Άρχισαν οι ψηφιακές υπογραφές των επιχειρήσεων-Ως Εντεταλμένο Γραφείο λειτουργεί το Επιμελητήριο Ξάνθης

19 Μαΐου 201618:46

Μία σύγχρονη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική λύση στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αυτή της απομακρυσμένης ψηφιακής υπογραφής, ξεκινά να προσφέρει στις επιχειρήσεις-μέλη του το Επιμελητήριο Ξάνθης, ως εντεταλμένο γραφείο για την εγγραφή – ταυτοποίηση και ενεργοποίηση της Ψηφιακής Υπογραφής νέας γενιάς.

Ειδικότερα η ΚΥΑ 23204/13-7-2015 (ΦΕΚ 1475/14-7-2015), ορίζει την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος ως “αρχή εγγραφής” και τα κατά τόπους Επιμελητήρια “ως εντεταλμένα γραφεία”.

Η έκδοση της ψηφιακής υπογραφής γίνεται με απλά βήματα:

  • Υποβολή αίτησης ηλεκτρονικά στο τοπικό Επιμελητήριο
  • Δημιουργία προσωπικού λογαριασμού στην Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης ΕΡΜΗΣ
  • Έλεγχος της εταιρείας/αίτησης που εκπροσωπεί ο αιτών από το τοπικό Επιμελητήριο
  • Πληρωμή του κόστος απόκτησης της υπηρεσίας Ψηφιακής Υπογραφής
  • Προσέλευση στο Επιμελητήριο για την φυσική ταυτοποίηση και την έγκριση της αίτησης
  • Έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού από τον υπολογιστή της Ψηφιακής Γωνιάς του Επιμελητηρίου

Τα βασικά οφέλη από τη χρήση της Απομακρυσμένης Ψηφιακής Υπογραφής είναι τα εξής:

  • Η ψηφιακή υπογραφή έχει νομική ισχύ ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή
  • Μείωση κόστους και εξοικονόμηση χρόνου
  • Ευκολία χρήσης
  • Δυνατότητα χρήσης από οποιαδήποτε συσκευή (προσωπικό υπολογιστή, smartphone, tablet)

«Ένα νέο σύμμαχο στην καθημερινότητά τους έχουν πλέον οι επιχειρήσεις-μέλη των επιμελητηρίων όλης της χώρας, κάνοντας χρήση της δυνατότητας να αποκτήσουν απομακρυσμένη ψηφιακή υπογραφή, ένα «εργαλείο» που μειώνει στο ελάχιστο τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και προσφέρει έναν εύχρηστο, γρήγορο και απόλυτα ασφαλές τρόπο διαχείρισης των συναλλαγών τους». Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος συμβολικά παρέλαβε το πρώτο ψηφιακό πιστοποιητικό από την πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, σε συνεργασία με την Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου, που του δίνει τη δυνατότητα χρήσης ψηφιακής υπογραφής.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων διαβλέποντας τα οφέλη σε χρόνο και χρήμα που θα επέφερε στις επιχειρήσεις η εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής που περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία, υπέβαλε αίτηση τον Φεβρουάριο του 2014 στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο τελικά εξέδωσε την απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή στα Επιμελητήρια της ψηφιακής υπογραφής.

Πρόκειται για μια σύγχρονη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική λύση, που προσφέρει ένα εύχρηστο, γρήγορο και απόλυτα ασφαλές εργαλείο διαχείρισης των συναλλαγών των επιχειρήσεων, που μπορεί να εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο και χρήμα στην καθημερινότητά τους.

Η αξιοποίηση των Απομακρυσμένων Ψηφιακών Υπογραφών θα επιτρέψει στα Επιμελητήρια να ανταποκριθούν στην ανάγκη για αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη εξυπηρέτηση της καθημερινής συναλλαγής και επικοινωνίας μεταξύ των Επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων, αποφέροντας σημαντική μείωση του απαιτούμενου χρόνου συναλλαγών, εξοικονόμηση κόστους, καθώς και πάταξη της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί καθημερινά τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η ψηφιακή υπογραφή αντικαθιστά την ιδιόχειρη υπογραφή και σφραγίδα, επιτρέποντας την αποκλειστική διακίνηση των εγγράφων σε ηλεκτρονική μορφή, δίνοντας στο φορέα τη δυνατότητα να λειτουργήσει ψηφιακά χωρίς τη χρήση έντυπων μέσων (paperless), ενισχύοντας μάλιστα και την οικολογική εικόνα του οργανισμού προς την κοινωνία.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr