syskepsi_oroseira

Aπό την Ξάνθη η διαβούλευση για την οροσειρά της Ροδόπης

7 Φεβρουαρίου 201122:42

syskepsi_oroseiraΑπό την Ξάνθη ξεκίνησε η διαβούλευση για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης για την οροσειρά της Ροδόπης.

Παρουσία του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη , του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη και του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Ούστογλου,  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Ξάνθης, η πρώτη συνάντηση των υπηρεσιακών παραγόντων, των εμπλεκομένων φορέων καθώς και των αυδοτιοικητικών αρχόντων που εμπλέκονται με τη ζήτημα της ορεινής περιοχής.

Όραμα της Περιφέρειας μέσα από το πρόγραμμα που έχει σημαντικούς οικονομικούς πόρους, είναι η δημιουργία ενός οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμου ορεινού χώρου, στον οποίο θα αξιοποιούνται αειφορικά οι τοπικοί πόροι.

Α. Γιαννακίδης: Ενιαίος σχεδιασμός με βάση το περιφερειακό πρότυπο
Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης ανέφερε στις δηλώσεις του:  «Προσδιορίσαμε μια σειρά από δράσεις και μέτρα καθώς τον Απρίλιο θα υπάρξει εξειδίκευσή τους για την ανάδειξη του οικοσυστήματος της Ροδόπης, όπως θα γίνει σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.» Την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου ο Άρης Γιαννακίδης αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα για να καθοριστεί το ύψος της χρηματοδότησης σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υφυπουργό, το οποίο ξεκινά από τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τα ποσά που είναι εγγεγραμμένα στο ΕΣΠΑ.

Πίεση χρόνου φαίνεται ότι υπάρχει καθώς όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, η διαβούλευση θα έχει καταληκτική ημερομηνία προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη υποβολή των προτάσεων ενώ «Στόχος δεν είναι ο κατακερματισμός και οι διασπάσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά σύγκλιση όλων των δράσεων στο αναπτυξαικό και παραγωγτικό πρότυπο που έχουμε στην Περιφέρεια.» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Άρης Γιαννακίδης.

Φ. Καραλίδης: Λίγος ο χρόνος της Προετοιμασίας, αρκετές οι ιδέες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης  Καραλίδης, σημείωσε ότι μόλις λίγες μέρες  έχουν οι  Περιφερειακές Ενότητες που εντάχθηκαν σε αυτή τη συζήτηση και πρόσθεσε: « Έχουμε κάνει τις πρώτες πρόχειρες συσκέψεις και κατευθύνουμε κάποια ζητήματα στο κομμάτι των υποδομών και στην διασυνοριακή σύνδεση, την αξιοποίηση της κτηνοτροφίας στον ορεινό όγκο, τη διαχείριση των υδάτων με τη δημιουργία κάποιων σταθμών συγκέντρωσης των υδάτων καθώς και τις θερμές πηγές των Θερμών  και την ανάπτυξή τους. Επίσης προβλέπουμε συμμετοχή της Υγείας σε ένα μέτρο ανάπτυξης των δύο ορεινών Κέντρων Υγείας και ακόμη και την πυροπροστασία»  ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης που έκανε λόγο ειδικότερα για διασυνοριακή συνεργασία με τη Βουλγαρία για την εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς ενώ στη συζήτηση θα εμπλακούν και άλλοι φορείς όπως οι συνεταιρισμοί . Ο Φώτης Καραλίδης ζήτησε και πήρε 15θήμερη παράταση προκειμένου να υπάρξει η ετοιμότητα της Π.Ε. Ξάνθης προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας. Τόνισε πάντως και αυτός ότι τα έργα θα πρέπει να είναι σύμφωνα με ένα ρεαλιστικό οικονομικό πλάνο και καταμερισμό καθώς και να ακολουθούν τον εναιαίο περιφερειακό σχεδιασμό για την οροσειρά της Ροδόπης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr