.

Παράλληλα, πρόσφατη είναι η απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την παραχώρηση προς εκμετάλλευση με τη χρήση καθισμάτων, ομπρελών θαλάσσης και την εγκατάσταση φορητών κατασκευών σε περιοχές που ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Με δεδομένο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πωλήσεις-“αξιοποιήσεις” ακινήτων σε περιοχές που αποτελούν τους σημαντικότερους πόλους έλξης τουριστών, αλλά και σημεία μοναδικής ομορφιάς και σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας με πολλές διεθνείς διακρίσεις δεν έχει λογική καθώς και την αντίδραση των τοπικών και περιβαλλοντικών φορέων, των ξένων επισκεπτών της χώρας μας αλλά και μεγάλων, έγκριτων εφημερίδων του εξωτερικού, οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν θα ακυρώσουν τις εν λόγω πωλήσεις-“αξιοποιήσεις”, αν θα αναθεωρήσουν την απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ κι αν εν τέλει προτίθενται να προωθήσουν σχέδια οικοτουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές αντί του πολιτισμού της «ξαπλώστρας».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr