Coca Cola, Nokia Siemens Networks και Delhaize επενδύουν στην Ελλάδα

27 Νοεμβρίου 201311:00

Την Ελλάδα επιλέγουν τρεις μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι -η Coca Cola Company, η Nokia Siemens Networks (NSN) και η Delhaize- για τη υλοποίηση επενδύσεων.

Αν και οι τρεις πολυεθνικοί κολοσσοί δραστηριοποιούνται σε εντελώς διαφορετικά αντικείμενα υπάρχει ένα κρίσιμο κοινό σημείο: και στις τρεις επενδύσεις θα απασχολείται κυρίως υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό από τους κλάδους των τεχνολογιών, της πληροφορικής και των επικοινωνιών για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

The Coca Cola Company

Ειδικότερα, η Coca Cola Company θα ιδρύσει στην Αθήνα Citizen Interaction Center, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 10 θέσεις εργασίας.

Η λειτουργία του προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2014 και με την πλήρη ανάπτυξή του το 2015 θα καλύπτει 23 χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης. Το κέντρο αυτό θα λειτουργεί σαν ένα σύγχρονο call center, όπου στην ουσία η εταιρεία θα παρακολουθεί όλες τις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που την αφορούν και θα απαντά στους καταναλωτές. Πρόκειται για το δεύτερο κέντρο του ομίλου στον κόσμο, με το πρώτο να λειτουργεί στην Ισπανία για την κάλυψη της Δυτικής Ευρώπης.

Οπως επισημαίνουν στελέχη της The Coca Cola Company στην «Κ», δύο είναι τα κρίσιμα στοιχεία σε αυτή την επένδυση: πρώτον, ότι η Ελλάδα κέρδισε στον σκληρό ανταγωνισμό που είχε με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρουμανία, κυρίως λόγω της τεχνογνωσίας και της γλωσσικής κατάρτισης που διαθέτουν οι Ελληνες. Δεύτερον, η κίνηση της Coca-Cola εκτιμάται ότι μπορεί να δείξει τον δρόμο και σε άλλες μεγάλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα και επιπλέον ότι δεν αποτελεί μια χώρα φθηνού εργατικού δυναμικού.

Η απόφαση της The Coca-Cola Company γνωστοποιήθηκε στον πρωθυπουργό με επιστολή του επικεφαλής του ομίλου κ. Μουχτάρ Κεντ και του επικεφαλής της επιχειρησιακής μονάδας Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης κ. Νίκου Κουμέττη. Η απόφαση ελήφθη σε συνέχεια της συνάντησης με τον κ. Αντώνη Σαμαρά που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το The Hellenic Initiative.

Η NSN

Η δεύτερη «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα, αλλά και στους Ελληνες μηχανικούς ήρθε από τη Nokia Siemens Networks (NSN), η οποία ανακοίνωσε επίσημα χθες ότι επεκτείνει το κέντρο λογισμικού που λειτουργεί στην Αττική και στο οποίο παράγεται λογισμικό για τις τηλεπικοινωνιακές λύσεις που διαθέτει διεθνώς.

Η νέα επένδυση της NSN θα δημιουργήσει 150 νέες θέσεις εργασίας. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων μηχανικών θ’ ανέλθει σε 580 και πλέον, το κέντρο στην Κάτω Κηφισιά, θα συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα λογισμικού που έχει δημιουργήσει η πολυεθνική εταιρεία ανά τον κόσμο. Η ίδια δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτά τα κέντρα, αλλά σίγουρο είναι ότι δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού. Η νέα επένδυση στόχο έχει την ανάπτυξη λογισμικού που οι μηχανικοί ονομάζουν packet core. Πρόκειται για μια τεχνολογία που απευθύνεται στην αγορά των επικοινωνιών μεταξύ έξυπνων κινητών τηλεφώνων και Διαδικτύου. Οι λύσεις δε που θ’ αναπτυχθούν στο κέντρο αυτό θα προωθηθούν από τη NSN μέσω των προϊόντων της σε ολόκληρο το κόσμο.

Τη συγκεκριμένη επένδυση είχε υποσχεθεί το μέλος του Δ.Σ. της NSN Μπάρι Φρεντς στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Απρίλιο. Χθες έγιναν τα εγκαίνια της νέας μονάδας από τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Εργασίας Ι. Βρούτση, τον Φινλανδό πρέσβη στην Ελλάδα και τον κ. Φρεντς.

Delhaize

Τέλος, η Delhaize ανακοίνωσε χθες ότι στην Ελλάδα δημιουργείται το δεύτερο παγκοσμίως Κέντρο Αριστείας του βελγικού ομίλου. Πρόκειται για απόφαση που καταδεικνύει την πρόθεση του βελγικού λιανεμπορικού κολοσσού να συνεχίζει να επενδύει στη χώρα μας, αναγνωρίζοντας το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο δυναμικό. Το Κέντρο Αριστείας το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί θα αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις όχι μόνο για τις ανάγκες του ομίλου στην Ελλάδα, αλλά και για τις ανάγκες των εταιρειών του σε όλες τις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αμερική. Ηδη έχουν προσληφθεί τριάντα άτομα κυρίως από τον κλάδο των επιστημών τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών και στο άμεσο μέλλον θα προσληφθούν ακόμη 30.

Το Κέντρο Αριστείας του ομίλου Delhaize βρίσκεται στην Αττική, κοντά στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος (στον Γέρακα), ενώ η επένδυση ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Τα Κέντρα Αριστείας (Centers of Excellence) αναπτύσσουν εξειδικευμένες λύσεις λογισμικού, σε επίπεδο λιανεμπορίου (SAP Retail, ηλεκτρονικού εμπορίου, intranet, κ.τ.λ.) καθορίζουν στρατηγικές τεχνολογίας, διαχειρίζονται τις περιφερειακές εφαρμογές και την περιφερειακή υποδομή, με απώτερο στόχο τη δημιουργία βέλτιστων πρακτικών και την εξέλιξη της οργάνωσης του oμίλου. Ο όμιλος Delhaize οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, καθώς διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα, όπου ήταν η πρώτη χώρα που εφαρμόστηκε το λογισμικό για την κεντρική διαχείριση (SAP Retail), η προσαρμογή έγινε με ταχείς ρυθμούς.

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr