Bloomberg: Οι “στοιχειωμένοι” Έλληνες πωλούν ακίνητα μέσω διαδικτύου για να αποφύγουν τη χρεοκοπία

6 Σεπτεμβρίου 201312:00

“Φαντάσματα” στοιχειώνουν την πορεία των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων καθώς και την πώληση ακινήτων σαν το περίφημο “στοιχειωμένο” σπίτι της οδού Σμολένσκυ στο Φάληρο.

Τα παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα του Πρακτορείου Bloomberg . “Οι Έλληνες πωλούν ακίνητα σε ιστοσελίδες σαν το ebay, για να αποφύγουν το φάντασμα του χρέους”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

realestate

Το άρθρο αναφέρεται εκτενώς στον πύργο της οδού Σμολένσκυ που δεν τον αγοράζει κανείς. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο ο τελευταίος ιδιοκτήτης του διώχνει όλους τους αγοραστές φωνάζοντας “το σπίτι είναι δικό μου!”.

Η αλληγορία χρησιμοποιείται χάριν παραδείγματος.
“Η Ελλάδα προσπαθεί να διαλύσει την κριτική ότι δεν κάνει αρκετά για να πωλήσει ακίνητη περιουσία ως μέρος των δεσμεύσεων για την οικονομική βοήθεια 245 δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την Τρόικα”, συνεχίζει το άρθρο.

Ποια είναι όμως τα προβλήματα;

Το σύστημα χωλαίνει στην γραφειοκρατία, στην έλλειψη ζήτησης , στις πολιτικές αντιδράσεις και στις συχνές καθυστερήσεις. Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του κράτους , δεν έχουν επιφέρει στα έσοδα που είχαν εκτιμηθεί από τους διεθνείς δανειστές.

Οι πιστωτές έχουν προειδοποιήσει ότι στον νέο έλεγχο της Τρόικα το ζήτημα των ακινήτων θα τεθεί στο μικροσκόπιο. Το ελληνικό κράτος φέρεται να ελέγχει περίπου 70 χιλιάδες ακίνητα κάθε λογής.

Στη συνέχεια φιλοξενείται δήλωση του Ανδρέα Ταπραντζή, εκτελεστικού διευθυντή στο Ταμείο Ακίνητης Περιουσίας.
“Το ζήτημα των ακινήτων στοιχειώνει κυριολεκτικά τον ελληνικό προϋπολογισμό”, λέει ο ίδιος.

“Για περίπου 1.000 κατοικίες, γραφεία και κτίρια τα οποία ανήκουν στο κράτος, οι διαδικτυακοί πλειστηριασμοί θεωρούνται ο καλύτερος τρόπος για να τα μεταβιβάσει το κράτος” επισημαίνει το δημοσίευμα. Ο Ανδρέας Ταπραντζής, αποκαλεί μάλιστα τις ηλεκτρονικές διαδικασίες ως “το ebay για τα ελληνικά ακίνητα”.

Το Bloomberg τονίζει πως το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι στιγμής έχει δημοπρατήσει τρία ακίνητα μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις αρχές Ιουλίου με έσοδα 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης έχουν προγραμματιστεί και άλλες 7 δημοπρασίες μέσω διαδικτύου τον Σεπτέμβρη.

Νομικές και πρακτικές δυσκολίες

Η διαδικασία είναι “έξυπνη και αποτελεσματική”, δήλωσε ο Λευτέρης Φαρμάκης, αναλυτής της Nomura International στο Λονδίνο Αλλά δεν πρόκειται να επιφέρουν σοβαρά έσοδα λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στην Ελλάδα από νομικής και πρακτικής πλευράς.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε ετήσιες πωλήσεις ύψους 35 με 50 εκατ από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, σύμφωνα με τον κ Ταπραντζή, ο οποίος διορίστηκε τον Ιούλιο του 2011 .

Η συγκέντρωση κεφαλαίων από την αξιοποίηση ακινήτων αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο ο στόχος των εσόδων για τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων έχει επανειλημμένα αναθεωρηθεί.
Ο αρχικός στόχος των 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 μειώθηκε στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020.

Σύμφωνα με το στέλεχος του Ταμείου Ακινήτων, ζητούνται χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για την τιτλοποίηση και αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι η πρώτη τιτλοποίηση ακινήτων να υλοποιηθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Το δημοσίευμα κλείνει σχολιάζοντας την πιθανότητα να τοποθετηθεί ένας ξένος μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ, ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση του Στέλιου Σταυρίδη.

Ωστόσο, το μόνο που ανέφερε ο κ. Ταπραντζής στο Bloomberg, είναι πως το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά οικονομικούς συμβούλους, καθώς η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα δεν έχει μόνο “φαντάσματα τα οποία την στοιχειώνουν, αλλά στην καλύτερη περίπτωση είναι νεκρή”, καταλήγει.

Πηγή: news247.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr