Δεν έδωσε απαντήσεις η «Κελέση»

26 Φεβρουαρίου 202012:27

Αρνητική να απαντήσει σε οτιδήποτε έχει σχέση με την υπόθεση Novartis και με την απλή επανάληψη της θέσης ότι ουδέν γνωρίζει για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, η δεύτερη εκ των προστατευόμενων μαρτύρων με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» ελάχιστα φάνηκε πως είχε να συνεισφέρει κατά τη διαδικασία εξέτασής της από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Η στάση της αυτή είχε ως αποτέλεσμα η χθεσινή διαδικασία στη ΓΑΔΑ να διαρκέσει πολύ λιγότερη ώρα συγκριτικώς με την αντίστοιχη του «Μάξιμου Σαράφη», μόλις μία ημέρα πριν.

Οι φράσεις που επαναλάμβανε ως απάντηση, σχεδόν σε κάθε ερώτηση που της υποβαλλόταν, φέρεται πως ήταν ότι η κλήτευσή της έγινε για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, για την οποία δεν γνωρίζει τίποτα. Ως προς τη Novartis, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε πως ισχύουν όσα είχε πει στην Εισαγγελία και θα τα καταθέσει όταν κληθεί από το δικαστήριο. Για να προσθέσει, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, απλώς ότι στην Εισαγγελία Διαφθοράς είχε εμφανιστεί κατόπιν «δικής της πρωτοβουλίας και όχι με παρέμβαση ή υπόδειξη κάποιου άλλου».

Αλλες πληροφορίες την εμφανίζουν να δηλώνει γενικότερα, με αφορμή σχετικές ερωτήσεις, πως δεν γνωρίζει πολιτικά πρόσωπα, ότι δεν έχει σχέση και ούτε θέλει να έχει με τέτοια πρόσωπα, ενώ όταν δέχθηκε συγκεκριμένη ερώτηση από μέλος της επιτροπής αναφορικά με το πώς ένιωσε όταν είδε τον πρώην πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο να κλαίει στη Βουλή κατηγορούμενος μόνο με βάση τη δική της κατάθεση, η «Κελέση» φέρεται να απάντησε πως δεν σχετίζεται η ερώτηση με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι υπενθύμιζαν με την ευκαιρία ότι πέντε από τις επτά υποθέσεις πολιτικών που ερευνήθηκαν με βάση τις καταθέσεις «Κελέση» τέθηκαν ήδη στο αρχείο, αφού δεν βρέθηκαν στοιχεία εις βάρος τους.

«Η μάρτυρας “Κελέση” υπό τον φόβο των ερωτήσεων αρνήθηκε να απαντήσει σνομπάροντας την επιτροπή και τη Βουλή», σχολίαζαν πηγές της Ν.Δ. Τα μέλη της επιτροπής, μετά το τέλος της διαδικασίας, στάθηκαν ιδιαίτερα στην προαναφερθείσα άρνηση της μάρτυρος.

Νωρίτερα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας έστειλε επιστολή –κατόπιν σχετικού αιτήματος της Προανακριτικής– στο Επιστημονικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωματεύσει σχετικά με το ποιες διαδικασίες θα πρέπει θεσμικά να ακολουθηθούν στην περίπτωση που κριθεί επιβεβλημένο να διευρυνθεί ο κύκλος των αδικημάτων που διερευνά για τον κ. Παπαγγελόπουλο η προανακριτική επιτροπή.

Εν τω μεταξύ, σε πρωινή συνεδρίαση που προηγήθηκε της εξέτασης «Κελέση» καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη λεκτική επίθεση του κ. Δημ. Λάππα με στόχο τον κ. Ιω. Μπούγα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, επέκρινε τον πρόεδρο της επιτροπής ότι ήταν πηγή διαρροών διαστρεβλωμένων πληροφοριών αναφορικά με τα όσα είχε καταθέσει λίγες ώρες πριν ο «Μ. Σαράφης».

Στην ίδια συνεδρίαση ετέθη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκ νέου το ζήτημα της άρνησης της εισαγγελέως Διαφθοράς να στείλει στην επιτροπή όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και διατυπώθηκε η πρόταση να σταλεί νέα επιστολή προς τις εποπτεύουσες την κυρία Τουλουπάκη δικαστικές αρχές για την τακτική της εισαγγελέως. Η ίδια, πάντως, φέρεται με νέο έγγραφό της προς την επιτροπή να σημειώνει ότι, καθώς η όλη υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και διέπεται από την αρχή της μυστικότητας, δεν μπορεί να κοινοποιήσει όλα τα έγγραφα που της ζητούνται. Τούτων δοθέντων, με επιπρόσθετο ενδιαφέρον αναμένεται η εξέτασή της από την επιτροπή, που σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα πρέπει να αναμένεται για αύριο Πέμπτη.

kathimerini

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr