Διάλεξη του Δ. Τριαντάφυλλου στο Μουσείο Αβδήρων για τον “Τύμβο των αμαξών και των αλόγων”

8 Δεκεμβρίου 201518:11

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης σας προσκαλεί το Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015, στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων να παρακολουθήσετε τη διάλεξη του Διαμαντή Τριαντάφυλλου «Ο τύμβος των αμαξών και των αλόγων.»

Αναμφίβολα, η πιο γνωστή και πολυσυζητημένη ανασκαφή στον χώρο της Αιγαιακής Θράκης είναι η ανασκαφή των Διαμαντή Τριαντάφυλλου και Δόμνας Τερζοπούλου στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, στον βόρειο Έβρο.

«Στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. τέσσερα μέλη μιας πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων που πέθαναν διαδοχικά, αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν στο ίδιο σημείο, κοντά στο δρόμο που οδηγούσε από την Αδριανούπολη στη Φιλιππούπολη. Στην ίδια θέση κατασκευάστηκε σταδιακά μεγάλος τύμβος, για να διατηρηθεί ανά τους αιώνες ζωντανή η μνήμη των νεκρών.

Με την ανασκαφή εντοπίστηκαν τέσσερις μεγάλοι λάκκοι που περιείχαν τα υπολείμματα των καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας μαζί με πολυάριθμα αντικείμενα που τους συνόδευαν στον άλλο κόσμο. Οι πέντε άμαξες με τις οποίες μεταφέρθηκαν οι νεκροί στην περιοχή του τύμβου, ενταφιάστηκαν στον ίδιο χώρο μαζί με τα υποζύγιά τους. Δίπλα τους τάφηκαν άλλα πέντε άλογα».

Ο κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, θα σας οδηγήσει βήμα-βήμα στο θαυμαστό ταξίδι που έκαναν οι αρχαιολόγοι στον κόσμο των νεκρών γαιοκτημόνων, θα σας εξηγήσει τα μέσα και τους τρόπους με τους οποίους έφεραν σε πέρας το δύσκολο αυτό εγχείρημα και θα σας κάνει κοινωνούς των προτάσεών τους για το μέλλον του μνημείου

afisa doxipara

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr