dilek_selero

Η Ντιλέκ Κοτς στο Σέλερο με τις κοινές μελωδίες Ελλάδας και Τουρκίας !

14 Αυγούστου 201216:10

dilek_seleroΣυναυλία με τίτλο «αυτά είναι τα τραγούδια μας» έδωσε το βράδυ της Δευτέρας στο Σέλερο η γνωστή Τουρκάλα Τραγουδίστρια Ντιλέκ Κοτς, συχνή επισκέπτης της Ελλάδας και της Ξάνθης.

Το μουσικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η ΦΕΞ για το Δήμο Αβδήρων, είχε σαν αντικείμενο τα τραγούδια της κοινής μουσικής παράδοσης των δύο λαών με διαχρονικά, λαϊκά και έντεχνα τραγούδια παρουσία του Δημάρχου Αβδήρων αλλά  και του Δημάρχου από τα Ίπσαλα. Η Ντιλέκ Κοτς και το συγκρότημά της ταξίδεψαν το κοινό στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας, στους οντάδες της Καππαδοκίας. Πρόκειται για τα κοινά σημεία που αποδεικνύουν το λαϊκό πολιτισμό ως κοινό σημείο αναφοράς και όχι πεδίο αντιπαραθέσεων στην πολυτάραχη ιστορία της περιοχής.

«Ειναι τραγούδια δικά μας, ούτε τούρκικα ούτε ελληνικά, αλλά της περιοχής μας. «

Στις δηλώσεις τhς στους δημοσιογράφους της Ξάνθης σε άπταιστα ελληνικά, όπως πάντα, ανέφερε ότι πρόκειται για τραγούδια και στις δύο γλώσσες, που ακούστηκαν και ακούγονται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ιδιαίτερα στους Έλληνες πρόσφυγες, σημεία κοινά και για τους δύο λαούς, οι οποίοι αγαπάνε τους ίδιους ρυθμούς και τις ίδιες μελωδίες και κλέβουν ο ένας από τον άλλο τα τραγούδια για να παρουσιάσουν παραλλαγές.

«Δεν θέλω να βάζω σφραγίδες πάνω στα τραγούδια, να τα ονομάζω ελληνικά ή τούρκικα, αυτά είναι τα τραγούδια τα δικά μας, της περιοχής μας, Bizim» είπε με νόημα η Ντιλέκ Κοτς προσθέτοντας ότι τα αγαπάνε οι Έλληνες και οι Τούρκοι. Το μήνυμά της προς τους δύο λαούς είναι «να βάλουμε μπροστά τα κοινά μας και όχι τις διαφορές μας. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα» είπε η τραγουδίστρια που “πατάει” στις δύο πλευρές του Αιγαίο και προτείνει “να αγαπάμε, γενικώς”.

Πρόσθεσε ότι έχει στα σχέδιά της διάφορες συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Εχω τους καλύτερους μουσικούς της Ελλάδας στο συγκρότημά μου» είπε χαμογελώντας και αποκάλυψε ότι ήθελε πολύ να εμφανιστεί και πάλι στις Γιορτές Παλιάς Πόλης αλλά λόγω προβλημάτων με τους μουσικούς δεν έγινε εφικτό να κλείσει η συναυλία αλλά θα εμφανιστεί σε διάφορα σημεία της Βόρειας Ελλάδας. Τέλος, όπως σημείωσε η γνωστή τραγουδίστρια, η έρευνά της συνεχίζεται, με έμφαση στην Καππαδοκία και τους σκοπούς τους από την κοινή παράδοση, που πρόκειται να περάσει στη δισκογραφία.

Ποια είναι η Ντιλέκ Κότς (Dilek Koc)

Η Ντιλέκ Κοτς, έγινε ευρύτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό από τη συνεργασία της με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την εκπληκτική ερμηνεία της στο soundtrack της ταινίας Πολίτικη Κουζίνα. Συνεργάσθηκε δισκογραφικά, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικά ονόματα του χώρου της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, όπως οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Αρετή Κετιμέ, Έλλη Πασπαλά, Γιώργος Καζαντζής και άλλοι.

Με την Ευανθία Ρεμπούτσικα έδωσε συναυλίες στο Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Επίσης με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοινή τους συναυλία στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης το Σεπτέμβριο 2010. Μαζί με την Γλυκερία έδωσε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αγαπήθηκε μέσα από το προσωπικό της album με τίτλο “Karşı” (Απέναντι) με λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια από την κοινή μουσική παράδοση των Ελλήνων και των Τούρκων.«Sevdalim aman» τιτλοφορείται η τελευταία προσωπική της δισκογραφική δουλειά, με τη συμμετοχή της Γλυκερίας, στην οποία περιέχονται τραγούδια από την παραδοσιακή μέχρι και την πρόσφατη λαϊκή μουσική των δύο λαών, που αγαπήθηκαν εξίσου και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου . «Από τα γλυκά σου μάτια/Sallasana sallasana», «Ας βαστάξει αυτός ο μπάλος/Berberim oğlan», «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα/Sevdalim aman» και «Έξω ντέρτια και καημοί /Pencereden ay doğdu» είναι τα τέσσερα τραγούδια τα οποία τραγουδούν μαζί η Ντιλέκ και η Γλυκερία. Οι μουσικοί του σχήματος, σημαντικοί δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, διαθέτουν στο ενεργητικό τους πολυάριθμες συνεργασίες με γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες τόσο σε συναυλίες και ζωντανές εμφανίσεις -εντός και εκτός Ελλάδας- όσο και σε ηχογραφήσεις.

Οι μουσικοί:

Νίκος Αγγούσης, Γιάννης Κατσούλης, Μάκης Μπακλατζης, Χρήστος Μπαρτζόπουλος, Δημήτρης Παναγούλιας, Δημήτρης Σίντος
dilek_selero_2dilek_selero_1

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr