Αθόρυβα ξεκίνησε η «κωλοτούμπα» του Δήμου Τοπείρου για το ΧΥΤΑ Ξάνθης. Τροποποίησε την αρχική απόφαση !

18 Ιανουαρίου 201511:55

Μπορεί η δημοτική αρχή του Τοπείρου να διατεινόταν ότι θα «τινάξει τη διαχείριση των απορριμμάτων στον αέρα» στην περίπτωση που δεν είναι Πρόεδρος» ο Δήμαρχος Τοπείρου και να το έκανε στην πράξη.  Όμως ενόψει των τεράστιων πολιτικών, κοινωνικών και ποινικών ευθυνών που προκύπτουν και οι οποίες έχουν επισημανθεί σε κάθε περίπτωση, είναι προφανής η προσπάθεια αναδίπλωσης του Δήμου.

Tροποποιήθηκαν οι όροι για την παραχώρηση του ΧΥΤΑ ! apospasma topeiros Μελετώντας κανείς τη διατύπωση της απόφασης που προέκυψε κατά την έκτακτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ΧΥΤΑ διαπιστώνει ότι οι αρχικοί –θεωρητικά- απαράβατοι όροι που έθετε ο Δήμος και η αρχική αδιαλλαξία, δίνουν τη θέση τους σε «ενδιάμεσες διατυπώσεις» και οι οποίες ανοίγουν το δρόμο στην αναγκαστική εναρμόνιση με τους όρους του Συνδέσμου και του ΥΠΕΚΑ. Και μόνο το γεγονός ότι σε μια ΄συνεδρίαση που προκλήθηκε από την αντιπολίτευση, η δημοτική αρχή τροποποίησε την αρχική απόφαση για την παραχώρηση, δείχνει το αδιέξοδο. Παραμένει άγνωστο αν αυτή η καθυστερημένη «κωλοτούμπα» του Δήμου Τοπείρου, μπορεί να αποτρέψει τις τεράστιες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η αρχική αδιαλλαξία (αφού υπήρχε dead line για τις 31-12-14) αλλά είναι ενδιαφέρουσα η διατύπωση που χρησιμοποιείται στην πρόσφατη απόφαση του Δημ. Συμβούλιου.

 

Δέχεται τελικά σκουπίδια και από το Δήμο Νέστου Σε αυτή τροποποιεί τους όρους παραχώρησης που υπήρχαν στην απόφαση του Δεκεμβρίου . Ως προς την άρνηση να δεχτεί ο ΧΥΤΑ σκουπίδια από Δήμους άλλων Νομών, δέχεται τα αστικά απορρίμματα του Δήμου Νέστου -με βάση τη σχετική ΚΥΑ άλλωστε- για ένα τουλάχιστον χρόνο και, μάλιστα, συνυπολογίζει τα τέλη που θα καταβληθούν, στις συνολικές του απαιτήσεις από το Σύνδεσμο Διαχείρισης, κάτι που εξαρχής είχε αποτυπωθεί στις αποφάσεις του ΣΔΑΝΞ.  

“Να το συζητήσουμε” για τα ανταποδοτικά  οφέλη ! TOPEIROS DIMOTIKO SYMVOULIO XEIMONASΤο πλέον εντυπωσιακό στοιχείο αναδίπλωσης βρίσκεται στην τροποποίηση του όρου για την καταβολή 450.000 ευρώ που έθετε ως απαράβατο όρο ο Δήμος καθώς στη νέα απόφαση ζητά από το Σύνδεσμο Διαχείρισης να προσδιορίσει με ακρίβεια, ποια θα είναι τα ανταποδοτικά τέλη, προκειμένου να ο Δήμος «να είναι σε θέση να το αξιολογήσει και να αποφασίσει σχετικά». Αποτελεί παγκόσμιο πρωτοτυπία, μια απόφαση Δ.Σ. όπου τροποιείται μια προηγούμενη απόφαση με τρόπο που ερνημεύεται ως «να το ξαναδούμε», ήδη από τις απόφάσεις του Συνδέσμου Διαχείρισης έχει καταστεί σαφής ο τρόπος υπολογισμού του ανταποδοτικού τέλος. Άρα η αναδίπλωση που επιχειρείται αθόρυβα από το Δήμο Τοπείρου, είναι σαφέστατη και, απομένει ένα ακόμη βήμα για να ολοκληρωθεί, αν κρίνει κανείς από την «φοβισμένη» διατύπωση στη νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr