ΑΣΟΕΕ: «Θα χαθούν αγροτικές ενισχύσεις αν δεν θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο»

11 Δεκεμβρίου 201808:28

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες ή ακόμα και… ώρες πριν από την πληρωμή της β’ δόσης της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος, της εξισωτικής αποζημίωσης και της ενίσχυσης διάφορων παραγωγών μέσω deminimis, ωστόσο ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) διαμηνύει πως αν δεν λυθεί το ζήτημα του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, χιλιάδες αγροτικές οικογένειες κινδυνεύουν να μην δουν το… φως του χρήματος και να περάσουν «μαύρα Χριστούγεννα». 

Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. εκπροσωπώντας περισσότερες από 100 συνεταιριστικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» στη σημερινή κυβέρνηση για την κακή κατάσταση που βρίσκονται φέτος χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι σε κάθε περιοχή της χώρας και ζητάει να μην «πειραχτούν» οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις, αλλά να γίνει άμεσα πράξη το σωρευτικό ακατάσχετο των 15.000 ευρώ (αντί των 1.250 ευρώ μηνιαίως που ισχύει σήμερα).

«Θυμίζουμε ότι οι άμεσες ενισχύσεις χορηγούνται στους παραγωγούς ως εισοδηματικό δίχτυ ασφαλείας («safety net»), προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η γεωργική τους δραστηριότητα ανεξάρτητα από την επίδραση των ουκ ολίγων αστάθμητων παραγόντων (τιμές, κλιματολογικές συνθήκες, ασθένειες φυτών και ζώων, αβεβαιότητα στις αποδόσεις).

Ως εκ τούτου, η κατάσχεση της βασικής ενίσχυσης χωρίς περιορισμό και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι τμήμα αυτής χρησιμοποιείται ως επένδυση για την αγορά μέσων που θα εξασφαλίσουν την παραγωγή για τα επόμενα έτη (λ.χ. ζωοτροφές, σπόροι, φυτοφάρμακα), ανατρέπει τον γεωργικό προγραμματισμό και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Επομένως θίγει αρνητικά το σκοπό για τον οποίο έχει χορηγηθεί,» τονίζει με έμφαση η ΣΑΣΟΕΕ.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr