Χάνεται ο ελληνισμός της Συρίας

14 Σεπτεμβρίου 201308:59

«Υπάρχει δίκτυο προστασίας των Ελλήνων πολιτών στη Συρία. Εφόσον χρειαστεί να απομακρυνθούν θα υπάρχει ανακοίνωση και επικοινωνία», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Και διαβεβαίωσε πως «υπάρχει όλη η προετοιμασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Υγείας, Άμυνας, σε σχέση με πιθανό κύμα προσφύγων από τη Σύρια, που θα φτάσει, όμως στην Ελλάδα σε δεύτερο βαθμό γιατί τα χερσαία σύνορα είναι αυτά θα τα δεχτούν πρώτα», κι εννοεί κυρίως την Τουρκία.
Πληροφορηθήκαμε, ότι πράγματι το ΥΠΕΞ ήρθε σε επαφή με τους Έλληνες της Συρίας, οι οποίοι όμως δεν θεωρούν ακόμη απαραίτητη την απομάκρυνσή τους. Άλλωστε, ο ελληνικής καταγωγής πληθυσμός της Συρίας είναι κυρίως συγκεντρωμένος στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, Δαμασκό και Χαλέπι, και στο χωριό Χαμεντίγιε (ή Χαμιντιέ) στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται οι λεγόμενοι Συροκρητικοί ή Τουρκοκρητικοί. (Όπως και στον Λίβανο, το μεγαλύτερο σύγχρονο μεταναστευτικό κύμα ελληνικής καταγωγής σημειώθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922).
Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Συρία, υπολογίζονται σε 1.200 (άλλες πηγές ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στις 2.000). Η Ελλάδα όμως, μόνον γι’ αυτούς θα ενδιαφερθεί άραγε; Κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, βρέθηκαν εκεί πολλοί, που υπολογίζονται σε πάνω από 5.000. Οι δε Ελληνορθόδοξοι αποτελούν το 10% του συριακού πληθυσμού. Όλοι αυτοί θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της Ελλάδας (και δικό τους), αλλά…
Ο κ. Ευάγγελος Βενέτης, υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μ. Ανατολής του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθορίζει ποιοι κάτοικοι της Συρίας θεωρούνται «Έλληνες»:
«α) Χριστιανοί Ορθόδοξοι ή άλλου δόγματος ομιλούντες ελληνικά, β) σουνίτες ή μπεκτασήδες μουσουλμάνοι δίγλωσσοι ομιλούντες ελληνικά (κρητική διάλεκτο, οι τουρκοκρητικοί που αναφέραμε παραπάνω) και αραβικά, και γ) αραβόφωνοι Χριστιανοί οι οποίοι έχουν ελληνική καταγωγή και χρησιμοποιούν εν μέρει την ελληνική ως γλώσσα λειτουργίας τους ναούς. Εν ολίγοις, στην Συρία σήμερα υπάρχουν πληθυσμοί οι οποίοι παρουσιάζουν ένα από τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου Νεοέλληνα, δηλ. την ελληνική γλώσσα και την χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία».
Υπάρχει και μια διμοιρία εθελοντών Ελλήνων, που πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος. Πρόκειται για τον «Μαύρο Κρίνο», τα μέλη του οποίου δηλώνουν «Έλληνες εθνικιστές» και αποφάσισαν να δείξουν εμπράκτως την συμπαράστασή τους στους Σύρους και τους εκεί Έλληνες.
Εν τω μεταξύ, ανοιχτή Επιστολή απηύθυναν οι κάτοικοι της χριστιανικής πόλης Μααλούλα (την οποία κατέλαβαν οι μισθοφόροι, αλλ’ ευτυχώς ο συριακός στρατός την απελευθέρωσε) προς τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, στις 05/09/13,σε μια ύστατη προσπάθειά τους να ευαισθητοποιήσουν τις συνειδήσεις των Αμερικανών. Μεταξύ άλλων γράφουν:
« Στις 04.00 το πρωί ώρα Δαμασκού 05/09/3, οι ένοπλες συμμορίες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τρομοκράτες της Jabhat al-Nosra και οι εγκληματίες του Ισλαμικού Χαλιφάτου του Ιράκ και της Μ. Ανατολής επιτέθηκαν στην πόλη μας που κείται ειρηνικά στο όρος Qalamoun και άρχισαν να λεηλατούν τα μοναστήρια και εκκλησίες, υφαρπάζοντας εικόνες ιστορικής αξίας και απαίτησαν από τους κατοίκους να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ.
» Αυτές οι εγκληματικές πράξεις, με τη συστηματική λεηλασία των χριστιανικών πόλεων και την κατατρομοκράτηση του πληθυσμού αποτελούν μέρος ενός διεθνούς σχεδίου που αποβλέπει στον εκτοπισμό των χριστιανών από τις πατρίδες τους και από τις ρίζες τους. Αυτά ζούμε κι ας είναι το κράτος μας ακόμα ισχυρό. Τι θα συμβεί όταν αυτό θα έχει αποδυναμωθεί αφού οι αμερικανικές δυνάμεις θα μας έχουν βομβαρδίσει;
» Αυτό που περιμένει τους χριστιανούς των χωριών και των πόλεων μόλις πέσουν στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Jabhat al-Nosra και των ομοίων τους είναι απλά τρομακτικό…».
Ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος που θα έχει η σύρραξη στην Συρία, η χώρα θα σπαράσσεται από εμφύλιες συγκρούσεις, όπως συμβαίνει στην Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο και όπου αλλού πέρασε ή θα περάσει η «αραβική άνοιξη», της οποίας ο μοναδικός σκοπός είναι η δημιουργία του Χάους (όπου γης)

Ο Μακεδών
www.voria.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr