Στην Αυστραλία κόβουν το κάπνισμα με φόρους…

30 Ιανουαρίου 201113:59

Η αυστραλιανή κυβέρνηση, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά της, προσφεύγει σε νέα αύξηση των λεγόμενων “φόρων της αμαρτίας”, στο πλαίσιο της αυτόματης αναπροσαρμογής κάποιων φόρων, ανάλογα με την άνοδο του κόστους ζωής.

Είναι οι φόροι που επιβάλλονται σε ποτά και τσιγάρα. Έτσι, από την Τρίτη θα αυξηθεί εκ νέου η τιμή τσιγάρων και ποτών. Στα τσιγάρα η αύξηση θα είναι 11 σεντς το πακέτο.

Εκτιμάται πως ένας καπνιστής, που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα, πληρώνει 70,63 δολάρια μόνο σε φόρους την εβδομάδα, δηλαδή 51 ευρώ. Σήμερα, ένα πακέτο τσιγάρα στην Αυστραλία κοστίζει περίπου 16 δολάρια, ήτοι 11,50 ευρώ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με την επιβολή υπερβολικών φόρων στα τσιγάρα -παράλληλα με τους αυστηρούς περιορισμούς- έχει περιορίσει σημαντικά το κάπνισμα. Τονίζει ακόμη ότι το μέτρο δεν είναι “φοροεισπρακτικό”, γιατί τα ποσά που δαπανούνται για την θεραπεία των καπνιστών είναι πολλαπλάσια αυτών που εισπράττονται από τους φόρους.

Παράλληλα με την αύξηση των φόρων στα τσιγάρα, αυξάνονται και οι φόροι στα ποτά. Για παράδειγμα, οι φόροι για ένα κιβώτιο με 24 κουτιά μπίρας ανέρχονται συνολικά στα 14,44 δολάρια.

πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr