Το δεξί χέρι του Ερντογάν που θέλει την Αγία Σοφία τζαμί

13 Ιουνίου 201613:12

Από τον Αύγουστο ο τότε υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Γιαλτσίν Τοπτσού, τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πλέον τοποθετήσει επικεφαλής των συμβούλων του και τον χρησιμοποιεί σε ρόλο «αντ’ αυτού», είχε υπογράψει επίσημα απόφαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα -και νομικά- μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί!

Ηταν μάλιστα από τα πρώτα έγγραφα που υπέγραψε αναλαμβάνοντας τη θέση του υπουργού. Επίσης είχε φροντίσει σε δηλώσεις του να κάνει γνωστό ότι «αποτελεί όνειρο, στόχο και φιλοδοξία του η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρου λατρείας των μουσουλμάνων».

Με προκλητικό τρόπο, αμφισβητώντας ουσιαστικά την οικουμενικότητα του μνημείου- συμβόλου της Ορθοδοξίας, που έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είχε δηλώσει ότι μια τέτοια -τελική- απόφαση για μετατροπή σε τέμενος θα παρθεί από το τουρκικό έθνος και όχι από τον έξω κόσμο, προσθέτοντας ότι ένα δημοψήφισμα του τουρκικού λαού θα μπορούσε να αποτελέσει μια σοβαρή λύση!

Ο Γ. Τοπτσού είναι επί πολλά χρόνια πρόεδρος του ακροδεξιού ισλαμιστικού (Σουνίτες) κόμματος της Μεγάλης Ενωσης (ΒΒP), και εξέπληξε πολλούς η τοποθέτησή του στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε το περασμένο καλοκαίρι για να οδηγήσει τη χώρα στις έκτακτες εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Γ. Τοπτσού και το κόμμα του -συγκέντρωναν περίπου 1,5% στις εθνικές εκλογές τα προηγούμενα χρόνια- προπαγάνδιζαν την ιδέα της «μεγάλης Τουρκίας» και πρώτος τους στόχος αποτελούσε η μετατροπή και πάλι της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί) και τόπο λατρείας των μουσουλμάνων.

Η επιλογή του να τοποθετηθεί αρχικά στην κυβέρνηση και στη συνέχεια στη θέση του πρώτου συμβούλου του προέδρου της Τουρκίας έγινε από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εντάσσεται στο προσωπικό του σχέδιο να διευρύνει το εκλογική δύναμη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προς τα εθνικιστικά και ισλαμικά στοιχεία, ώστε με την αναθεώρηση του συντάγματος να μετατραπεί η Τουρκία σε προεδρική δημοκρατία.

Στην Αγία Σοφία τον Σεπτέμβριο του 2015, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού παρέστη σε εκδήλωση που έληξε με ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου

agia-sofia-prwhn

Παρά τη συντριπτική νίκη του Νοεμβρίου με το 49,3% των ψήφων που συγκέντρωσε το ΑΚΡ, οι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι 316 έδρες που πήρε το κόμμα, σε σύνολο 550 της τουρκικής Βουλής, μπορεί να μην είναι αρκετές για να προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση, αφού δεν έχουν βρεθεί μέχρι τώρα άλλοι σύμμαχοι στη Βουλή.

Ετσι δεν αποκλείουν και μια νέα εκλογική αναμέτρηση, που θα φέρει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του απόλυτου σουλτάνου. Αυτήν τη στρατηγική εξυπηρετεί και η εκτίναξη του ακροδεξιού, εθνικιστή και ισλαμιστή Γιαλτσίν Τοπτσού στη θέση του στενού συνεργάτη του Τούρκου προέδρου και όλα τα γεγονότα που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα γύρω από την Αγία Σοφία.
Στα συντηρητικά, εθνικιστικά και μουσουλμανικά μέχρι ισλαμιστικά στοιχεία στην Τουρκία βρίσκει μεγάλη απήχηση το θέμα της Αγίας Σοφίας και ό,τι αφορά τη μετατροπή της σε εμβληματικό χώρο λατρείας των απανταχού μουσουλμάνων. Μέχρι τώρα τα κοσμικά στοιχεία της Τουρκίας και μια σημαντική μερίδα των ΜΜΕ αντιδρούσαν σε οιαδήποτε συζήτηση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μνημείο-μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί. Τα τελευταία χρόνια όμως τα κοσμικά στοιχεία υποχωρούν συνεχώς και αυτό φάνηκε με τις ελάχιστες αντιδράσεις που υπήρξαν αναφορικά με όσα γίνονται στην Αγία Σοφία από την περασμένη Δευτέρα.

Με την κεντρική μεθόδευση να μπει το Κοράνι και για τις 30 ημέρες που διαρκεί το Ραμαζάνι και να μεταδίδονται καθημερινά απευθείας από το κρατικό κανάλι ΤRΤ προσευχές και αποσπάσματα από το Κοράνι, που διαβάζουν μουσουλμάνοι κληρικοί.

Δεν έγινε αντιληπτή
Η κεντρική αυτή μεθόδευση είχε ξεκινήσει από τον στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μετά τις δηλώσεις και τις ενέργειες που προαναφέραμε, ο Γιαλτσίν Τοπτσού είχε φροντίσει να επισκεφτεί την Αγία Σοφία ως υπουργός Πολιτισμού για να εγκαινιάσει μια έκθεση. Με την επίσημη αυτή ιδιότητά του είχε φροντίσει να προσευχηθεί δημόσια μέσα στην Αγία Σοφία και επίσης η τελετή των εγκαινίων να συνοδευτεί με την ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι! Την προσευχή του τότε υπουργού Πολιτισμού είχε καταγράψει και απαθανατίσει μια μικρή μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ όπως και την ανάγνωση του Κορανίου, αλλά φαίνεται δεν έγιναν αντιληπτές από την ελληνική πλευρά.

Ενώ προσεύχεται μέσα στον ναό.

assets_LARGE_t_420_54690350_type13145

Το τελευταίο διάστημα, σε ρόλο «αντ’ αυτού» του Τούρκου προέδρου, ο Γ. Τοπτσού -που δεν διστάζει να φωτογραφηθεί με όπλα στα χέρια κάνοντας σκοποβολή- έχει αναλάβει μια σειρά ειδικές αποστολές και στις χώρες με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, από την κεντρική Ασία μέχρι τα Βαλκάνια. Εμφανίζεται να φωτογραφίζεται με στολή στρατιωτικής παραλλαγής στο Αζερμπαϊτζάν, στα σύνορα με το αυτόνομο Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά τα πρόσφατα πολεμικά γεγονότα ή στο Σεράγεβο – δίπλα σε μια πράσινη μουσουλμανική σημαία με την ημισέληνο, το Κόσοβο κ.ά.

Δημιούργησε προηγούμενο
Τα προηγούμενα χρόνια ο Γ. Τοπτσού και το ισλαμικό, εθνικιστικό του κόμμα, το ΒΒP, είχαν υποβάλει επανειλημμένα αιτήματα στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να τους δοθεί άδεια για να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ακολουθώντας παρελκυστική τακτική, δεν τους είχε απαντήσει ποτέ δημόσια. Κάτι που έσπευσε να κάνει πράξη ο ίδιος και να προσευχηθεί μόλις βρέθηκε στη θέση του υπουργού, δημιουργώντας προηγούμενο.

Πηγή: Τα Νέα

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr