Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης – Ελλείψεις εκπαιδευτικών

27 Νοεμβρίου 201808:00

Διανύουμε τον τρίτο μήνα λειτουργίας του σχολικού έτους και παρά τις εξαγγελίες και τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας για κάλυψη όλων των κενών με την έναρξη του νέου έτους, αποδεικνύεται τελικά ότι η επιστροφή στην κανονικότητα ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, αφού και η κάλυψη όλων των κενών δεν πραγματοποιήθηκε εξαρχής, αλλά και η μη στελέχωση  όλων των κενών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στο νομό μας διαψεύδει τους ίδιους τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας.

Το αφήγημα της κυβέρνησης  περί «κανονικότητας» στα σχολεία και έναρξης των σχολείων με τις καλύτερες συνθήκες από κάθε άλλη χρονιά διαψεύδεται περίτρανα από την ίδια την πραγματικότητα.

Παρά λοιπόν τις εξαγγελίες και τις  διαβεβαιώσεις του υπουργού παιδείας  για στελέχωση των σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δυστυχώς, παρατηρείται το φαινόμενο οι προσλήψεις των αναπληρωτών να γίνονται και πάλι τμηματικά με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο πρόβλημα  στην εύρυθμη λειτουργία  των σχολικών μονάδων και να χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες που αποβαίνουν σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

Στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, και ειδικότερα στο νομό μας, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα πολύ έντονα, αφού δεν έγινε καμία πρόβλεψη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας για την  κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα μειονοτικά σχολεία, καθώς δεν  δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών ειδικοτήτων στα μειονοτικά σχολεία μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, λόγω του μη χαρακτηρισμού αυτών των σχολείων ως σχολεία «ενιαίου τύπου» και γιατί δεν είχε προβλεφθεί (όπως στους ΠΕ70) η δυνατότητα δήλωσης περιοχής «μειονοτικά σχολεία».

Κατά συνέπεια  το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση όλων των παιδιών, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού παιδείας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για τους μαθητές των μειονοτικών σχολείων καθώς μέχρι σήμερα τα κενά που δεν έχουν υφίστανται μέχρι σήμερα είναι:

ΠΕ11-Φ.ΑΓΩΓΗΣ (1 ΚΕΝΟ)

ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ Δ.ΣΧ. ΔΗΜΑΡΙΟΥ  6 ΩΡΕΣ

ΜΕΙΝΟΤΙΚΟ Δ.ΣΧ. ΜΕΛΙΒΟΙΩΝ   6 ΩΡΕΣ

ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ Δ.ΣΧ. ΠΑΧΝΗΣ      12 ΩΡΕΣ

ΠΕ06-ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ( 2 ΚΕΝΑ)

ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ Δ.ΣΧ. ΓΛΑΥΚΗΣ       4 ΩΡΕΣ

ΜΕΙΝΟΤΙΚΟ Δ.ΣΧ. ΔΗΜΑΡΙΟΥ       6 ΩΡΕΣ

ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ Δ.ΣΧ. ΕΧΙΝΟΥ          12 ΩΡΕΣ

ΜΕΙΝΟΤΙΚΟ Δ.ΣΧ. ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ    7 ΩΡΕΣ

ΜΕΙΝΟΤΙΚΟ Δ.ΣΧ. ΜΕΛΙΒΟΙΩΝ     6 ΩΡΕΣ

ΜΕΙΝΟΤΙΚΟ Δ.ΣΧ. ΩΡΑΙΟΥ             6 ΩΡΕΣ

Καλούμε το υπουργείο, παιδείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και να προχωρήσει άμεσα στην εξεύρεση εκείνων των πιστώσεων για την κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων μέσω του τακτικού προϋπολογισμού ή ΠΔΕ.

Να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμους μαζικούς διορισμούς σύμφωνα  με τις πραγματικές ανάγκες της δημόσια εκπαίδευσης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr