Δύσκολο το μέλλον της έντυπης δημοσιογραφίας

13 Νοεμβρίου 201012:18

04459C2691D12663D7FB9C818217B15FΔυο κορυφαίοι  δημοσιογράφοι του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου CNN, βρέθηκαν στην χώρα μας και μίλησαν κατά αποκλειστικότητα στο protothema.gr για την εξέλιξη του ελληνικού τύπου αλλά και για τις τεχνολογικές προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως.

 

Ο διευθυντής ειδήσεων κ Roger Clark καθώς και η διευθύντρια προγράμματος κ. Katherine Green, βρέθηκαν στην Αθήνα και μίλησαν στο ετήσιο συνέδριο δημοσιογραφίας το οποίο πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.   

Η διεξαγωγή  του συνεδρίου γίνεται κυρίως για δυο λόγους. Όπως εξηγεί ο κ Clark «ο πρώτος έχει να κάνει με επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δημοσιογράφοι στην αίθουσα σύνταξης και ο δεύτερος για να γίνει μα ευρεία συζήτηση για τις νέες τεχνολογικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι δημοσιογράφοι τα επόμενα χρόνια».  

Δύσκολο φαίνεται να είναι τα μέλλον της έντυπης  δημοσιογραφίας μιας και η τεχνολογικές εξελίξεις φαίνεται ότι τα επόμενα  χρόνια θα υπερτερήσουν. Ήδη αρκετές  εφημερίδες σε όλο τον κόσμο όπως για παράδειγμα οι New York Times εδώ και κάποια χρόνια έχουν «ανέβει» στο διαδίκτυο.  

«Νομίζω ότι  σε μερικά χρόνια οι αναγνώστες των  περισσότερων εφημερίδων, θα μπορούν  να τις διαβάζουν κάνοντας ένα  απλό κλικ» εξηγεί ο κ Clark  

Κακώς αντιτίθενται… 

Υπάρχει όμως και  ένα κοινό αναγνωστών το οποίο  αντιτίθεται στις νέες τεχνολογίες  εξελίξεις και προτιμά να αγοράζει και να ξεφυλλίζει την εφημερίδα  μιας και όπως υποστηρίζουν η αίσθηση  του χαρτιού είναι διαφορετική  από το κάνουν ένα απλό κλικ στο διαδίκτυο.  

Σε αυτό το κοινό  η κ Green απαντά ότι «αυτό που ίσως οι υπέρμαχοι του χαρτιού δεν έχουν σκεφτεί είναι ότι οι εφημερίδες που γίνονται διαδικτυακές μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση καθώς έχουν τη δυνατότητα κλικάροντας σε ένα link ( σύνδεσμο)  να πηγαίνουν και να διαβάζουν τα σχετικά άρθρα του ρεπορτάζ,να βλέπουν κάποιες επιπλέον φωτογραφίες ή και παρακολουθούν κάποια σχετικά βίντεο. Και όλα αυτά κρατώντας απλά το iPad τους ή κάποια άλλη ταμπλέτα».  

Αυτό όμως που  τόνισαν και οι δυο διευθυντές του CNN είναι ότι η τεχνολογία έχει συνδράμει στην διευκόλυνση της καθημερινότητας των δημοσιογράφων.  

«Η τεχνολογία έχει αλλάξει τελείως τον τρόπο  που οι δημοσιογράφοι λειτουργούν. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να συνδεθούμε ζωντανά με το δελτίο ειδήσεων του CNN  χρησιμοποιώντας απλά το κινητό μας ενώ πριν από μερικά χρόνια θα έπρεπε να έχουμε ένα ολόκληρο συνεργείο για να το κάνει αυτό. Τώρα μπορείς να έχεις συνδέσεις σε όλο τον κόσμο χάριν της τεχνολογίας» καταλήγει ο κ Roger.

Πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr