diethnh-mme

“Δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία για την παραμονή ή όχι στο ευρώ”

17 Ιουνίου 201217:55

diethnh-mmeΣτο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα με τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να έχουν εκτενή ρεπορτάζ για την διεξαγωγή των ελληνικών εκλογών Με απευθείας συνδέσεις αλλά και άμεση ενημέρωση μέσω των ιστοσελίδων τους αμερικανικά και βρετανικά δίκτυα ανάρτησαν τα πρώτα exit polls που δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία.


Συγκεκριμένα, το CNN  αναφέρει « Το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Δημοκρατία και το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα Κυριακή στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας ανέρχεται μεταξύ 27.5 to 30.5% ενώ ακολουθεί το ΣΥΡΙΖΑ με 27 to 30%.

Τη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα έχει στο πρωτοσέλιδό του το Bloomberg και επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σχεδιάζουν τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, ενώ αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση γύρω στις 23:00 ώρα Ελλάδας.

Ξεχωριστή ενότητα για τις ελληνικές εκλογές έχει δημιουργήσει στην πρώτη του σελίδα το CNBC και επισημαίνει ότι, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν το σχέδιο διάσωσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να «σχίσει» το μνημόνιο.

Από την πλευρά του το βρετανικό BBC σε έκτακτο δελτίο λέει πως « Τα πρώτα exit polls δείχνουν ότι τα δυο βασικά κόμματα είναι πολύ κοντά. Η Νέα Δημοκρατία που είναι ένα κόμμα υπέρ των μέτρων σταθερότητας καταλαμβάνει το 27%-30% με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κατά των μέτρων να βρίσκεται πολύ κοντά του».

Αλλά και η εφημερίδα Guardian μέσα από την ιστοσελίδα της αναφέρει «ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία ανταγωνίζονται για να γίνουν το επικρατέστερο κόμμα στην Ελλάδα. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι την Νέα Δημοκρατία στο 29% και το ΣΥΡΙΖΑ στο 27%».

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν και οι Financial Times, ενώ σημειώνουν ότι, οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν την Δευτέρα, με τους Έλληνες ηγέτες να πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση σε 48 ώρες υπό την πίεση των Βρυξελλών.

Τα γερμανικά ΜΜΕ

«Οι Συντηρητικοί και η Αριστερά δίνουν μάχη στήθος με στήθος» αναφέρει και το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”. «Προβλέπεται μια μακρά νύχτα στην Αθήνα καθώς τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν από 27 -30% και στα δύο κόμματα» γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.

«Μάχη στην κόψη του ξυραφιού και μια πικρή ψήφος για την Ελλάδα καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία στο ερώτημα της παραμονής ή όχι στο ευρώ» γράφει η γερμανική εφημερίδα “Die Welt” στην ηλεκτρονική της έκδοση.

«Οι κάλπες έκλεισαν, Οι Έλληνες έχουν πλέον αποφασίσει για το μέλλον τους και για τη συμμετοχή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ» υποστηρίζει η Sueddeutsche Zeitung

Οι Γάλλοι

Για μάχη στήθος με στήθος κάνουν λόγο τα γαλλικά ΜΜΕ επισημαίνοντας ότι το πρώτο έξιτ πολ δείχνει ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό. Οι γαλλικές εφημερίδες πάντως κάνουν ειδική αναφορά στην είσοδο της Ακροδεξιάς στο κοινοβούλιο.

Για την “Le Monde”, η Ν. Δ έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Για τη «Le Figaro”, οι ακροδεξιοί μπαίνουν στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το πρώτοι exit poll που δείχνει ότι η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται ελαφρώς ενισχυμένη από τις εκλογές της 6ης Μάιου .

Για το περιοδικό «Le Point»,  Δεξιά και Ριζοσπαστική Αριστερά είναι σχεδόν ίσες.

«Το φιλοευρωπαικό κόμμα της ΝΔ έχει το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να ακυρώσει το Μνημόνιο κατά μόλις μισή μονάδα, σύμφωνα με το πρώτο exit poll».  

Για την εφημερίδα “Liberation “, δεν επιτεύχθηκε αυτοδυναμία στις εκλογές, όπως έδειξε το πρώτο exit poll.  “Ελλάδα: όχι αυτοδυναμία στις εκλογές, Δεξιά και Ριζοσπαστική Αριστερά σχεδόν ίσες”, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της.

Οι Ιταλοί

«Μονομαχία ανάμεσα Σαμαρά και Τσίπρα» γράφει σε δημοσίευμα της η ιταλική Repubblica μόλις ανακοινώθηκαν τα πρώτα exit poll που βλέπουν ισοδυναμία Νέα Δημοκρατίας με Σύριζα. «Από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών κρίνεται όχι μόνο το μέλλον της χώρας αλλά θα εξαρτηθούν από αυτό και οι επόμενες κινήσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Οι Ελληνες καλούνται λοιπόν να επιλέξουν ανάμεσα στην τήρηση των δεσμεύσεων ή την διαπραγμάτευση των όρων που έχουν επιβληθεί», γράφει χαρακτηριστικά το κομμάτι.

Στην σκληρή μάχη για την πρωτιά των δύο κομμάτων κάνει αναφορά και η Stampa δίνοντας έμφαση στο μέλλον της Ελλάδας σε ευρωπαικό πλαίσιο και την «τύχη του ευρώ» που θα κριθεί από την αυτή την εκλογική μάχη. Δεν αφήνει βέβαια ασχολίαστη την εκλογή της Χρυσής Αυγής που χαρακτηρίζει «νέο-ναζιστικό κόμμα που παραμένει στην Βουλή με ποσοστό ανάμεσα στο 6-7,5%».

Η Corriere della Sera από την άλλη με τίτλο της «συντηρητικοί υπέρ του ευρώ προηγούνται με 27-30%», μεταφέρει τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος που είπε ότι «οι Έλληνες νίκησαν το φόβο και άνοιξαν δρόμο στην ελπίδα».

Η ιταλική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της μάλιστα δεν παραλείπει να αναφερθεί σχετικά με την ρήψη χειροβομβίδας στο προαύλιο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, την παραβίαση από χάκερ του ηλεκτρονικού λογαριασμού του ΚΚΕ στο Τwitter και τους πυροβολισμούς έξω από εκλογικό κέντρο στην Ζάκυνθο.

Οι Ισπανοί

«Η ισοψηφία συντηρητικών και Αριστεράς παρατείνει την αβεβαιότητα στην Ελλάδα» γράφει η ισπανική El Pais που βλέπει ότι το κλειδί αυτών των εκλογών είναι «κατά πόσο το αποτέλεσμα των κομμάτων που είναι υπέρ της διάσωσης της χώρας θα είναι ικανό, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση».

Η ισπανική εφημερίδα μάλιστα ερμηνεύει ότι το ντέρμπι ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αντικατοπτρίζει το δίλημμα της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε παραμονή στο ευρώ και κατάργηση του μνημονίου. «Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Ελλάδας» γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Η El Mundo από την άλλη, πέρα από τη μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στα δύο κόμματα, κάνει λόγο για το «καλό αποτέλεσμα της Χρυσής Αυγής, του νεοναζιστικού κόμματος που μεταξύ άλλων καλεί για τοποθέτηση ναρκών στα σύνορα της Ελλάδας για την πρόληψη εισόδου μεταναστών στη χώρα».

Η ισπανική εφημερίδα μάλιστα ερμηνεύει ότι αν στις 6 Μαΐου οι Ελληνες ψήφισαν νιώθοντας οργή για τα μέτρα λιτότητας τα τελευταία δύο χρόνια, «σήμερα η ψήφος  χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, φόβο και ελπίδα».

Οι Τούρκοι

«Ο θυμός κι η αγωνία επηρεάζει τους Ελληνες στις σημερινές ιστορικές εκλογές» γράφει στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της η τουρκική Hurriyet στο δημοσίευμα της οποίας φιλοξενούνται δηλώσεις πολιτών που εκφράζουν φόβο για έξοδο από το ευρώ και αγωνία για την επόμενη ημέρα.

Την ίδια στιγμή κι η δεύτερη αγγλόφωνη τουρκική TodaysZaman μιλά για τις «αναμφισβήτητα πιο κρίσιμες εκλογές της χώρας μετά από 40 χρόνια, με την πολύτιμη θέση της χώρας στο κοινό νόμισμα να βρίσκεται σε λεπτές ισορροπίες. Η πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε έπειτα από δύο χρόνια οικονομικής κρίσης έχει αναστατώσει τις αγορές σε όλο τον κόσμο, ενώ έντονος είναι ο φόβος ότι τα κόμματα που ορκίζονται να ακυρώσουν τις διεθνείς συμφωνίες διάσωσης της χώρας μπορούν να φέρουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ».

Αργεντινή

Η Αργεντινή βλέπει με ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με τις περισσότερες εφημερίδες της χώρας να ασχολούνται διεξοδικά με τις σημερινές εκλογές.

Έτσι, η La Nacion του Μπούενος Άιρες στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής της έκδοσης μιλά για τη σημερινή μάχη που «βλέπει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν ισοψηφία» και αναφέρει ότι «το αποτέλεσμα θα κρίνει την έξοδο της χώρας από το ευρώ και το μέλλον της ΕΕ».

Πηγή : protothema.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr