SKOUPRAS_DOUMOS

Απεργούν οι εκπαιδευτικοί. Και οι συγχωνεύσεις στο στόχαστρο.

21 Φεβρουαρίου 201121:56

SKOUPRAS_DOUMOSΚοινή Συνέντευξη Τύπου ενόψει της πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί, παραχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας οι Πρόεδροι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Ντούμος, και της ΕΛΜΕ Ξάνθης Ευθύμιος Σκούπρας.

Τρείς είναι οι άξονες που εντοπίζεται η αντίδραση των εκπαιδευτικών απέναντι στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα:

Υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Ντούμος, πάγιο αίτημα του κλάδου είναι η χρηματοδότηση στο 5% του ΑΕΠ. «Προμετωπίδα των αιτημάτων μας, σε μια εποχή κρίσης η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση. Παρόλα αυτά η χρηματοδότηση ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Η υποχρηματοδότηση είναι μια από τις κύριες αιτίες της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης» ανέφερε προσθέτοντας ότι το ποσοστό 2,75% του ΑΕΠ είναι αρνητικό ρεκόρ για την Ευρώπη.SKOUPRAS_DOUMOS_DASKALADOUMOS_DSKOUPRAS_DOUMOS

Όπως ανέφερε, το ποσοστό συμπαρασύρει προς τα κάτω και τους διορισμούς και  άφησε αιχμές για ελαστικές σχέσεις εργασίας (ωρομίσθιοι, αναπληρωτές) «Όλη η ποιότητα της εκπαίδευσης και οι καινοτομίες που απαιτούνται πάσχουν εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων.»

Μισθολόγιο

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από τα στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, προκύπτει ότι οι απώλειες εισοδήματος που έχουν οι εκπαιδευτικοί ανέρχονται από 1.300 εώς 2.600 ευρώ ετησίως.

«Με το ενιαίο μισθολόγιο οδηγούμαστε σε κατάρηγηση και συρρίκνωση των επιδομάτων, ενώ εισέρχεται το πριμ παραγωγικότητας που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην εκπαίδευση. Οι αποδοχές είναι αναντίστοιχες με την προσφορά του εκπαιδευτικού, ενώ ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η περικοπή 1,4 δις ευρώ για το δημόσιο και όχι ο εξορθολογισμός, εκτίμησε ο Δημήτρης Ντουμός.

Συγχωνεύσεις σχολείων

Για το επίμαχο ζήτημα των συγχωνεύσεων ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, Ευθύμιος Σκούπρας σημείωσε: «Είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη διαδικασία γιατί θα πάψει να υπάρχει το σχολείο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα και θα αντικατασταθει το σχολείο της γειτονιάς με πολυδύναμα και απρόσωπα σχολεία. Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εξαναγκαστούν σε εξοντωτικές μετακινήσεις και θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών, με δραματικές συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.»

Όπως ανέφερε ο Ε. Σκούπρας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένος τρόπος εφαρμογής του σχεδίου συγχωνεύσεων και δεν έχουν κληθεί οι εκπαιδευτικοί να καταθέσουν την άποψή τους. «Η πληροφόρησή μας λέει ότι οι Προιστάμενοι των Διευθύνσεων θα εισηγηθούν και ο Περιφερειακός Διευθυντής θα αποφασίσει για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις. Έχει προκληθεί αναστάτωση στην εκπαδευτική κοινότητα και στους γονείς.»

Ειδικότερα,  όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, το σχέδιο είναι εκτεταμένο και περιλαμβάνει όλες τις σχολικές μονάδες. «Αν γίνουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολείων και αυτές συνδεθούν με την κατάργηση της μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, τις ανακλήσεις αποσπάσεων και τις μειώσεις των διορισμών, φαίνεται ότι το σχέδιο αποσκοπεί μόνο στην εξοικοιονόμηση πόρων» σημείωσε ο Δημήτρης Ντούμος και πρόσθεσε:

Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις πολύ μικρών σχολείων. Δεν ερχόμαστε σε αντίθεση τοπικά, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν δημοτικά σχολεία με 2 ή 3 μαθητές που πρέπει να συγχνευούν υπό προϋποθέσεις.  Και αυτές είναι η συγκατάθεση γονεών, η ασφαλής μετάβαση με συνοδό και παράλληλα η ύπαρξη ολοήμερων σχολείων, ενισχυτικής διδασκαλίας ώστε να μην υπάρξει μείωση των οργανικών θέσεων των δασκάλων»

Κινητοποίησεις στις 22-23 Φεβρουαρίου

Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν κινητοποιήσεις στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, διαμαρτυρόμενοι για τα ζητήματα αυτά και θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr