Δεύτερη ημέρα εργασιών της Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης στην Πιερία

24 Οκτωβρίου 201814:58

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της «Λ’ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», που λαμβάνει χώρα στο Λιτόχωρο Πιερίας, με τη σύνταξη, τη συζήτηση και την υπογραφή των πορισμάτων. 

Χθες, στην πρωινή συνεδρία, υπό την προεδρία του μητροπολίτη Πτολεμαΐδος Εμμανουήλ, την πρώτη εισήγηση πραγματοποίησαν ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος και ο καθηγητής, Παντελής Λέκκου, δρ Θεολογίας με θέμα «Ορθόδοξη Θεώρηση των Ιερών Μυστηρίων». Στην εισήγηση, με βάση τη φράση του Αγίου Νικολάου Καβάσιλα «Σημαίνεται δε η Εκκλησία εν τοις μυστηρίοις», οι εισηγητές υπογράμμισαν ότι τα Μυστήρια της Εκκλησίας ταυτίζονται με τη ζωή της και την ύπαρξή της. Η Εκκλησία ορίζεται, αποκαλύπτεται, φανερώνεται και πραγματώνεται μέσα στα Μυστήρια και δεν υπάρχει χωρίς αυτά, χωρίς δηλαδή δυνατότητες μετοχής στη θεία Χάρη. Η Εκκλησία μάλιστα εμφαίνεται στο ένα και μοναδικό Μυστήριο, αυτό της Θείας Ευχαριστίας. 
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, δρ Θεολογίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Οι απόψεις των Νεοπροτεσταντών για τα Μυστήρια». Ο εισηγητής παρουσίασε τις εσφαλμένες απόψεις των Νεοπροτεσταντικών ομάδων και πρόβαλε τις αιρετικές θεωρήσεις τους περί των Ιερών Μυστηρίων. Επίσης, προχώρησε στην ανασκευή των θέσεών τους ανά Μυστήριο, ώστε να καταδειχθεί η πλάνη τους και να πληροφορηθούν ορθά οι Ορθόδοξοι πιστοί.

Ακολούθησε η εισήγηση του πρωτοπρεσβύτερου Σωτηρίου Αθανασούλια με τον τίτλο «Οι περί Μυστηρίων πλάνες των “Μαρτύρων του Ιεχωβά”». Ο εισηγητής τόνισε ότι «από τις αιρετικές και παραθρησκευτικές ομάδες της εποχής μας η εταιρεία “Σκοπιά” των “Μαρτύρων του Ιεχωβά” απορρίπτει όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας, καθώς επίσης και το θεμέλιο κάθε Μυστηρίου, που είναι ο Ιησούς Χριστός, τον Οποίο δεν αποδέχεται ως Θεό αληθινό, ως τον μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου, ως παρόντα, ενεργούντα και σώζοντα διά των Ιερών Μυστηρίων».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Μύρου, δρ Θεολογίας, με θέμα «Τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας και οι Πεντηκοστιανοί». Ο εισηγητής υπογράμμισε ότι «Η υποτίμηση, η διαστρέβλωση ή η απόρριψη των Ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας από τους Πεντηκοστιανούς οφείλεται βασικά στις λανθασμένες αντιλήψεις τους για την Εκκλησία και τη σωτηρία του ανθρώπου. Οι Πεντηκοστιανοί αντιλαμβάνονται τα Ιερά Μυστήρια ως απλές τελετές χωρίς πραγματική σωτηριολογική αξία, οι οποίες γίνονται αποδεκτές μόνο και εάν ρητά και κατά γράμμα αναφέρονται στις ‘Αγιες Γραφές.  

Η απογευματινή συνεδρία έλαβε χώρα υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Λύδδης Δημητρίου. Ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Κωνσταντίνου, δρ Θεολογίας, στην εισήγησή του, με θέμα «Αιρετικές θεωρήσεις των Ιερών Μυστηρίων από τους Μορμόνους», ανέφερε ότι οι Μορμόνοι απορρίπτουν την έννοια του Τριαδικού Θεού και αναμειγνύουν τα «μυστήριά» τους με παγανιστικές και ιουδαϊκές θέσεις. Τα πάντα ερμηνεύονται υπό την επίδραση του Μόρμον και όχι του Χριστού. Επίσης, με το λεγόμενο «βάπτισμα των νεκρών» αποδεικνύεται η αλλοίωση του Βαπτίσματος και η παρανόηση των σχετικών με το Βάπτισμα χωρίων της Καινής Διαθήκης. 

Την τελευταία εισήγηση πραγματοποίησε ο αρχιμανδρίτης  Βαρνάβας Λαμπρόπουλος με θέμα «Η ποιμαντική της επανένταξης». Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε εννιά σημαντικά βήματα για την επανένταξη των θυμάτων της πλάνης στο Σώμα της Εκκλησίας. Μεταξύ αυτών, ανέφερε την ορθή διάγνωση της καταστάσεως του θύματος, την προσπάθεια αναγνώρισης των αιτίων που τον οδήγησαν στην αιρετική ομάδα, στον διαχωρισμό του από την οργάνωση και τη βοήθεια που πρέπει να του παρασχεθεί για την επανένταξή του στην Εκκλησία. 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr