Μπουένος Αϊρες: Επτά νεκροί στις λεηλασίες εν μέσω της απεργίας των αστυνομικών

10 Δεκεμβρίου 201317:45

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από χθες, Δευτέρα, μέχρι σήμερα σε βίαια επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν στη διάρκεια λεηλασιών σε επαρχίες της βόρειας Αργεντινής όπου οι αστυνομικοί απεργούν, έγινε γνωστό από τοπικές αρχές.

“Έχουμε τέσσερις νεκρούς: τρεις πολίτες, για τους οποίους πιστεύουμε ότι έπαιρναν μέρος στις λεηλασίες, και έναν αστυνομικό ηλικίας 35 ετών”, δήλωσε πηγή στην τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Τσάκο (βορειοανατολική Αργεντινή).

Στην επαρχία Χουχούι (βόρεια), “υπήρξαν δύο νεκροί: ένας στην πόλη Σαν Πέδρο και ένας άλλος στο Πέρικο”, επιβεβαίωσε άλλη πηγή στις τοπικές αρχές της επαρχίας αυτής. Ένας έβδομος έχασε τη ζωή του στην επαρχία Τουκουμάν (βόρεια).
Ο απολογισμός των βιαιοτήτων, οι οποίες ξέσπασαν ως συνέπεια αυτής της απεργίας τω

ν αστυνομικών που άρχισε πριν από μια εβδομάδα, είναι πλέον εννέα νεκροί, περίπου 100 τραυματίες και πολλές δεκάδες συλληφθέντες.

Το φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε από την Κόρδοβα (κέντρο) όπου ταραχές είχαν ξεσπάσει την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, επεκτάθηκε σε πόλεις των επαρχιών Έντρε Ρίος και Μπουένος Άιρες.

Το κίνημα διαμαρτυρίας των αστυνομικών περίπου δέκα επαρχιών, οι οποίοι διεκδικούν υψηλότερους μισθούς, δεν αφορά την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Οι πράξεις λεηλασίας είναι κάτι που επανέρχεται στην Αργεντινή μετά το τέλος της δεκαετίας του 1980. Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Ενρίκε Ζουλέτα Πουσέιρο, αποτελούν μια αργεντίνικη ιδιαιτερότητα, έκφραση της κοινωνικής έντασης σε μια χώρα την οποία ροκανίζει ο πληθωρισμός.
Στα τέλη του 2001, είχε σημειωθεί μια κοινωνική έκρηξη μεγάλης βίας ενώ η χώρα βυθιζόταν σε σοβαρή οικονομική κρίση.

Πριν από ένα χρόνο επίσης, λεηλασίες σούπερ-μάρκετ είχαν σημειωθεί σε πολλές πόλεις της Αργεντινής.

Πηγή:www.skai.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr