Δίχασε το Δημ. Συμβούλιο ο …Φίλης. Διαμάχες και αποχωρήσεις για την έκδοση ψηφίσματος

12 Νοεμβρίου 201506:25

Μαραθώνια συζήτηση προκάλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης πρόταση του Δημάρχου για την έκδοση ψηφίσματος που θα επικρίνει τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για τις δηλώσεις του περί της γενοκτονίας των Ποντίων   και θα ζητά την παραίτησή του.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία και το τελικό κείμενο θα αποφασιστεί σε συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων αλλά στη διάρκεια της συζήτησης οι τόνοι άνεβηκαν έντονα ενώ προκλήθηκαν διαφωνίες, αντεγκλήσεις και αποχωρήσεις  ενώ οι περισσότεροι μειονοτικοί σύμβουλοι, είτε καταψήφισαν είτε είχαν αποχωρήσει στη διάρκεια της ψήφισης του θέματος.
20151111_184319

Ο Δήμαρχος έφερε το θέμα σε συζήτηση με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάση Ξυνίδη να αναφέρει ότι το θέμα είναι γνωστό και λυμμένο από το 1994 με τις αποφάσεις της Βουλής, αλλά με τις ιδιαιτερότητες   που υπάρχουν στην περιοχή δεν χρειάζεται να ανοίξει και δεν θα προσθέσει κάτι το ψήφισμα. Μεταξύ των Χ. Δημαρχόπουλου και Θ. Ξυνίδη σημειώθηκε σκληρή κόντρα  με τον Θ. Ξυνίδη να ζητείται ονομαστική ψηφοφορία ή καταγραφή των ψήφων κάθε παράταξης, υποννοώντας ότι θα υπάρξουν διαρροές των μειονοτικών συμβούλων.

Ο Δ. Μπένης ανέφερε ότι έπρεπε να ζητηθεί μόνο η παραίτησή του και όχι να γίνεται ανάλυση επιστημονική στα ιστορικά δεδομένα, λέγοντας ότι ως Υπουργός οφείλει να είναι προσεκτικός σε όσα λέει.

Διαφοροποίηση Ανταμπούφη

Ο  Ν. Ανταμπούφης σημείωσε ότι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και πρέπει να γίνει εκτενής συζήτηση λέγοντας ότι το κλίμα είναι φορτισμένο και ότι το Συμβούλιο πρέπει να ευνοεί τον ορθό λόγο, δηλαδή την άποψη ότι η επιστήμη ασχολείται με την επιστήμη και η πολιτική με την πολιτική. Σημείωσε ότι για τον ίδιο λόγο που το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να κρίνει αν ισχύει ένα μαθηματικό θεώρημα, δεν πρέπει να εμπλέκεται με επιστημονικά ζητήματα αλλά μόνο για τα πολιτικά συμπεράσματα.  “Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αφού έχει μια γνώμη δεν πρέπει να την κρύψει” υποστήριξε ο Νίκος Ανταμπούφης για το Νίκο Φίλη αλλά πρόσθεσε ότι οφείλει να σεβαστεί τους νόμους και τις αποφάσεις της Βουλής.

Υπέρ  τάχθηκε και ο Ι. Καμαρίδης που συμφώνησε με την εκδοχή του Δ. Μπένη ενώ υπέρ μίλησε και ο Σ. Τσιακίρογλου. Επιφυλάξεις για τον τρόπο που τίθεται το θέμα εξέφρασε ο Γιώργος Κολλάρος, που απέδωσε δόλο στο δημοσιογράφο που έκανε τη σχετική ερώτηση στον Υπουργό λέγοντας ότι ανέκυψε ένα θέμα “από το πουθενά”  σε μια προσπάθεια να αποκρυφθούν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.
20151111_184616

Αποχώρηση Μπαντάκ και διαφωνίες από μειονοτικούς συμβούλους

Ο Σ. Μπαντάκ της παράταξης Μπένη από την πλευρά του είπε ότι αυτά το θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο περισσότερο δημιουργούν προβλήματα και δεν λύνουν κανένα ενώ λίγο αργότερα αποχώρησε διαμαρτυρόμενος.  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καρά Αχμέτ, ο οποίος  ανέφερε ότι “όλοι είμαστε Έλληνες πολίτες και σεβόμαστε τους νόμους όμως κάποιοι έχουν διαφορετική καταγωγή”. Πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο έχει αποφανθεί για το θέμα εδώ και 20 χρόνια και, παρότι ο ίδιος διαφωνεί, δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να ξανανοίγει στο Δημ. Συμβούλιο.

Ο Μ. Φανουράκης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ο Δήμος δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία όταν το σχετικό χωρίο της ιστορίας έβγαινε από την εξεταστέα ύλη του Λυκείου ενώ πρότεινε να κατατεθεί μήνυση και όχι να εκδοθεί ψήφισμα.

Τη Δευτέρα τα σπουδαία για την επιχείρηση Ροδόπη-Νέστος

Κατά τα άλλα, για τη Δευτέρα μετατέθηκε η διεξαγωγή της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ψήφιση του Προϋπολογισμού όπως επίσης και για το κρίσιμο ζήτημα της εκκαθάρισης της δημοτικής επιχείρησης Νέστος-Ροδόπη. Μετά από συνάντηση που είχε γίνει με πρωτοβουλία Δημάρχου με τους αρχηγούς των παρατάξεων, είχε συμφωνηθεί να γίνει αυτή η μετάθεση λόγω πιθανής απουσίας του Δημάρχου στην Αθήνα για υπηρεσιακά θέματα.

Τελικά ο Δήμαρχος Ξάνθης παρέστη κανονικά στη συνεδρίαση αλλά μετά από συνεννόηση που έγινε στην αρχή της συνεδρίασης αποφασίστηκε να μετατεθεί η συζήτηση του Προϋπολογισμού και άλλων θεμάτων για πολιτικούς και τεχνικούς λόγους.

Κριτική Μπένη για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Τέλος, σε  τοποθέτησή του ο Δ. Μπένης άσκησε κριτική στο Δήμο για το θέμα της Ολυμπιάδας Ρομποτικής λέγοντας ότι ο Δήμος δεν στήριξε επαρκώς τους μαθητές και αρκέστηκε μετά τη νίκη να κάνει τα επινίκεια με μια φιέστα. “Είμαστε απόντες, παρότι δίνουμε πολλά λεφτά σε διαφόρους συλλόγους αλλά, ως δια μαγείας, εμφανιστήκαμε ως Δήμος να κάνουμε τα επινίκεια.” είπε .

Ο Δήμαρχος Ξάνθης απάντησε ότι είναι γνωστές οι σοβαρές γραφειοκρατικές δυσκολίες που δεν επιτρέπουν σε Δήμους να χρηματοδοτούν αυτές τις αποστολές. Έγιναν προσπάθειες και δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί νομική φόρμουλα, σύμφωνα με το Δήμαρχο, που κατέληξε πως το ελάχιστον που έπρεπε να κάνει ο Δήμος ήταν να υποδεχθεί τα παιδιά όπως τους άρμοζε.

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr