Το ξεχωριστό παράδειγμα του
"Δασικού Χωριού Ερύμανθου"

Το Ξεκίνημα

Δασικό Χωριό:.«Με την έννοια ενός συνόλου απλών κτιριακών εγκαταστάσεων σε απόμακρα παραγωγικά δασικά συγκροτήματα, που προορίζονται να εξυπηρετήσουν τους εργαζόμενους στο δάσος (υλοτόμους, δασικούς υπαλλήλους, φύλακες κ.λπ.). Ένα τέτοιο δασικό χωριό με μόνιμες εγκαταστάσεις κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1980 στην Ελατιά της Δράμας. Επίσης, ο όρος "δασικό χωριό" χρησιμοποιήθηκε και για τις μόνιμες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, που σχεδιάστηκαν από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Δημ. Πικιώνη και λειτουργούν ακόμα για τη διαμονή των φοιτητών της Δασολογικής Σχολής που ασκούνται πρακτικά κατά τη θερινή περίοδο».

Η δασική υπηρεσία κατασκεύαζε λυόμενες ξυλοκατασκευές ή μόνιμες λιθόκτιστες δασικές εγκαταστάσεις που προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τους εργαζόμενους στο δάσος (δασικούς υπαλλήλους, φύλακες κ.λπ.) από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με τις διατάξεις περί ανέγερσης δασικών κτιρίων, βάσει μελέτης των δασικών υπηρεσιών και έγκρισης του υπουργού Γεωργίας (παρ. 1 και 2 άρθρ. 237 του νδ 86/69). Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν προβλεπόταν να χρησιμοποιηθούν για δασική αναψυχή ή για τη διαμονή επισκεπτών (φυσιολατρών, κυνηγών κ.λπ.).

Κατ' επιταγή του ν. 998/79 εκδίδεται το 1995 από τον τότε υπουργό Γεωργίας η αριθ. 66102/970/23-2-95 Υ.Α. «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη δημιουργία χώρων διημέρευσης και υπαίθριας αναψυχής στα δάση και στις δασικές εκτάσεις της χώρας». Η απόφαση αυτή προέβλεπε τη δημιουργία εγκαταστάσεων από τις δασικές υπηρεσίες σε χώρους υπαίθριας αναψυχής στα δάση αλλά περιόριζε τη χρήση τους για ορισμένους σκοπούς. Επέτρεπε την κατασκευή και λειτουργία Κέντρων Πληροφόρησης Επισκεπτών, μικρών υπαίθριων θεάτρων, ακόμα και εγκατάσταση μικρών λυόμενων οικημάτων που θα χρησιμοποιούνται για αναψυκτήρια, μη επιτρεπομένης της λειτουργίας τους μετά τη δύση του ηλίου. Εντούτοις, δεν προέβλεπε πουθενά την εγκατάσταση οικημάτων για διανυκτέρευση των επισκεπτών.

Δύο χρόνια αργότερα, ο υπουργός Γεωργίας με νέα απόφασή του έρχεται να καλύψει αυτό το κενό. Με την αριθ. 99278/5712/8.2.97 (ΦΕΚ 1117/τ.Β'. /16.12.97) Υ.Α. τροποποιείται και συμπληρώνεται η προηγούμενη απόφαση και προστίθεται το εδάφιο 16 ως ακολούθως: «16. Η δημιουργία από τη δασική υπηρεσία, Δασικών Περιβαλλοντικών Οικισμών (Δασικών Χωριών) μέσα σε επιλεγμένες θέσεις των ελκυστικότερων δημοσίων δασικών συμπλεγμάτων της χώρας, διά της τοποθέτησης ξύλινων σπιτιών εφοδιασμένων με τα απαραίτητα μέσα προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών, με προορισμό τη διευκόλυνση της ολιγοήμερης διαμονής προς άσκηση παθητικής αναψυχής και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού».

Είναι η πρώτη φορά που προβλέπεται νομοθετικά η δημιουργία Δασικών Περιβαλλοντικών Οικισμών (Δασικά Χωριά) μέσα σε δάση, με σκοπό τη διαμονή των επισκεπτών για λόγους αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Μέχρι το 1997 που δημοσιεύτηκε η παραπάνω απόφαση, τα δασικά κτίσματα που κατασκεύαζε η δασική υπηρεσία (π.χ. Ελατιά Δράμας) ακόμα και εάν είχαν τη μορφή οικισμού (συγκροτήματα δασικών κτιρίων), δεν είχαν προορισμό τη δασική αναψυχή και τη διαμονή επισκεπτών.

 

Δασικό Χωριό Ερύμανθου


 

Το Δασικό Χωριό Ερύμανθου

Το Δασικό Χωριό ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ βρίσκεται στον πρώην Δήμο Σταυρούπολης Νομού Ξάνθης, στο Δημόσιο Δάσος Δρυμού, σε υψόμετρο 1350 μέτρων. Αποτελείται από δώδεκα (12) ξύλινους κεραμοσκεπείς αυτοεξυπηρετούμενους οικίσκους των δύο (2) δωματίων, μικτού εμβαδού 65τ.μ, με δυνατότητα φιλοξενίας 4-5 ατόμων ο καθένας, καθώς και έναν μικρότερο των 2 ατόμων.

Κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις από το Δασαρχείο Ξάνθης, κατά τα έτη 1991 - 92 και 2000 - 01, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Νομαρχία Ξάνθης, αποσκοπώντας να φέρει πιο κοντά τον σύγχρονο άνθρωπο στο δασικό περιβάλλον αλλά και να δημιουργήσει ένα χώρο αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Τον Ιούλιο του 2002 άρχισε η λειτουργία του Δασικού Χωριού ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ με φορέα διαχείρισης την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης «ΝΕΣΤΟΣ-ΡΟΔΟΠΗ» του Δήμου Σταυρούπολης, η οποία συμπληρώνοντας παράλληλα τις υποδομές του, θεώρησε ότι ο συγκεκριμένος χώρος ως πόλος έλξης μπορεί να συμβάλει στην βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Το καθεστώς

Η πρώην Δημοτική Επιχείρηση – στην οποία συμμετείχαν οι καποδιστριακοί Δήμοι Σταυρούπολης και Ξάνθης- έχει απορροφηθεί πλέον από το Δήμο Ξάνθης και το Δασικό Χωριό περνάει σε μια νέα εποχή. Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στο Δασαρχείο Ξάνθης αλλά η εκμετάλλευση παραμένει στο παλαιό καθεστώς με τον Δήμο Ξάνθης να αφήνει κυριολεκτικά στην τύχη του το Δασικό Χωριό το οποίο γλιτώνει την εγκατάλειψη και την παρακμή του χάρις το φιλότιμο των πρώην υπαλλήλων της Δημοτικής Επιχείρησης αλλά και επισκεπτών του χώρου. Το 2012 το Δασαρχείο Ξάνθης παραχώρησε για άλλα 10 χρόνια τον χώρο στον Δήμο Ξάνθης.


Ένας αγώνας και οι Ιδιώτες
σώζουν προσωρινά το Δασικό Χωριό

 
 
 
 

Το Rodopi Ultra Trail (ROUT), είναι ένας έντονος, περιπετειώδης αγώνας αυστηρά για έμπειρους δρομείς που ανταγωνίζονται σε συνθήκες αυτονομίας σε απόσταση άνω των 164 χιλιομέτρων, τρέχοντας ή περπατώντας κατά μήκος εγκαταλειμμένων μονοπατιών μέσα στο απίστευτο τοπίο των βουνών της Ροδόπης στη Βόρεια Ελλάδα τα οποία φημίζονται για τη μοναδική άγρια φύση και βιοποικιλότητα τους.

Ο αγώνας ξεκίνησε το 2007 για να φτάσει στην σημερινή του μορφή με περισσότερους από 100 αθλητές και 200 εθελοντές. Άξιο θαυμασμού είναι ότι ο αγώνας παρότι θεωρείται από τους κορυφαίους στο κόσμο ελκύοντας δεκάδες αθλητές από το εξωτερικό, τόσο ο Δήμος Ξάνθης όσο και η Περιφέρεια τον αγνοούν επιδεκτικά.

Όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για κάποιους που λατρεύουν το άθλημα και την φύση να προσπεράσουν όχι μόνο την αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τα προβλήματα που τους έβαζε το ίδιο το κράτος. Οι διοργανωτές του αγώνα με προσωπική εργασία και σε πολλές περιπτώσεις με δικά τους χρήματα, κατόρθωσαν όχι μόνο να κάνουν τον αγώνα γνωστό σε όλο τον κόσμο, αλλά με αφετηρία των αγώνων (πλέον μέσα στο χρόνο υπάρχουν και άλλοι αγώνες) το Δασικό Χωριό και θέλοντας να αφήσουν ικανοποιημένους όλους τους επισκέπτες, συντηρούσαν από το προαύλιο χώρο του Χωριού μέχρι τους δρόμους που οδηγούσαν στο Δασικό Χωριό!!!

 

Tο εστιατόριο του Χωριού

Ο Δήμος Ξάνθης προχωρεί σε διαγωνισμό για το εστιατόριο του Χωριού

Η παραχώρηση του εστιατορίου του Δασικού Χωριού σε ιδιώτη με τον όρο της φύλαξης του χώρου ήταν μια κίνηση που ουσιαστικά έσωσε μια και καλή το Δασικό χωριό. Το εστιατόριο παρέμενε κλειστό όλα αυτά τα χρόνια κάνοντας αδύνατη την παραμονή των επισκεπτών στο χώρο. Τον διαγωνισμό κερδίζει ένας άνθρωπος που από το αποτέλεσμα έγινε λαχείο τόσο για το Δήμο Ξάνθης όσο και για την περιοχή. Ο Θανάσης Καραγιάννης, λάτρης της φύσης, ένας από τους βασικούς συντελεστές του Rodopi Ultra Trail αναλαμβάνει το εστιατόριο και όλα αλλάζουν.

Πλέον ο χώρος πέρα από την συνεχή φύλαξη, αποκτά διαρκή συντήρηση ακόμα και στα πιο απλά πράγματα. Να φανταστούμε μόνο ότι για την αλλαγή μιας λάμπας και μόνο θα έπρεπε να ανέβει στο Δασικό Χωριό ένα αυτοκίνητο του Δήμου απασχολώντας ολόκληρη την ημέρα και δύο εργαζόμενους. Ταυτόχρονα η συντήρηση του χώρου δίνει άλλη όψη, όχι αυτή της εγκατάλειψης, με τους επισκέπτες να το μετράνε στα θετικά.

Αυτό όμως που έκανε την διαφορά ήταν η λειτουργία του εστιατορίου, το οποίο αποκτά μια καταπληκτική ποιοτική κουζίνα με υλικά της περιοχής και δημιουργώντας προϊόντα χειροποίητα με καρπούς γύρω από το Δασικό Χωριό. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς τα μετρά και ο ίδιος ο Δήμος ο οποίος εκμεταλλεύεται τα σπίτια, με τους επισκέπτες πλέον να είναι από όλο τον κόσμο αφού οι αγώνες βουνού έχουν κάνει το Χωριό παγκόσμια γνωστό.

 

Haidou Restaurant


 

Θανάσης Καραγιάννης - Ο Άνθρωπος πίσω από όλα

Προωθεί το Δασικό Χωριό, κερδίζει Δήμος και περιοχή

Ο Θανάσης Καραγιάννης γνωρίζει πως για να εξακολουθεί να κάνει αυτό που αγαπά θα πρέπει να είναι και βιώσιμο το εστιατόριο και να βγάζει όχι μόνο τα έξοδα του αλλά και αυτά των επιπλέων ανθρώπων που θα χρειαστούν για τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν. Για το λόγο αυτό έχει κάνει σύμμαχο του το διαδίκτυο και το οποίο χρησιμοποιεί για να προωθήσει όχι το εστιατόριο (που θα έκανε κάθε «λογικός» επιχειρηματίας) αλλά όλη την περιοχή προωθώντας τις ιδιαίτερες ομορφιές του τόπου.

Αυτό έχει σαν συνέπεια να κερδίζει ο Δήμος Ξάνθης ο οποίος εισπράττει κέρδη από τις κλίνες χωρίς ο ίδιος να δίνει ούτε ένα ευρώ (€) για προβολή του Δασικού Χωριού. Μάλιστα, το domain www.forestvillage.gr (ένα παλιό και ισχυρό όνομα στις αναζητήσεις) το οποίο άνηκε στην Δημοτική επιχείρηση Σταυρούπολης δεν ανανεώθηκε ποτέ από τον Δήμο Ξάνθης. Ο Θανάσης Καραγιάννης με την υποστήριξη άλλου ιδιώτη όχι μόνο πρόλαβε και το ανανέωσε αλλά δημιούργησε και έναν ιστότοπο που προβάλλει το Δασικό Χωριό και τα σπίτια του Δήμου.

 

Θανάσης Καραγιάννης


 

Ο Αντιδήμαρχος που στηρίζει το νέο μοντέλο διαχείρισης

Μέγιστη συμβολή στην επιτυχία του μοντέλου έχει και ο Αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις θα στηρίξει το Δασικό Χωριό και την νέα προσπάθεια με δικά του χρήματα και υλικά για να προσπεράσει όχι μόνο το χρόνο που είναι εις βάρος του Δασικού Χωριού αλλά και από χρονοβόρες διαδικασίες της γραφειοκρατίας.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ζει στην περιοχή, έχει έντονη δραστηριότητα στα κοινά, εισάγει νέες καλλιέργειες στην περιοχή συμπαρασύροντας πολλούς νέους αγρότες στις καλλιέργειες αυτές και είναι ο πρώτος που πιστεύει στην αλλαγή μοντέλου διαχείρισης.

Καμιά βοήθεια από Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης φαίνεται πως και αυτή αγνοεί το τι συντελείται στα βουνά της Ροδόπης αφήνοντας στην τύχη του το Δασικό Χωριό μέσω της μη συντήρησης

του Οδικού Δικτύου που οδηγεί σε αυτό, οδικό δίκτυο που από μόνο του αποτελεί πρόκληση για τον επισκέπτη λόγο της μοναδικής ομορφιάς που διασχίζει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και στην υλοποίηση των τουριστικών εργαλείων της Περιφέρειας δεν υπάρχουν αναφορές τόσο για τους αγώνες που διοργανώνονται με αφετηρία στο Δασικό Χωριό όσο και στο ίδιο αναλυτικά. Να σημειώσουμε εδώ ότι για ίδιο αγώνα που διοργανώνεται στην ίδια περιοχή με αφετηρία το Παρανέστι η ίδια Περιφέρεια είναι από τους βασικούς χορηγούς.

 

Πληροφορίες Επικοινωνίας

Περιοχή

Δάσος Χαϊντούς
Σταυρούπολη Ξάνθης
Ταχυδρομικός κωδικός: 670 62

Website: www.forestvillage.gr

Κρατήσεις Δωματίων

Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης
"Νέστος-Ροδόπη"
Τηλ. 25420 - 21008 και 25410-63710