Κρυφτούλι της CIA με τον Μπιν Λάντεν

1 Αυγούστου 201009:40

osama-bin-laden-1998-thumbΗ σκιά του Οσάμα Μπιν Λάντεν επικρέμαται ακόμη πάνω από τις συμμαχικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Τα απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο που διέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα (τα «ημερολόγια του Αφγανιστάν»), φαίνεται να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο διαβόητος τρομοκράτης παραμένει ενεργός και συσκοτίζει τις προσπάθειες των πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ να τον εντοπίσουν. Μόλις πάνε να τον πλησιάσουν, τα ίχνη του εξαφανίζονται.

Πού κρύβεται

Τον περασμένο μήνα, ο διευθυντής της CIA, Λέον Πανέτα είχε παραδεχθεί ότι η τελευταία φορά που η Αμερική γνώριζε πάνω-κάτω πού περίπου κινείται ο Μπιν Λάντεν ήταν «στις αρχές της δεκαετίας του 2000». Εκτοτε, δεν υπήρξαν ασφαλείς πληροφορίες για το κρησφύγετό του. «Είναι τόσο ξεκάθαρο, όσο και ασαφές το πού βρίσκεται», είχε πει ο Πανέτα και προσέθεσε: «Το μόνο που ξέρω είναι ότι βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού Πακιστάν». Παρότι όμως η CIA δηλώνει άγνοια, το πρωτογενές υλικό αντικατασκοπίας που διέρρευσε στην ιστοσελίδα WikiLeaks, δείχνει ότι μερικές φορές η ομίχλη που περιβάλλει το πρόσωπο του Μπιν Λάντεν διαλύεται. Μία από αυτές τις φορές ήταν τον Αύγουστο του 2006, όταν η Πολυεθνική Δύναμη στο Αφγανιστάν (ISAF), προειδοποίησε για «άμεση απειλή» από έξι βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι μετέβησαν στην πακιστανική πόλη Κουέτα (αρχηγείο της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν), ώστε να λάβουν οδηγίες.

Τα ίχνη τους είχαν εντοπιστεί και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ έλαβε την πληροφορία ότι τέτοιου είδους συναντήσεις γίνονται κάθε μήνα, σε διαφορετικές κάθε φορά τοποθεσίες της Κουέτα και χωριών στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν. «Στις συναντήσεις παρευρίσκονται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Μουλά Ομάρ, ο Μουλά Νταντουλάχ και ο Μουλά Μπαραντάρ», έλεγε το σχετικό τηλεγράφημα και κατέληγε: «Σε κάθε βομβιστή δίνουν 50.000 δολάρια για τις μετακινήσεις και την προετοιμασία του και του υπόσχονται ότι θα προσέχουν την οικογένειά του».

Ευκαιρίες

Μια άλλη φορά που παρουσιάστηκε ανάλογη ευκαιρία σύλληψης ή εξόντωσης του Μπιν Λάντεν ήταν τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν μια αναφορά έκανε λόγο για «τρεις άριστα εκπαιδευμένους τρομοκράτες που έχουν λάβει σαφείς εντολές από τον Μπιν Λάντεν για επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι». Επίσης, παρόμοια πληροφορία υπήρξε και τον Σεπτέμβριο του 2008 και μάλιστα αρκετά λεπτομερής, ως προς το σημείο όπου θα εκδηλωνόταν η επίθεση.

Αν οι πληροφορίες που περιέχουν τα «ημερολόγια του Αφγανιστάν» είναι ακριβείς, τότε συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο Μπιν Λάντεν παρέμενε ενεργός στις επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα έως το 2009 και μάλιστα η επιρροή του ενδεχομένως να ενισχύεται.

 Πηγή: kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr