diktyo_alileggiis_xanthi

Φορείς και εθελοντές παρόντες στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

6 Φεβρουαρίου 201218:25

diktyo_alileggiis_xanthiΕντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των φορέων και το ενδιαφέρον για το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην περιοχή, στο πλαίσιο της βαριάς οικονομικής κρίσης.  

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συντονιστεί η δράση φορέων και φιλανθρωπικών δομών για την ανακούφιση των πολιτών που διαβιώνουν δύσκολα, στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Στην κατάμεστη αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η σύσκεψη που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παρόντες ήταν ο υπεύθυνος της δράσης Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γράνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικού Τομέα Ουζούν Ιρφάν, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς, ο επικεφαλής της Οικολογίας-Αληλεγγύης Θανάσης Μακρής -που είχε τη σχετική πρωτοβουλία-  οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Ζαγναφέρης, Γιώργος  Γερομάρκος, Τουρκές Χατζημεμίς.

Ποιοι εκπροσωπήθηκαν

Εκπροσωπήθηκαν οι φορείς: Μητρόπολη Ξάνθης, Μουφτεία Ξάνθης, Επιμελητήριο Ξάνθης, Δήμος Μύκης, Ιατρικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Σύλλογος Αιμοδοτών, Γηροκομείο Ξάνθης, Ερυθρός Σταυρός,  Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, Σύλλογος Ατόμων και Κινητικά Προβλήματα, η παράταξη Πολίτες για την Αλλαγή, η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, το ΤΕΕ Θράκης και άλλοι φορείς.


Σύμφωνα με το Θανάση Μακρή, που είχε και τη σχετική πρωτοβουλία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφέρεια επιχειρεί να παίξει συντονιστικό και ενοποιητικό ρόλο και όχι να ηγηθεί μιας προσπάθειας, ενώ ο υπεύθυνος της πρωτοβουλίας, Αρχέλαος Γράνας επεσήμανε ότι  πρόθεση της συντονιστικής επιτροπής είναι την ηγεσία και το συντονισμό αυτής της προσπάθειας να έχει ο Μητροπολιτικός Δήμος της Ξάνθης. Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης σημείωσε ότι , παρά την απουσία του Δήμου Ξάνθης από την σύσκεψη των φορέων, η σχετική πρωτοβουλία της ΑΜΘ θα έπρεπε να έρθει σε επαφή με το Δήμο Ξάνθης για να αναλάβει το συντονισμό σε τοπικό επίπεδο.


Προτάσεις φορέων για το δίκτυο αλληλεγγύης.

Ο Δημήτρης Βορίδης, που διευκρίνησε ότι εκπροσωπεί την παράταξή του και όχι το Δήμο, πρότεινε μεταξύ άλλων, τη δημιουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το ανταλλακτήριο εργασίας και προέτρεψε για κατανάλωση προϊόντων από την περιοχή της Ξάνθης. Πρόσθεσε, πάντως, ότι θα μεταφέρει τα ζητήματα στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης. Με την πρόταση για τα τοπικά προϊόντα συμφώνησε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραιτης και ανέφερε ότι αν ο Ιατρικός Σύλλογος δημιουργήσει κοινωνικό Ιατρείο, το Επιμελητήριο θα μπορούσε να το στεγάσει ενώ πρότεινε όλοι οι αιρετοί της Ξάνθης να καταβάλλουν μέρος της αντιμισθίας τους για τη δημιουργία ενός Ταμείου.


Ο περιφερειακός σύμβουλος Τουρκές Χατζημεμίς, ανέφερε ότι η Ξάνθη και η Ροδόπη είναι οι φτωχότερες περιοχές στην Ευρώπη και πρότεινε ενίσχυση απασχόλησης,στόχευση σε γυναίκες, επενδύσεις, ενίσχυση αδυνατούσας οικογένειας και στήριξη ηλικιωμένων.  Ο Πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Μπάμπης Ευστρατίου, μιλώντας στη σύσκεψη ανέφερε ότι υπάρχουν καθημερινά ζητήματα και ανάγκες που πρέπει να απασχολήσουν μια επιτροπή και μπορεί να ανακουφίσει χωρίς ιδιαίτερο κόπο, όπως η συνεργασία με τα μέσα μεταφοράς (πχ ΚΤΕΛ) για ένα πρόγραμμα παροχής εισιτηρίων.


Ανταλλακτήριο αγαθών και υπηρεσιών

Σχετικά με το θέμα του ανταλλακτηρίου υπηρεσιών, που προτάθηκε από το Δ. Βορίδη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Σωτήρης Τσιακίρογλου, ανέφερε ότι είναι ήδη εξουσιοδοτημένος από διάφορα σωματεία για να παράσχουν υπηρεσίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς και κάποιοι το έχουν ήδη πράξει. Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Αλεξόπουλος πρότεινε το ανταλλακτήριο να λειτουργεί και με αγαθά, δίνοντας σημαντική διέξοδο για συναλλαγές χωρίς νομίσματα.


Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπολεως π. Παντελεήμων, αναφέρθηκε στο έργο της Μητρόπολης όπως το τραπέζι της Αγάπης, που ξεκίνησε με 30 μερίδες και τώρα έχουν ξεπεράσει τις 150. “Το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης αφορά χριστιανούς και μουσουλμάνους” είπε  και τόνισε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτούργησε πιλοτικά και διακριτικά. Η Δήμητρα Παπαγεωργίου, επιχειρηματίας της Πληροφορικής που έχει ενασχόληση με τους τομείς της πρόνοιας σε θέματα λογισμικού, πρότεινε την οργάνωση και ομαδοποίηση των ατόμων που χρήζουν βοήθειας και σημείωσε ότι διατίθεται για να συνεργαστεί στην προσπάθεια με τους άλλους φορείς.


Αποκεντρωμένο Τραπεζι της Αγάπης στο Γηροκομείο

Ο Γιάννης Παπαχρόνης, εκ μέρους των αιμοδοτών ανέφερε ότι “Μέσα στην κρίση θα έχουμε και αρρώστιες. Υπάρχουν αιμοπεταλιοδότες, ο Σύλλογος καλύπτει τα έξοδα για να πηγαίνουν στην Αλεξανδρούπολη οι δότες”  Σε ότι αφορά στο Γηροκομείο είπε ότι το Ίδρυμα μπορεί να αποτελέσει ένα αποκεντρωμένο Τραπέζι της Αγάπης. “Αφού οι φούρνοι ανάβουν μπορούμε να προσφέρουμε 15-20 μερίδες. Επίσης μπορούμε να συνδράμουμε το κοινωνικό φαρμακείο” είπε.


Η Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι ο Ε.Σ. προσφέρει το το κτίριο και προτείνει καταγραφή των αστέγων από την Κοινωνική Πρόνοια του Ε.Σ. Ο Κώστας Αμοιρίδης σημείωσε ότι δεν πρέπει να παραλειφθεί η ανάγκη να γίνουν κατανοητές οι ιδιαιτερότητες της παροχής βοήθειας σε άτομα με αναπηρίες.  Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας πρότεινε ένα φιλανθρωπικό μπαζάαρ (υπάρχει η ανάλογη εμπειρία) που μπορεί να γίνει σε συντονισμό με άλλους φορείς. Τέλος η Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας επεσήμανε ότι χρειάζεται πολύ ψυχολογική στήριξη όσων βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης.


Μεγάλη συμμετοχή σε όλη την Περιφέρεια.

Η ΑΜΘ είναι η πρώτη Περιφέρεια που ξεκινά το φιλόδοξο εγχείρημα, στο οποίο μετά την πέμπτη συνάντηση που έγινε στην Ξάνθη, συμμετέχουν σχεδόν 100 φορείς.

Από πολλές πλευρές υπήρξε πρόταση για επαναδραστηριόποίηση του φορέα ΣΤΗΡΙΞΗ της πρώην Νομαρχίας. Απαντώντας ο Φώτης Καραλίδης σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος φορέας που κληροδότησε η Νομαρχία στην αιρετή Περιφέρεια, αντιμετώπισε σοβαρά λειτουργικά ζητήματα και τώρα επανασυστήνεται , χωρίς να θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη δομή αυτή τη στιγμή.


Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr