DAVOUTOGLOU_DEXIA_PERIFEREIA

Υποτονική παρουσία Νταβούτογλου στη Θράκη.

10 Μαρτίου 201102:19

DAVOUTOGLOU_DEXIA_PERIFEREIAΣε «ρηχά νερά» κινήθηκε η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Θράκη.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στη μαραθώνια, σχεδόν 24ωρη παραμονή του σε Ξάνθη και Ροδόπη, εμφανίστηκε μετριοπαθής, τυπικός και προβλέψιμος στις τοποθετήσεις του, οι οποίες επαναλήφθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις ενώ η παρουσία του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και υποβαθμισμένη καθώς η κινητοποίηση και η παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου δεν ανταποκρίθηκαν στην εικόνα του παντοδύναμου και διανοούμενου Τούρκου ΥΠΕΞ.

Γενικά η  εικόνα της επίσκεψης -που διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες-  ήταν πως δεν υπήρξε ο ενθουσιασμός και η προσέλευση του κόσμου της μειονότητας που θα ανέμεναν αρκετοί, όπως παρατηρήθηκε ιδιαίτερα στον Εχίνο που αποτελεί ένα εκδηλωτικό χωριό. Φράσεις, λέξεις και συμπεριφορές ήταν αρκετά προσεγμένες τόσο από τον Τούρκο αξιωματούχο όσο και από τα στελέχη της μειονότητας.

Η ελληνική πλευρά, παρότι η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε ιδιωτική, υπήρξε φιλόξενη, προφανώς με σκοπό να δείξει ότι δεν «φοβάται» για την παρουσία του. Στο αεροδρόμιο της Aλεξανδρούπολης τον υποδέχτηκε ο Αν. Υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης και τον συνόδευσε μέχρι την έδρα της Περιφέρειας όπου υπήρξε συνάντηση των δύο ανδρών και του Άρη Γιαννακίδη, με τον Τούρκο Υπουργό να δηλώνει αμέσως μετά ότι οι δύο πλευρές στοχεύουν στην ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας.

“Είστε Ευρωπαίοι πολίτες ενω εμείς ακόμη προσπαθούμε”

Απευθυνόμενος σε μουσουλμάνους στα Αριαννά είπε πως δεν τους επισκέπτεται «μόνο ως Υπουργός Εξωτερικών αλλά και σαν αδερφός». Η επίσκεψη στα Αρριανά, καθοδόν προς την Κομοτηνή είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς τον συνόδευε ο γνωστός βουλευτής και προσωπικός φίλος του Ταγίπ Ερντογάν, Μεχμέτ Μουεζίνογλου που κατάγεται από εκεί, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ και η σύζυγός του επισκέφθηκαν το σπίτι του.

Το μεσημέρι, στο γεύμα που παρατέθηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή σημείωσε πως η μειονότητα αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. «Πρέπει να είστε ενωμένοι ως μειονοτικοί, να έχετε ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα του τόπου σας,  όχι μόνο στα προβλήματα αλλά και στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Μη ξεχνάτε το γεγονός ότι είστε ευρωπαίοι πολίτες ενώ εμείς προσπαθούμε να μπούμε στην Ε.Ε.» ανέφερε έχοντας δίπλα του τους δύο μειονοτικούς βουλευτές της Θράκης και τους δύο ψευδομουφτήδες.

«Διακρίνουμε άλματα προόδου όσον αφορά την αντιμετώπισή σας και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.  Θα επεκτείνουμε τις επισκέψεις εκτός από την Αθήνα και Άγκυρα και σε άλλα μέρη για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, εννοώντας την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ και τη δική του στη Θράκη και τη Μακεδονία.

Κατά τα άλλα στην Κομοτηνή ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε το Εσκί Τζαμί και την «Τουρκική Νεολαία» ενώ για αρκετές ώρες το απόγευμα παρέμεινε στο Τουρκικό Προξενείο, πριν αναχωρήσει καθυστερημένα για την Ξάνθη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr