peponis

Αν. Πεπονής: Φόρος τιμής στον εμπνευστή και θεμελιωτή του ΑΣΕΠ

9 Αυγούστου 201103:38

peponisΈχασε τη μάχη για τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο Αναστάσιος Πεπονής, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εμπνευστής του ΑΣΕΠ. Άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα στο Αττικό Νοσοκομείο.

Τα θερμά της συλλυπητήρια εξέφρασε η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προς την οικογένεια του εκλιπόντος, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτού, ευρωβουλευτού και υπουργού, Αναστάσιου (Σάκη) Πεπονή. Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, η κηδεία θα γίνει Δημοσία Δαπάνη από το Α Νεκροταφείο Αθηνών, με τιμές υπουργού Εν Ενεργεία.

Η πολιτική δράση του Αναστάσιου Πεπονή ξεκινά την περίοδο της Κατοχής (‘43 – ‘44) όταν ως φοιτητής ακόμα συμμετείχε ενεργά στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο. Το 1951 – 52 εξελέγη Γενικός Γραμματέας και ύστερα Πρόεδρος της Ε.Π.Ε.Κ. Ήταν αντίθετος στις θανατικές εκτελέσεις των Μπελογιάννη, Μπάτση, Καλούμενου, Αργυριάδη με συνέπεια τη διαγραφή του από το κόμμα.

Το 1964 ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.). Καθιέρωσε τη Δημοτική γλώσσα στο ραδιόφωνο, αποκατέστησε την οργανική συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και ίδρυσε τον Πειραματικό Σταθμό Τηλεόρασης με τον οποίο ξεκίνησε η τηλεόραση της Ε.Ρ.Τ.

Μετά το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967, συμμετείχε σε αντιδικτατορικές πρωτοβουλίες. Καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο και αποφυλακίστηκε με την Πρώτη Αμνηστία. Στη συνέχεια εκτοπίστηκε δύο φορές ενώ συνελήφθη άλλες δύο από την Ε.Σ.Α. Ήταν αιρετό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (Ε.Μ.Ε.Π.) και μέλος της εκδοτικής ομάδας των «Νέων Κειμένων».

Ο Αναστάσιος Πεπονής συμμετείχε στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του πορείας διετέλεσε Υπουργός Βιομηχανίας & Ενέργειας, Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου, Υπουργός Βιομηχανίας Ενέργειας & Τεχνολογίας, Υπουργός Προεδρίας, Υπουργός Δικαιοσύνης, Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας.

Ως Υπουργός Προεδρίας θέσπισε με το ν.2190/94 το Α.Σ.Ε.Π.

Υπήρξε ένας από τους 24 βουλευτές οι οποίοι διετέλεσαν ευρωβουλευτές χωρίς να έχουν εκλεγεί την περίοδο που μεσολάβησε από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1/1/1981) έως τη διενέργεια των πρώτων εκλογών για την ανάδειξη των ελλήνων ευρωβουλευτών (18/10/1981).

Ασχολήθηκε με τη συγγραφή έργων ενώ δοκίμιά του δημοσιεύτηκαν στα «Νέα Κείμενα» και στα περιοδικά «Συνέχεια», «ΑΝΤ1», «Τομές» κ.ά.

Τα θερμά της συλλυπητήρια εκφράζει η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προς την οικογένεια του εκλιπόντος, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτού, ευρωβουλευτού και υπουργού, Αναστάσιου (Σάκη) Πεπονή.
Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, η κηδεία του Αναστάση Πεπονή θα γίνει Δημοσία Δαπάνη από το Α Νεκροταφείο Αθηνών, με τιμές υπουργού Εν Ενεργεία.

Θλίψη για την απώλεια Πεπονή εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ανέφερε ότι “Ο Αναστάσιος Πεπονής υπήρξε ένας χαρισματικός πολιτικός, που με τις μεταρρυθμιστικές του πρωτοβουλίες και τους αγώνες του για τη Δημοκρατία, σημάδεψε την Μεταπολιτευτική ζωή της χώρας μας. Θα τον θυμόμαστε για το πλούσιο έργο του και για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του που πρόσδιδε στην πολιτική μια βαθειά και σπάνια ποιότητα”.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε επίσης ότι: “Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε παράδειγμα πολιτικού, παράδειγμα ήθους και εντιμότητας. Συνέδεσε τη ζωή του με την πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης. Και πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις κρισιμότερες στιγμές της πολιτικής ζωής του τόπου, πριν και μετά τη μεταπολίτευση. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την γενναία στάση του απέναντι στο πραξικόπημα του Παλατιού τον Ιούλη του ’65 και την απόφασή του, ως γενικού διευθυντή του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, να μεταδώσει το μήνυμα του Γεωργίου Παπανδρέου προς τον ελληνικό λαό, με το οποίο κατήγγειλε τα σχέδια του Παλατιού. Όπως και την απόφασή του να υπερασπιστεί σθεναρά το θεσμικό πλαίσιο που ο ίδιος εισήγαγε το 1994, για τις αξιοκρατικές προσλήψεις στο Δημόσιο. Πρόκειται για δύο σημαντικά παραδείγματα από τον πολυκύμαντο πολιτικό βίο του Αναστάση Πεπονή, που όμως χαρακτηρίζουν και την γενικότερη στάση του στην πολιτική αλλά και προσωπική του ζωή. Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε φωτεινό παράδειγμα αφοσίωσης και σταθερότητας στους στόχους του, στις αρχές του, στην ιδεολογία του. Για σαράντα και πλέον χρόνια έδωσε αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη λαϊκή κυριαρχία. Ασυμβίβαστος πάντα, χωρίς να υπολογίζει προσωπικό ή πολιτικό κόστος, έδινε μάχες για τις αρχές του, για τις ιδέες του, ξεκινώντας από φοιτητής με την συμμετοχή του στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο. Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε αγωνιστής της δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο για την αντιδικτατορική του δράση. Αποφυλακίστηκε με την πρώτη μερική Αμνηστία, αλλά στη συνέχεια εκτοπίστηκε δύο φορές και συνελήφθη άλλες δύο από την ΕΣΑ και κρατήθηκε σε αυστηρή απομόνωση.
Άνθρωπος με σταθερές αξίες, υπηρέτησε την πολιτική με συνέπεια και εισήγαγε νέα πρότυπα – τομές στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας. Τίμησε με την παρουσία του το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ διετέλεσε πολλές φορές υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το βαθύ αποτύπωμα που άφησε στον δημόσιο βίο της χώρας ας αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και οδηγό στις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Αναστάσης Πεπονής, υπήρξε ένας ανεκτίμητος συναγωνιστής στο Κίνημά μας”.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς είπε: “Έφυγε, σήμερα, ένας μεγάλος Έλληνας και ασυμβίβαστος μαχητής της Δημοκρατίας, ο Αναστάσιος Πεπονής. Στη μακρά πολιτική διαδρομή του υπήρξε σημαιοφόρος της εντιμότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Άφησε την προσωπική του σφραγίδα – σφραγίδα ηθικής – στη νεότερη πολιτική μας ιστορία. Συνέδεσε το όνομά του με την αξιοκρατία, καθιερώνοντας τον πρωτοποριακό για την Ελλάδα θεσμό του ΑΣΕΠ. Ο ίδιος, άλλωστε, δεν χώριζε τους Έλληνες ανάλογα με τις κομματικές τους προτιμήσεις και ούτε υιοθέτησε ποτέ πρακτικές αποκλεισμών”.

Θερμά συλλυπητήρια επίσης εξέφρασε το ΚΚΕ, στους οικείους του εκλιπόντος.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε συγκεκριμένα: “Ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ένας συνεπής στις αρχές και στις αξίες του Κοινοβουλευτισμού, έφυγε από κοντά μας. Πολλά θα μπορούσαν να διδαχθούν οι νεότεροι από το ήθος και την ευπρέπεια του εκλιπόντος”.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε σε δήλωσή του: “Αποχαιρετούμε έναν ευγενή πολιτικό, έναν άνθρωπο με ανοιχτό πνεύμα που τίμησε με το ήθος του τον δημόσιο βίο και υπερασπίστηκε με αρχές τη δημοκρατία στη χώρα μας”.

Πηγή: TVXS.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr