«Η Αθηναϊκή δημοκρατία της κλασικής περιόδου και ο έλεγχος των δημοσίων λειτουργών» στο ΙΘΤΠ

19 Σεπτεμβρίου 201621:12

Διάλεξη του Αθ. Ευσταθίου Αναπληρωτή Καθηγητή, Τμήμα Ιστορίας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο: «Η Αθηναϊκή δημοκρατία της κλασικής περιόδου και ο έλεγχος των δημοσίων λειτουργών», το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.30

Στην ομιλία θα παρουσιαστεί η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. και ειδικώς το νομικό πλαίσιο της δοκιμασίας και της ευθύνης. Η παρουσίαση θα βασιστεί στο σπουδαίο κείμενο της Αθηναίων Πολιτείας που αποδίδεται στον κύκλο του Αριστοτέλη ή στον ίδιο τον Μακεδόνα φιλόσοφο. Η ανεύρεση του παπύρου της Αθηναίων Πολιτείας το 1891 έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ο Πρώσος κλασικός φιλόλογος Ulrich Wilamowitz ανεγνώρισε στο κείμενο της Αθηναίων Πολιτείας το θεσμικό πλαίσιο των σύγχρονων δυτικών κρατών.

eustathiouΟ Αθανάσιος Ευσταθίου γεννήθηκε στη Λάρισα, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Μετά τις προπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Φιλολογίας με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία, ολοκλήρωσε και τον Μεταπτυχιακό Κύκλο του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., εκπονώντας εργασίες για τον Αισχύλο και τη βυζαντινή ρητορεία. Στη συνέχεια παρακολούθησε τον Μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στην Κλασική και Βυζαντινή Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ενώ τέλος στο ίδιο Πανεπιστήμιο εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «A Commentary on Aischines’ De Falsa Legatione, chapters 1-96», υπό την επίβλεψη του καθηγητή Chris Carey. Το σχολικό έτος 2000-2001 υπηρέτησε ως φιλόλογος στο 4ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης. Στις 10.4.2002 εξελέγη λέκτορας με γνωστικό αντικείμενο «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από τον Ιανουάριο του 2014 υπηρετεί στο ίδιο ίδρυμα ως αναπληρωτής καθηγητής. Ασχολείται διδακτικά και ερευνητικά με θέματα κλασικής ρητορείας και ρητορικής, ιστοριογραφίας, θεσμών και πολιτικής, δημοκρατίας, ελληνικής γλώσσας. Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες, και πλέον των 40 επιστημονικών άρθρων σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr