Δίκτυο Εργαζομένων ΟΤΑ: “Μειώσεις μισθών με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE”

19 Μαΐου 202009:07

Ανακοίνωση εξέδωσε το Δίκτυο Εργαζομένων ΟΤΑ εκφράζοντας τις ανησυχίες που έχουν τα μέλη του για το τί μέλλει γενέσθαι στα εργασιακά εξαιτίας του κορονοϊού και με όχημα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: 

Οι νεοφιλελεύθεροι υπουργοί της Ν.Δ με πρωτοπόρο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, βρήκαν χρυσή ευκαιρία με την πανδημία, να ικανοποιήσουν πάγιες επιδιώξεις του ΣΕΒ και των μεγαλοεργοδοτών στη χώρα μας.

Τα υπαρκτά προβλήματα και οι δυσκολίες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση είναι η χρυσή ευκαιρία για να επιτεθούν στα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, να μειώσουν το κόστος εργασίας για τους εργοδότες και το καπιταλιστικό κράτος, να αυξήσουν το ποσοστό εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Στόχος τους είναι να φορτώσουν τα προβλήματα που φέρνει η νέα ύφεση κατ΄αρχήν στις πλάτες των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στη συνέχεια στους συνταξιούχους. Χρειάζεται να είναι κανείς πολύ αφελής για να μην βλέπει ότι στρώνεται καθημερινά το έδαφος, έτσι ώστε μια σειρά αντεργατικές διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν με Π.Ν.Π., να μείνουν και την επόμενη ημέρα.

Δημοσιεύματα ήδη αναφέρουν ότι ετοιμάζονται για περικοπές μισθών στο δημόσιο ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους που είναι οι συμβασιούχοι, για να ακολουθήσουν και οι μόνιμοι, και ενδεχομένως (αν χρειαστεί για να βγει το πλάνο τους) και οι συνταξιούχοι.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το λεγόμενο σχέδιο επέκτασης της επιδοτούμενης εργασίας με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Στον πυρήνα του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν κυρίως οι συμβασιούχοι που απασχολούνται, μεταξύ άλλων σε Δήμους και σε Περιφέρειες, για τους οποίους ετοιμάζουν σημαντικό κούρεμα μισθού. Εργαζόμενος σε ΟΤΑ ή νοσοκομείο με μηνιαίες αποδοχές 800 ευρώ που θα μπει σε αυτό το καθεστώς, θα λαμβάνει 400 ευρώ από το κράτος και άλλα 250 ευρώ από το πρόγραμμα SURE (δηλαδή το 60% των υπολοίπων 400 ευρώ), με αποτέλεσμα ο συνολικός μισθός του να διαμορφωθεί στα 650 ευρώ. Το χάπι θα το χρυσώσουν για  να χωνευτεί η απώλεια των 150 ευρώ,  ότι πιθανά θα υπάρξει παράταση των συμβάσεων έως το τέλος του χρόνου.

Τώρα είναι η ώρα για:

. Μείωση των ωρών εργασίας σε 30 ώρες την εβδομάδα ΧΩΡΙΣ μειώσεις μισθών και επιδομάτων. Σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας  ή  58  χρονών και στα  55 στα βαρέα. Όχι σύνταξη στα 67 και άνεργος  25-30 χρονών.

. Τις νέες τεχνολογίες όπως η τηλεεργασία – να μην αξιοποιηθούν για ελαστικοποίηση της εργασίας, μείωση μισθών και δικαιωμάτων.

. Άμεση επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο ιδιωτικό τομέα και δυνατότητα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και Δημόσιο Τομέα. Με ευνοϊκές για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις στις εργασιακές  σχέσεις. Τον περιορισμό των συμβασιούχων, ενίσχυση της σταθερής μόνιμης εργασίας, αύξηση στο μισθό για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr