Δεν αποκλείει νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και ο Ρεν

21 Αυγούστου 201312:05

Έπειτα από τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας το 2014, οπότε και λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας, και ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν κάνει λόγο για περαιτέρω χρηματοδότηση για τη χώρα μας.

Σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat», ο κ. Ρεν είπε ότι δεν αποκλείεται η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης, ωστόσο, τόνισε ότι οι δανειστές της χώρας έχουν και άλλες επιλογές για να συνεχιστεί το πρόγραμμα, το οποίο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο από την Τρόικα.

«Τότε θα εξετάσουμε επίσης την πιθανή συνέχιση και χρηματοδότηση του Ελληνικού προγράμματος. Για παράδειγμα, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί με την παράταση της διάρκειας των δανείων», δήλωσε ο Ρέν. Πρόσθεσε επίσης ότι το ερώτημα – κλειδί είναι η ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του υφιστάμενου προγράμματος και η ικανότητά της να εμφανίσει πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της.

Süddeutsche Zeitung: Με κονδύλια από την ΕΕ το τρίτο πακέτο

Τις πληροφορίες για ένα τρίτο μνημόνιο επιβεβαιώνει και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει ότι το τρίτο πακέτο θα περιέχει λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις από τα δύο πρώτα γιατί «στην Ελλάδα ένα σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει περισσότερα χρήματα προς την Αθήνα από τα διαρθρωτικά ταμεία της, προκειμένου να τονώσει τη εγχώρια οικονομία».

«Με αυτόν τρόπο θα απελευθερώνονταν πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας που θα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πληρώνεται το χρέος», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Τα σενάρια για το τρίτο πακέτο-Πώς θα δοθεί η νέα βοήθεια

«Σενάρια» για τη μορφή που θα λάβει τρίτο πακέτο βοήθειας βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε περί ανάγκης νέου δάνειου για την Ελλάδα.

Το νέο αυτό πακέτο αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης εδώ και καιρό πίσω από κλειστές πόρτες. Μάλιστα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, έχει και όνομα., καθώς αποκαλείται «προληπτικό» (precautionary).

Αντικειμενικός του σκοπός του θα είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-2016. Μόνο για τη διετία 2015-2016 το ΔΝΤ εκτιμά το εν λόγω κενό στα 10,9 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η νέα βοήθεια θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών το διάστημα 2014-2016. Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

FT: O Σόιμπλε έσπασε το «ταμπού» για την Ελλάδα

Το «πολιτικά τοξικό» ζήτημα της οικονομικής υποστήριξης της Ελλάδας ξέσπασε κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας, όταν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η Αθήνα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Με αυτό τον τρόπο σχολιάζουν οι Financial Times τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι με ελάχιστες διαφορές να χωρίζουν τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ από την αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών, όσον αφορά στον τρόπο που προσεγγίζουν την κρίση χρεών της Ευρωζώνης, το ζήτημα του τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής αποσιωπηθεί διακριτικά, ενόψει των γενικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, οι δηλώσεις του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη Πέερ Στάινμπρουκ όσον αφορά σε αυτή τη «σιωπή» που τηρεί η γερμανική κυβέρνηση, «έλυσε την γλώσσα του Σόιμπλε».

«Ο Σόιμπλε έβγαλε πλέον τη γάτα έξω από την τσάντα», προσθέτουν οι FT αναφερόμενοι στις δηλώσεις του εκπροσώπου του SPD Κάρστεν Σνάιντερ o οποίος σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι η Άνγκελα Μέρκελ «κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της επί τρία χρόνια, όταν ισχυρίζεται ότι δεν έχουμε χρηματοδοτική ένωση».

Όπως προστίθεται στο δημοσίευμα, το χρηματοδοτικό κενό ύψους 3-4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα έγινε αντιληπτό πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες και να αποσιωπήσουν το εν λόγω ζήτημα.

Πάντως, η εφημερίδα αναφέρει ότι με τη δήλωσή του περί ανάγκης ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε επιχείρησε να προστατέψει την Kαγκελάριο Α. Μέρκελ από τις κατηγορίες των αντιπάλων της πως κρύβει την αλήθεια από τους ψηφοφόρους της για την κατάσταση της Ελλάδας.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Financial Times, δεν άνοιξε κανένα παράθυρο ενδεχόμενης χαλάρωσης των όρων του ελληνικού προγράμματος…

Πηγή : Πρώτο Θέμα

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr