Διαμαρτύρονται οι Βούλγαροι για τη διακίνηση ατυποποίητων καρπουζιών από Ελλάδα

8 Ιουλίου 201317:30

Οι Βούλγαροι παραγωγοί καρπουζιών διαμαρτυρήθηκαν έντονα στη κυβέρνηση της χώρας τους για την διακίνηση ελληνικών ατυποποίητων καρπουζιών σε πολύ χαμηλές τιμές.

Όπως επισημαίνουν, εισάγονται ελληνικά καρπούζια που δεν τηρούν τα σωστά παραστατικά και χωρίς να πληρώνουν το ΦΠΑ. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν τα ελληνικά καρπούζια να φτάσουν να πωλούνται στη βουλγαρική αγορά στην τιμή των 12 λεπτών το κιλό. Αυτό έχει σαν συνέπεια να έχει καταρρεύσει η τιμή παραγωγού των βουλγάρικων καρπουζιών.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών στη Βουλγαρία, με έντονα ανοδικές τάσεις την τελευταία διετία, που οδήγησαν σε υπερδιπλασιασμό των εξαγωγών τόσο των φρούτων όσο και των λαχανικών. Όμως η πραγματική καταγραφή των ελληνικών εξαγωγών δεν είναι εύκολο να γίνει. Υπάρχουν εταιρείες στη γειτονική χώρα που κάνουν έναρξη επαγγέλματος στην εκεί εφορία και μετά ένα τρίμηνο προχωρούν σε διακοπή των εργασιών τους. Παράλληλα όμως συνεχίζουν να εισάγουν προϊόντα με το ΑΦΜ που έχουν. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της χώρας μας, οι συνολικές εξαγωγές ελληνικών καρπουζιών και πεπονιών το 2012 ανήλθαν στους 157.000 τόνους, από τους οποίους οι 23.000 τόνοι κατευθύνθηκαν προς την αγορά της Βουλγαρίας.

Πάντως κύκλοι του ελληνικού εμπορίου εκτιμάνε ότι ένα μεγάλο μέρος των ποσοτήτων των ελληνικών καρπουζιών που εξάγονται δεν καταγράφεται. Επιπλέον οι Βούλγαροι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι αγροτικά προϊόντα εισάγονται από τρίτες χώρες στην χώρα μας για να πάρουν την «ελληνική» ταυτότητα και να επανεξαχθούν σαν ελληνικά προς τη βουλγάρικη αγορά.

Αναφερόμενος στο θέμα ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT HELLAS) κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, επισημαίνει ότι για μια ακόμη φορά το πρόβλημα διακίνησης ατυποποίητων προϊόντων που αποτελεί τροχοπέδη και στην ανάπτυξη των εξαγωγών του καρπουζιού. Συγκεκριμένα τονίζει ότι «δυστυχώς και παρά τις προειδοποιήσεις μας για την συμμόρφωση προς την νομιμότητα, δηλαδή την εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών, συνεχίσθηκε και εφέτος όπως και τα τελευταία δυο χρόνια το ίδιο παράτυπο και επιζήμιο φαινόμενο της διακίνηση ατυποποίητων καρπουζιών χύμα εντός των μεταφορικών μέσων από ποικιλώνυμους «εξαγωγείς» ημεδαπούς και αλλοδαπούς, χωρίς την τήρηση κανόνων ποιότητας, τυποποίησης, υγιεινής και ασφάλειας των καταναλωτών, με πρόσχημα ένα κακώς εννοούμενο πρόσκαιρο συμφέρον των παραγωγών, και μάλιστα ίσως χωρίς συμμόρφωση σε φορολογικές υποχρεώσεις, ως διαπιστώνουν στα δημοσιεύματα ακόμη και οι βουλγαρικές Αρχές.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν καταρρεύσει οι τιμές παραγωγού και να διατίθενται ελληνικά καρπούζια σε τιμές χαμηλότερες του κόστους παραγωγής των Βούλγαρων παραγωγών με συνέπεια λόγω των διαμαρτυριών τους να ληφθούν μέτρα από τις βουλγαρικές Αρχές ,τα οποία δυστυχώς δεν έλαβαν οι Ελληνικές Αρχές».

Πηγή : ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr