Διάσκεψη Οικομενικού Πατριαρχείου για την Υγεία : “Κινδύνους δημιουργούν τα κλειστά θρησκευτικά κυκλώματα, κυρίως εντός της Εκκλησίας”

29 Μαρτίου 202107:15

Ολοκληρώθηκε εντός του Μαρτίου 2021 η Συνδιάσκεψη του Οικουμενικού Πατριαρχείου με θέμα «Η Ποιμαντική της Εκκλησίας εν ημέραις Πανδημίας» που ανατέθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίος στο Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας.

Ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ως Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου και Πρόεδρος του Δικτύου της Μητέρας Εκκλησίας για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας, προέδρευσε στην Συνδιάσκεψη που ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 και συνεδρίασε διαδικτυακά, κάθε δύο εβδομάδες για σχεδόν τρεις μήνες.

Στην Συνδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Μητροπόλεων που ανήκουν πνευματικά και διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απανταχού της Γης, των άλλων Πατριαρχείων, των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών, καθώς και ιατροί και νοσηλευτές, όπως και άλλοι που διακονούν στον τομέα της Υγείας, αλλά και σε άλλους, ευαίσθητους τομείς της κοινωνίας.

Κατά την διάρκεια της τρίμηνης Συνδιάσκεψης, διαμορφώθηκε μια «διαδικτυακή συντροφιά» που λειτούργησε ως μια ομάδα προβληματισμού, αλλά και ως μια πηγή παρηγοριάς μέσα στο χαοτικό κλίμα που επικρατεί στις ημέρες μας. Αποτελεί σημαντικό γεγονός πως, σε όσους είναι ήδη συνδεδεμένοι με το Πατριαρχικό Δίκτυο, η Συνδιάσκεψη έδωσε την ευκαιρία της γνωριμίας και της σύνδεσης με νέα πρόσωπα που μεριμνούν τον συνάνθρωπο.

Στις οκτώ συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν, είκοσι ομιλητές, μέσα από τις γνώσεις τους, μετέφεραν τις ιδιαίτερες εμπειρίες τους «εν ημέραις πανδημίας». Με την συμμετοχή τους δώρισαν ένα πλούσιο πνευματικό υλικό στο Πατριαρχικό Δίκτυο που θα είναι χρήσιμο, όχι μόνο στην συνέχεια της πανδημίας, αλλά και μετά. Όλες οι ομιλίες είναι διαθέσιμες στο You Tube Channel της ιστοσελίδας του Πατριαρχικού Δικτύου στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Οι ομιλίες θα καταγραφούν και θα εκδοθούν και στις δύο γλώσσες.

Τόσο οι ομιλητές όσο και οι διάφορες παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν πως η λειτουργική ζωή και η προσευχή καθορίζει κάθε ποιμαντική δραστηριότητα. Εκφράσθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εν όψει της απειλής του θανάτου και πώς αυτές οι δυσκολίες δοκιμάζουν πολλές φορές την πίστη μας. Ακούσθηκαν μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν ότι, εν μέσω σκιάς θανάτου, όταν μας εγκαταλείπει η ανθρώπινη δύναμή μας, η αγάπη του Θεού, οι προσευχές και η αγάπη των εν Χριστώ αδελφών μας γίνονται μια αγκαλιά που μας συντροφεύουν και πόσο αυτή η αγάπη και η αγκαλιά είναι απαραίτητα στοιχεία και για όσους φροντίζουν τους «εν ασθενείαις κατακειμένων και εν θλίψεσιν και περιστάσεσιν όντων».

Επιβεβαιώθηκε η αδήριτη ανάγκη να υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας όλων των φορέων που μεριμνούν για την Υγεία, σε κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης. Σε όλη την διάρκεια της Συνδιάσκεψης επισημάνθηκαν, με έντονη ανησυχία, οι κίνδυνοι που δημιουργούν κλειστά θρησκευτικά κυκλώματα, κυρίως εντός της Εκκλησίας, βασισμένα σε φονταμενταλιστικές αντιλήψεις, και η ανάγκη να διαφυλαχθεί το σώμα της Εκκλησίας από αυτά. Ως αντίβαρο αυτού του φαινομένου, υπογραμμίσθηκε πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν εκκλησιαστικές κοινότητες που εκφράζουν την ελευθερία και την αγάπη της Αγίας Τριάδος και μια ποιμαντική που δεν «γκετοποιεί», αλλά που αναζητεί τον απομονωμένο και, πολλές φορές, ξεχασμένο και πονεμένο συνάνθρωπο, ώστε να βρει παρηγοριά στο Σώμα του Χριστού.

Κλείνοντας την Συνδιάσκεψη, ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τους οργανωτές της Συνδιάσκεψης, τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες για την σημαντική προσφορά προς το Πατριαρχείο. Πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια άνοιξε νέους ορίζοντες για το Πατριαρχικό Δίκτυο και προσκάλεσε όλους να έλθουν στην Ρόδο το Οκτώβριο του 2022 για το 5ο Συνέδριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική στον Χώρο της Υγείας.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr