Διατηρεί το πλεονέκτημα των «εξαιρέσεων» στον ΤΑΡ η ΕΕ

1 Μαΐου 201520:14

Δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EurActiv, με τίτλο «Ο αγωγός TAP εξασφαλίζει την απαλλαγή του από το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ», αναφέρει ότι, σε συνέχεια κοινής γνωμοδότησης Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας, καθώς και της σχετικής έγκρισης της Επιτροπής, ο αγωγός Trans-Adriatic (ΤΑΡ), ήτοι το ευρωπαϊκό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (SGC), έλαβε παράταση της περιόδου εξαίρεσης από ορισμένες διατάξεις της οδηγίας της ΕΕ για το φυσικό αέριο [2009/73 / ΕΚ], η οποία απαιτεί πρόσβαση τρίτων σε όλες τις ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών φυσικού αερίου. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το 2013, ο αγωγός ΤΑΡ είχε εξασφαλίσει απαλλαγή από ορισμένες διατάξεις της οδηγίας, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής της υποχρέωσης πρόσβασης τρίτων, για αρχική δυναμικότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, για μια περίοδο 25 χρόνων.

Αναφέρεται ακόμη ότι η απαλλαγή του 2013 προέβλεπε ότι παύει να ισχύει στην περίπτωση που η κατασκευή του αγωγού δεν έχει αρχίσει από 16 Μαΐου 2016 ή δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το αργότερο ως την 1ηΙανουαρίου 2019. Ωστόσο, η κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος ShahDeniz στο Αζερμπαϊτζάν έχει δώσει νέο χρονικό ορίζοντα έναρξης λειτουργίας του ΤΑΡ, εντός του 2020. Κατά συνέπεια, η νέα απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι η εξαίρεση θα παύει να ισχύει εάν η κατασκευή του αγωγού δεν αρχίσει από 16 Μαΐου 2016, καθώς και σε περίπτωση που η υποδομή δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ως εκ τούτου, παρατείνεται μέχρι και δύο έτη η ημερομηνία κατά την οποία ο αγωγός θα πρέπει να καταστεί λειτουργικός.

Το δημοσίευμα καταλήγει σχολιάζοντας ότι η ΕΕ υποστηρίζει το έργο του SGC και του TAP, καθώς παρακάμπτεται μέσω αυτού η ρωσική Gazprom.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr