Ασφυχτικός κλοιός στους μικροοφειλέτες της εφορίας – Κατασχέσεις και για χρέος 100 ευρώ

27 Αυγούστου 201714:37

Ειδοποιητήρια και για χρέη κάτω των 5.000 ευρώ στέλνουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε οφειλέτες τους, με την προειδοποίηση ότι πρέπει να προβούν «άμεσα σε εξόφληση ή σε ρύθμισή τους», ενώ αν έχουν ήδη ρύθμιση, το e-mail που λαμβάνουν τούς λέει ότι θα τη χάσουν αν δεν πληρώσουν τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί!

Η αρχή έγινε από τους μικροοφειλέτες του ΙΚΑ, οι οποίοι άρχισαν να παίρνουν τα πρώτα ηλεκτρονικά μηνύματα για να πληρώσουν «άμεσα» είτε μέρος είτε το σύνολο της οφειλής που έχει βεβαιωθεί.

Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής μιλούν από μόνα τους: Λαμβάνουν (προ)ειδοποίηση για άμεση εξόφληση χρεών ακόμη και οφειλέτες που χρωστούν 1.890 ευρώ.

Ο Σεπτέμβριος προμηνύεται «άγριος» όχι μόνο για όσους χρωστούν στην εφορία και αδυνατούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, αλλά και για περισσότερους από 800.000 οφειλέτες των ταμείων με νέα ή παλιά χρέη που επίσης αδυνατούν να εξοφλήσουν. Σχεδόν το 70% αυτών, δηλαδή περίπου 560.000 επαγγελματίες και εργοδότες, χρωστούν μέχρι 15.000 ευρώ.

Η στάση της κυβέρνησης είναι άτεγκτη καθώς αντί για φρένο, πατάει γκάζι στις κατασχέσεις για χρέη πάνω από 500 ευρώ στην εφορία, ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία επί του παρόντος οι κατασχέσεις επιβάλλονται για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα σπάσει όταν ολοκληρωθεί, εντός του 2018, το ενιαίο πλαίσιο είσπραξης φόρων και εισφορών από μια ενιαία αρχή, κατά πάσα πιθανότητα την ΑΑΔΕ (αρμόδια για είσπραξη φόρων), που θα απορροφήσει το ΚΕΑΟ (αρμόδιο για είσπραξη χρεών από ασφαλιστικές εισφορές).

Τα δυο ντοκουμέντα που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι πλέον κανείς δεν θα μείνει έξω από το άγριο κυνηγητό που εξαπολύει υπογείως και χωρίς φυσικά να το «ανακοινώνει» η κυβέρνηση βλέποντας ότι οι εισπράξεις στα κρατικά ταμεία υποχωρούν. Ο κόσμος δεν αντέχει να πληρώνει τους φόρους και τα χαράτσια που δήθεν θα μείωνε ή θα καταργούσε ο Τσίπρας, όταν υπόσχονταν σκίσιμο Μνημονίων, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Οι υποσχέσεις έγιναν εφιάλτης και ο λογαριασμός ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, μέτρο το μέτρο στα δυο Μνημόνια που υπέγραψε μετά το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέει στους πολίτες «πληρώστε, έχετε δεν έχετε», ενώ οι φορολογούμενοι απαντούν «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Η συνέχεια στο ποιος πληρώνει έρχεται αθόρυβα και ηλεκτρονικά, ακόμη και για μικροποσά… Το e-mail που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, έχει ημερομηνία αποστολής 21 Αυγούστου 2017. Ο οφειλέτης (που χρωστά 1.890 ευρώ) ενημερώνεται ηλεκτρονικά (από τη διεύθυνση no-reply@ika.gr) ότι «μέχρι 20/8/2017 καταλογίστηκαν σε βάρος σας νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές» και ειδοποιείται ότι αν διατηρεί ενεργή ρύθμιση και προκειμένου αυτή να μην απολεσθεί, θα πρέπει πριν από την καταβολή της δόσης, να δει στην καρτέλα του τι ποσό έχει καταλογιστεί ή να επισκεφθεί το ΚΕΑΟ για να ενημερωθεί για το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει.

Το μήνυμα αναφέρει ότι «στην περίπτωση που δεν έχετε τακτοποιήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις οφειλές σας, θα πρέπει να προβείτε άμεσα σε εξόφληση ή ρύθμισή τους». Και καταλήγει ότι «για να ενημερωθείτε τόσο για τη νέα οφειλή σας όσο και τη συνολική, καθώς και για τις δυνατότητες διακανονισμού που σας παρέχονται, μπορείτε να επισκεφθείτε την εφαρμογή ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς οφειλέτες, ή την αρμόδια υπηρεσία ΚΕΑΟ, ή ταμειακή υπηρεσία ΙΚΑ».
Τέτοια μηνύματα αποστέλλονται μαζικά σε χιλιάδες οφειλέτες, που έχουν χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, ωστόσο, δεν έχουν σε αυτό το στάδιο την προειδοποίηση για κατασχέσεις.

Η μη επιβολή κατάσχεσης σε χρέη κάτω των 5.000 ευρώ δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, είπαν στον «Ε.Τ.» και αρμόδια στελέχη, που επιβεβαίωσαν ότι πράγματι στέλνονται ραβασάκια με τη μορφή μιας πρώτης όχλησης σε όσους έχουν οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ.

Από τη στιγμή, όμως, που έγινε η αρχή, είναι θέμα χρόνου στο επόμενο στάδιο να έρθει και η λεγόμενη «ατομική ειδοποίηση», όπου ο οφειλέτης που δεν πλήρωσε ή δεν ρύθμισε θα ενημερώνεται και για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις, αν δεν φροντίσει να τακτοποιήσει την οφειλή του.
Μέχρις στιγμής, τα περισσότερα ειδοποιητήρια έχουν σταλεί σε οφειλέτες του ΙΚΑ, ενώ δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ.

Στην καρτέλα του οφειλέτη που πήρε την ειδοποίηση, τα χρέη που βεβαιώθηκαν από το ΙΚΑ φτάνουν συνολικά στα 1.890 ευρώ μέχρι τις 31/7/2017 και με τις προσαυξήσεις στα 1.988 ευρώ.

Η προστασία που παρείχαν στους μικροοφειλέτες οι μνημονιακοί νόμοι μέχρι το 2016 αίρεται και η αρχή γίνεται με ραβασάκια σε οφειλέτες του ΙΚΑ που χρωστούν λιγότερα και από 2.000 ευρώ. Οσοι αμελήσουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, ρισκάρουν να βρεθούν στην αρένα των κατασχέσεων.

 

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής που κυκλοφορεί 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr