birbili

Άρτια τα 4 στρέμματα στις ζώνες Natura και υποχώρηση Μπιρμπίλη

10 Μαρτίου 201118:31

birbiliΠλήρως υποχώρησε η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη έναντι των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούσαν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, αποδεχόμενη όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεταν, με την «απειλή» να καταψηφίσουν την επίμαχη ρύθμιση σχετικά με τους περιορισμούς στην οικοδόμηση οικοπέδων έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων στις εκτός σχεδίου προστατευόμενες περιοχές.

Οι πιέσεις από μεγάλη μερίδα της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ κορυφώθηκαν μετά την (χθεσινή) τροποποίηση της υπουργού η οποία αποδέχθηκε κατ’ εξαίρεση να θεωρούνται άρτια κατά παρέκκλιση, αλλά χωρίς δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, οικόπεδα έκτασης τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων τα οποία σύμφωνα με τους τίτλους ιδιοκτησίας τους που έχουν μεταγραφεί νόμιμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2011, θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα.

Έτσι, η κυρία Μπιρμπίλη προέβη σε τέταρτη (!) αλλαγή της σχετικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία όλα τα οικόπεδα τεσσάρων στρεμμάτων που υφίστανται μέχρι την δημοσίευση του νόμου θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Απέσυρε δηλαδή την διατύπωση περί της μη δυνατότητας περαιτέρω κατάτμησης των εν λόγω εκτάσεων, αφού θεωρήθηκε ότι θα έπληττε τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, όπως και τον περιορισμό της μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο μέχρι την 1η Μαρτίου, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τους διαφωνούντες βουλευτές, έκρυβε πολλούς κινδύνους για όσους δεν είχαν προλάβει να μεταγράψουν αποδοχές κληρονομιάς κλπ. Μετά και από την πλήρη προσαρμογή της ρύθμισης στις επιθυμίες των βουλευτών του ΠαΣοΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Χρ. Πρωτόπαπας, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια απλή και καθαρή διατύπωση».

Είχαν προηγηθεί μακρές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί η τελική διατύπωση, ενώ και με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΠαΣοΚ είχαν στραφεί κατά προωθούμενης ρύθμισης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ι. Δριβελέγκας απευθυνόμενος προς την υπουργό «έχετε καταγραφεί για τη χώρα ως σύμβολο προστασίας του περιβάλλοντος και είναι κρίμα στο πρόσωπό σας αυτή η εικόνα να χαθεί με ήσσονες ρυθμίσεις». Αλλά και ο κ. Δ. Βαρβαρίγοςπρόκειται για μια τυφλή παρέμβαση που δεν εξυπηρετεί την προστασία του περιβάλλοντος», ενώ η κυρία σημείωσε ότι «Τόνια Αντωνίου είπε ότι «τιμωρούμε τους πολίτες που έχουν λίγα στρέμματα με μια οριζόντια ρύθμιση».

Από την πλευρά του ο κ. Π. Κουκουλόπουλος τάχθηκε υπέρ του «να απαγορεύσουμε επιτέλους καθολικά την εκτός σχεδίου δόμηση», όπως και η κυρία Σούλα Μερεντίτη επισημαίνοντας ότι «η δόμηση εκτός σχεδίου σε προστατευόμενες και μη περιοχές είναι εφεύρημα που καταργεί κάθε χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό».

Για «ατελείς διατάξεις που προκαλούν ανησυχία», έκανε λόγο ο κ. Κ. Καρτάλης ο οποίος μάλιστα ζήτησε να επανεξεταστεί η ρύθμιση που επιτρέπει την χωροθέτηση περιοχών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε εθνικούς δρυμούς και εθνικά πάρκα, διάταξη την οποία τελικώς απέσυρε η υπουργός Περιβάλλοντος.

Ωστόσο, νέες ενστάσεις διατυπώνονταν από κάποιους βουλευτές του ΠαΣοΚ και για τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκη με την οποία επαναφέρεται η ισχύς του ΠΔ του 2003 που είχε καταργηθεί και απαγόρευε την δόμηση σε μικρά νησιά σε εδάφη που έχουν κλίση άνω του 35%.

Εν τω μεταξύ, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υπέβαλλε η ΝΔ για την διάταξη περί ζωνών υψηλής παραγωγικότητας και ειδικότερα σε ότι αφορά εκτάσεις που βρίσκονται 600 μέτρα από εθνικές οδούς, ενώ ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε και ο ΛΑΟΣ (θα διεξαχθούν το μεσημέρι της Πέμπτης).

«Το Βήμα»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr