Δελτίο Τύπου της Οικολογίας – Αλληλεγγύης για το LNGστην Καβάλα: Όχι στην εγκατάσταση, όχι στο φυσ. αέριο

1 Ιουλίου 201419:46

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ αναφέρει:

Η χρήση του φυσικού αερίου συνοδεύεται από τα ίδια προβλήματα με την άντληση των κοιτασμάτων πετρελαίου. Ειδικά για το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρέπει να τονιστεί ότι το φυσικό αέριο ενώ θεωρείται καθαρό καύσιμο δεν είναι αφού η συνεισφορά του στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχεται σε 17%

Πρέπει όμως να τονιστεί πως το φυσικό αέριο συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και όταν λόγω ατυχημάτων διαρρέει από τους αγωγούς μεταφοράς επειδή αποτελείται κύρια από μεθάνιο, αέριο που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα σε εικοσαπλάσιο βαθμό από το διοξείδιο του άνθρακα

Ως χώρα αλλά και ως Ευρώπη έχουμε δεσμευθεί μέχρι το 2020:

1) Να μειώσουμε τις εκπομπές αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20%,

2) Να αυξήσουμε την ποσοστιαία χρήση των ΑΠΕ κατά 20% (Αυτό υπολογίζεται ότι θα δώσει 417.000 νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη) και επιπλέον

3) Να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% (Αυτό υπολογίζεται να δώσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη)

 

50 Δήμαρχοι από όλοι την Ευρώπη έχουν υπογράψει δέσμευση να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να πιάσουν αυτούς τους στόχους. Ο Δήμαρχος της Καβάλας είναι ένας από αυτούς τους 50 Δημάρχους

 

Όσον αφορά αυτή καθαυτή την λειτουργία εγκαταστάσεων αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αεριού αλλά και των σχετικών αποθηκών, τα προβλήματα είναι ποικίλα.

 

Για να έχουμε μια εικόνα όσον αφορά στα μεγέθη κατ αρχή θα πρέπει να πούμε ότι τα υπερτανκερ με τα οποία θα γίνεται η μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αεριού έχουν διαστάσεις περίπου 350 μέτρα μήκος και ύψος 37μετρα.

 

Καταλαβαίνουμε άμεσα από τα μεγέθη ότι οι περιορισμοί στην ναυσιπλοΐα και την αλιεία θα είναι σημαντικότατοι για έναν τόσο μικρό κόλπο όπως αυτός της Καβάλας. Τα ιδία ισχύουν φυσικά και για χερσαίες εγκαταστάσεις αλλά και για πλωτές εγκαταστάσεις.

 

Δεν συζητούμε για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Ποιος θα ήθελε να κάνει τις διακοπές του με θεα ένα υπερτανκερ και με ότι αυτό συνοδεύει.

Οι επιπτώσεις στην αλιεία θα είναι τεράστιες και έχουν ήδη αναλυθεί και από ειδικούς επιστήμονες. Περιορισμός των περιοχών αλιείας για λόγους ασφαλείας, υποβάθμιση του θαλλασιου περιβάλλοντος λόγω της ρύπανσης από τα διερχόμενα υπερτανκερ και τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις, μείωση των αλιευμάτων λόγω χλωρίωσης του νερού που θα χρησιμοποιείται για την λειτουργία της αεριοποίησης και αύξηση της θερμοκρασίας στο θαλάσσιο περιβάλλον λόγω του θερμού απορριπτομενου νερού που θα χρησιμοποιείται πάλι για την λειτουργία της αεριοποίησης.

Επιπλέον οι κίνδυνοι από τυχόν ατυχήματα είναι υπαρκτοί. Περίπου 1700ατυχηματα έχουν γίνει από το 1949 με πολλούς νεκρούς, ανάπηρους και υλικές ζημιές σε παρακείμενες περιοχές.

 

Μόλις τον Απρίλιο που 2014 έγινε μια μεγάλη έκρηξη σε περιοχή έξω από την Ουάσιγκτον με αποτέλεσμα να πεταχτούν μεταλλικά κομμάτια βάρους μέχρι και 120κιλων σε μια ακτίνα 500 μέτρων. Εκκενώθηκε η γύρω περιοχή σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων και ο κόσμος επέστρεψε στα σπίτια του μετά από 4 ημέρες.

Και για να μην λένε ότι εμείς οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ είμαστε όλο αρνήσεις, σαν ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ πιστεύουμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορεί να παίξει στρατηγικό ρόλο στα ενεργειακά θέματα, καθώς έχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό, εκτεταμένα κοιτάσματα γεωθερμίας και η ηλιοφάνειας της είναι τέτοια που της επιτρέπει να είναι αφ ενός μεν αυτάρκης σε ενέργεια αλλά και να εξάγει.

Αν στην παραπάνω παραγόμενη ποσότητα ενέργειας προστεθεί η δυνατότητα που υπάρχει να παράγουμε βιοαεριο (που θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας) από γεωργοκτηνοτροφικα απόβλητα αλλά και το 50% των απορριμμάτων μας που είναι οργανικά, τότε καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να γίνουμε αυταρκεις σε ενέργεια χωρίς να χρειαζόμαστε ξένους σωτηρες.

Επιπλέον η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων σε συνδυασμό με μέτρα για εξοικονόμηση ενεργείας, θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης, ενώ η εγκατάσταση σταθμών φυσικού αεριού θα μειώσει την απασχόληση σε τουρισμό, αλιεία και εμπόριο.

Τελευταία παρουσιαστήκαν και ορισμένοι όψιμοι σωτηρες οι οποίοι μας προτείνουν να μας δώσουν φτηνό καθαρό φυσικό αέριο για να κάμψουν τις αντιδράσεις μας.

 

Το φυσικό αέριο δεν είναι ούτε φτηνό ούτε καθαρό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους λέμε:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

(κυρίως σε ατομικό επίπεδο )

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

(εκτός από προστατευμένες περιοχές)

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ

( Κομποστοποιηση )

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr