Δ. Σερεφιάς/Πρόεδρος Καρυοφύτου: Αναβίωσε η παραγωγή “πατάτας Λειβαδίτη” !

28 Φεβρουαρίου 201612:30

Πριν πέντε χρόνια έγινε το πρώτο βήμα από μια μικρή παρέα αγροτών του Καρυόφυτου Ξάνθης. Στόχος να αναβιώσει η παραγωγή της πατάτας Λειβαδίτη. « Η πατάτα Λειβαδίτη είναι ένα καλό προϊόν το οποίο καλλιεργείται σε υψόμετρο 1200-1250 μέτρα.» εξηγεί ο Διαμαντής Σερεφιάς, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρυόφυτου Ξάνθης και πατατοπαραγωγός ο ίδιος σημειώνοντας ότι ο Λειβαδίτης τα περασμένα χρόνια ήταν πατατοχωριό.

«Περίπου 60 με 70 οικογένειες ζούσαν από την καλλιέργειά αυτή, αλλά κοντά στη δεκαετία του 80 η παραγωγή έσβησε. Ο κόσμος έφυγε, έψαχναν να βρουν καλύτερες δουλειές, η ύπαιθρος και τα χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα. Τώρα, όμως, προσπαθούμε».

Από την προσπάθεια δεν λείπουν οι δυσκολίες. «Είναι λίγο δύσκολα, αλλά έχουμε μπει σε ένα δρόμο και προσπαθούμε να φέρουμε την πατάτα ξανά στο προσκήνιο. Είναι ένα προϊόν που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Είναι εξαιρετικό προϊόν λόγω του υψομέτρου και της εδαφολογικής σύνθεσης» δηλώνει ο κ. Σερέφιας σημειώνοντας ότι η απόσταση από το κέντρο δυσκολεύει περισσότερο την προώθηση του προϊόντος. «Πρέπει εμείς οι ίδιοι να διαθέτουμε την πατάτα στην αγορά, είναι δύσκολο σήμερα να μπεις, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός».

Οκτώ κάτοικοι στον Λειβαδίτη, τα σαββατοκύριακα δίνουν ζωή οι επισκέπτες, οι οποίοι λόγω του καταρράκτη της περιοχής ποτέ δεν λείπουν. Ο φυσικός καταρράκτης ύψους 35-38 μέτρων γίνεται πόλος έλξης από επισκέπτες από όλη τη χώρα» εξηγεί με καμάρι ο εμπνευσμένος παραγωγός σημειώνοντας ότι η περιοχή της Σταυρούπολης έχει καταλύματα για διαμονή, διανυκτέρευση και φαγητό. «Λόγω της οικονομικής κρίσης όλα είναι δυσκολότερα, αλλά εμείς την περιοχή μας θα την κρατήσουμε ζωντανή αγωνιζόμαστε γι αυτή» υπόσχεται με την βεβαιότητα ότι ο ίδιος και οι συγχωριανοί του θα είναι οι νικητές αυτής της όμορφης προσπάθειας.

Φωτο/Ρεπορτάζ: Μαρία Νικολάου

Πηγή: ΕΡΑ Κομοτηνής

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr