«Χριστουγεννιάτικο» κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κοντρες και απαντήσεις για το δέντρο και τη Γειτονιά του Αη Βασίλη

21 Δεκεμβρίου 201521:47

Το θέμα του χριστουγεννιάτικου στολισμού και του λούνα παρκ στη Γειτονιά του Αη Βασίλη κυριάρχησε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης που συνεδρίασε τη  Δευτέρα. Τα θέματα της ημερησίας διάταξης ήταν υπηρεσιακού χαρακτήρα και το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στις ερωτήσεις της μείζονος αντιπολίτευσης που αφορούσαν κυρίως στα Χριστούγεννα.

Οι άδειες και τα φορολογικά στη Γειτονιά του Αη Βασίλη

Σε ερώτησή της παράταξης Ξυνίδης τέθηκε το θέμα των αδειοδοτήσεων και του τρόπου που συμβάλλεται το Λύκειο Ελληνίδων με τους επαγγελματίες που μισθώνουν το καρουσέλ και το ρόλερ στη Γειτονιά του Αη Βασίλη, αναφέροντας ότι ο Δήμος παραχωρεί δωρεάν  το χώρο αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει φοροδιαφυγή από τα κέρδη που θα προκύψουν για τον ιδιώτη αν η εισροή χρημάτων δεν εμφανιστεί από το Λύκειο Ελληνίδων.  

Η απάντηση του Π. Λύρατζη προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις και τη «φωτιά» ανέλαβε να «σβήσει» ο Δήμαρχος Ξάνθης που σημείωσε ότι ο Δήμος εμφανίζεται ως συνδιοργανωτής προκειμένου να γίνουν από κοινού με το Λύκειο Ελληνίδων μια σειρά από εκδηλώσεις που έχουν σαν τελικό αντικείμενο την φιλανθρωπική ενίσχυση ιδρυμάτων. Ως προς το θέμα των εσόδων, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι όλα τα έσοδα διαχειρίζονται από το Λύκειο Ελληνίδων και στο τέλος μια επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, θα εκτιμήσει το ύψος των χρημάτων που θα αποφέρει και τα ιδρύματα στα οποία θα καταλήξει, όπως θα ανακοινωθεί και δημοσίως. 
20151221_192409

Η ασφάλεια του δέντρου στην πλατεία και η τοποθέτησή του

Ερώτηση έγινε και για το θέμα της τοποθέτησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία και το γεγονός ότι έγιναν εκσκαφές στην πλατεία για να τοποθετηθεί. Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης επέμεινε ζητώντας να μάθει αν υπήρξε σχετική μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας με τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού να αναφέρει ότι δεν γνωρίζει αν υπήρξε τέτοια μελέτη αλλά ότι η εταιρία που το τοποθέτησε εγγυήθηκε για την ασφάλεια.

 «Δεν βρήκαμε και την Αμφίπολη, τοποθετήθηκε ένα φυσικό δέντρο και χρειάστηκε να τοποθετηθούν κάποιες βίδες για την ασφάλεια» απάντησε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια. «Η πόλη είναι πιο όμορφα στολισμένη, η πόλη τη χαίρεται, το δέντρο μας είναι το πιο όμορφο στην Ελλάδα φέτος και ο κόσμος είναι ευχαριστημένος», ανέφερε ο Δήμαρχος Ξάνθης, αποδίδοντας τα εύσημα στο προσωπικό και τα στελέχη του Δήμου που συνέβαλαν σε αυτή την εικόνα.

Η βουλγαρική εταιρία που εκπροσώπησε τον Β. Παπακωνσταντίνου

Το θέμα της βουλγαρικής εταιρίας η οποία τιμολόγησε στο Κέντρο Πολιτισμού για τη συναυλία το Βασίλη Παπακωνσταντίνου ήταν ένα από τα θέματα που έθεσε προ ημερησίας διάταξης η παράταξη Ξυνίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Eμείς δεν επιλέγουμε εταιρίες ή μάνατζερ, επιλέγουμε καλλιτέχνες. Με αυτόν συνεργάζεται ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και είναι απολύτως νόμιμο» υποστήριξε ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Π. Λύρατζης που θέωρησε ότι ο Δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να ζητήσει κάτι διαφορετικόμε την αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται πως είναι απαράδεκτο σε εποχή κρίσης ο Δήμος να συμβάλλεται με βουλγαρική εταιρία και να συντελείται απώλεια φόρων για το κράτος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού απάντησε ότι και στο παρελθόν υπήρξαν μεγάλες δαπάνες σε περίοδο κρίσης, αναφερόμενος στο 2010 και τη συναυλία της Έμα Σάπλιν με το Θ. Ξυνίδη να απαντά ότι επιτίθεται στη δική του παράταξη , που διοικούσε και το 2010. Ο Δήμαρχος αμύνθηκε λέγοντας ότι η δική του παράταξη είναι νέα και ότι το 2010 ούτε ο ίδιος δεν ήταν δημοτικός σύμβουλος.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης,  το προσχέδιο του προγράμματος δράσης του Δήμου Ξάνθης πέρασε κατά πλειοψηφία καθώς και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με τον Δ. Μπένη να υποστηρίζει ότι ο Δήμος κινδυνεύει να τεθεί εκτός στοχοθεσίας. Διαμάχη ξέσπασε και για το θέμα της κοπής δέντρων στη συνοικία Σαμακώβ για λόγους ασφαλείας, με τη μείζονα αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι ακολουθήθηκε η νόμιμη και λογική διαδικασία αλλά να αντιδρά για άλλες περιπτώσεις που αυτό δεν συνέβη, κατά την άποψη των μελών της.

20151221_192417

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr