kipouros_alexandros

Οι αρχιτέκτονες της Ξάνθης ζητούν συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση

17 Φεβρουαρίου 201115:55

kipouros_alexandrosΤις προτάσεις τους για την αισθητική και την αρχιτεκτονική στην πόλη κάνουν τα μέλη του τοπικού τμήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων στην Ξάνθη.

Με επιστολή του Προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αλέξη Κηπουρού, προς τις τοπικές αρχές ζητούν στενότερη συνεργασία και καταθέτουν μια σειρά προτάσεων που αφορούν στην αισθητική της Ξάνθης και των γύρω περιοχών, καθώς επίσης για για την Πολεοδομία Ξάνθης, την Παλιά Πόλη, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, την Αρχιτεκτονική Επιτροπη (ΕΠΑΕ) ενώ ζητούν την ύπαρξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και τη διοργάνωση ημερίδων.

Πιο αναλυτικά η επιστολή του Αλέξη Κηπουρού που έφτασε στους φορείς της Αυτοδιοίκησης αναφέρει:

«Σας εύχομαι καλή επιτυχία για την εκλογή σας και καλή πρόοδο στο έργο σας ,στα νέα Καλλικρατικά καθήκοντα που αναλάβατε . Πέρασε ικανοποιητικός χρόνος σήμερα σας αποστέλλω από τον τοπικό τύπο ανοιχτή Δημόσια επιστολή.

Σκοπός της επιστολής μου είναι η γνωστοποίηση των σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τους Αρχιτέκτονες μηχανικούς αλλά τους πολίτες της Πόλεως και του Νομού μας- Περιφερειακής ενότητας  της Ξάνθης  ώστε να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες  ότι ο επιστημονικός κόσμος δεν αδρανεί αλλά είναι ευαισθητοποιημένος και δραστήριος.

Παρακαλώ να εξετάσετε  τις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας του Συλλόγου μας Αρχιτεκτόνων Ξάνθης σε θέματα που αφορούν την αισθητική της πόλεως της Ξάνθης αλλά και των νεοσύστατων Δήμων σε επίπεδο συμβουλευτικό και ουσιαστικό, ανταλλαγής απόψεων για την καλύτερη υλοποίησης τους. Τα σπουδαιότερα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετωπίσεως αφορούν:

1. Την Καλλικράτεια Πολεοδομική αναδιοργάνωση υπηρεσιών

Λειτουργία Πολεοδομικού Γραφείου

Είναι φανερό, εξάλλου αναμενόμενο, ότι με την θεσμοθέτηση πλέον, την εκλογή και δημιουργία των νέων Καλλικρατικών Δήμων, ο επιμερισμός ή αναδιοργάνωση και αναδιάταξη των Πολεοδομικών Υπηρεσιών – γραφείων του νομού, είναι αναγκαία με προτεραιότητα μάλιστα, λόγω των συνεχών και σε εκκρεμότητα υποθέσεων, που κατατίθενται αλλά και «λιμνάζουν» σε αυτές από καιρό, λόγω της φύσης τους, αλλά και των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών. ΕΠΑΕ – ΣΧΟΠ κλπ θα ανήκουν και λειτουργούν σε επίπεδο περιφέρειας πλέον με ευθύνη της τελευταίας, όπως προβλέπεται.

Στόχοι μας ως Αρχιτέκτονες

 • Κωδικοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας.
 • Κοινοποίηση όλων των ‘εν ισχύει εγκυκλίων
 • Οι καταγγελίες που γίνονται στο Πολεοδομικό γραφείο να είναι επώνυμες, Αναβάθμιση της αρχειοθέτησης και της μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών Πρόταση: Να γίνεται και παράλληλη ηλεκτρονική υποβολή των μελετών στην υπηρεσία.
 • Εξέταση ορθότερης στελέχωσης της υπηρεσίας έτσι ώστε να είναι πλήρης.
 • Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι η εφαρμογή του Νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) στις μελέτες. άμεσες προτεραιότητες της Πολεοδομίας ο καθορισμός των ελεγκτών μηχανικών και των επιμέρους αντικειμένων της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης
 • καλή λειτουργία της Πολεοδομίας είναι η αντικατάσταση των ελεγκτών μηχανικών σε περίπτωση απουσίας τους.
 • Θα θέσουμε επίσης το θέμα των γραπτών απαντήσεων στα γραπτά ερωτήματα που μπορεί να θέτουν οι μηχανικοί ή οι ιδιώτες.

Το θέμα μετεγκατάστασης της διεύθυνσης της Πολεοδομίας Δήμου Ξάνθης στο σύνολο της

2. Διάταγμα Π. Πόλης  και Αυθαίρετα

Πάγια θέση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ξάνθης είναι η στήριξή του με όλους τους περιορισμούς που απορρέουν από αυτό

Προβλήματα

 1. Αυθαίρετες αναρτήσεις διαφημιστικών επιγραφών
 2. Επεμβάσεις σε κτίρια και κατασκευές κτιρίων ιδιαιτέρου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος τα οποία δεν υπόκεινται σε έλεγχο της ΕΠΑΕ.
 3. Τοιχία αντιστήριξης και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου των κατασκευών.
 4. Έλλειψη επαρκών θέσεων στάθμευσης στον Δήμο Ξανθης αλλά και νεοαναγειρόμενες κατοικίες και τουριστικά καταλύματα.
 5. Δυνατότητα εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών στοιχείων στον παραδοσιακο οικισμο.
 6. Πρόοδος σχεδίου χωρικής και οικιστικής οργάνωσης της ανοικτής πόλης ΣΧΟΟΑΠ. -ΓΠΣ
 7. Δημόσια έργα (χρονοδιαγράμματα, ελλιπής σήμανση, κ.α.).
 8. Παράνομες σταθμεύσεις –πάνω σε πεζοδρόμια και ράμπες.

Μέσα στις προτάσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων είναι  και:

 1. Ο Σύλλογός μας θεωρεί ότι αναπόσπαστο κομμάτι της ορθής εφαρμογής του Π.Δ. της Παλιάς πόλης της Ξάνθης  είναι ο υποχρεωτικός έλεγχος όλων των κατασκευών,
 2. Αποξήλωση των παράνομα αναρτημένων διαφημιστικών πινακίδων και φωτεινών επιγραφών
 3. Στην κατεύθυνση της προάσπισης του οικιστικού τοπίου ή της παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής του, η οικονομική επιβάρυνση να αμβλύνεται εν μέσω διαφόρων οδών όπως: α ) επιδότηση των υποχρεωτικών υλικών. β ) χαμηλότοκα δάνεια στις νεοαναγειρόμενες οικοδομές. γ ) απαλλαγή Φ.Π.Α. για τα υποχρεωτικά υλικά και άλλες επιλογές
 4. Προώθηση του αιτήματος μας, για την κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων στον παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς πόλης της Ξάνθης.
 5. Εντατικοποίηση των ελέγχων των Δημοσίων έργων από τις υπηρεσίες του Δήμου

6.    Κυκλοφοριακές μελέτες- ρυθμίσεις, στάθμευση, ελεύθεροι χώροι, πρόσβαση ΑΜΕΑ σε κτίρια και Κ.Χ

7.    Ανάδειξη της περιοχής Σαμακοβ.

8.Αποξηλωση φωτιστικών που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία .

9.Νεες φυτευσεις – και δημιουργία πρασίνου στα νέα πεζοδρόμια οι πόλεις χρηζουν πράσινο και όχι τσιμέντο-παβε.

 

3. Ο Σύλλογος ζήτησε την συμμετοχή μελών του Συλλόγου μας σε επιτροπές του Δήμου Ξάνθης και επιθυμεί την συμμετοχή του σε όποιο άλλο φορέα χρίζει υποστήριξης

4. ΕΠΑΕ – Εργασίες Μικρής Κλίμακας – Εργασίες από το Δήμο

Ένα πρώτο ζήτημα είναι η άμεση σύσταση της ΕΠΑΕ και του ΣΧΟΠ, επιτροπές που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος με απόφαση Νομάρχη. Από τις αρχές του χρόνου, τυπικά η Πολεοδομία μπορεί να συνεχίζει τις διαδικασίες ελέγχου των οικοδομικών αδειών, πρακτικά όμως αυτό είναι αδύνατο χωρίς να πραγματοποιούνται συνεδριάσεις της ΕΠΑΕ.

5. Γ.Π.Σ. Ξανθης .

Θα πρέπει να εξεταστεί στα πλαίσια της διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» η ενσωμάτωση των συνενωμένων Δήμων στο Γ.Π.Σ. επίσης η ολοκλήρωση των δύο προαπαιτούμενων μελετών (γεωλογική στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων). Στόχος με τη ολοκλήρωσή τους να περάσουνε στη Β φάση ως ενιαίο σύνολο. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στάθμευση, ελεύθεροι χώροι

6. Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί & Μικρής κλίμακας αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί

Πρόταση του Συλλόγου για μικρής κλίμακας διαγωνισμούς:

Χαιρετίστηκε από το ευρύ σύνολο του επιστημονικού κόσμου η υλοποίηση μιας  Αρχιτεκτονικής μελέτης που  κέρδισε αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό πριν χρόνια (πλατεία Ξάνθης)

Θα πρέπει να διεξάγονται αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί σε όλους πια τους νεοσύστατους Δήμους και όχι μονο οι οποίοι θα δίνουν τη δυνατότητα σε νέους συναδέλφους να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, όπως είχε εφαρμόσει στο παρελθόν όπως  έκανε ο Δήμος Αθηναίων στον διαγωνισμό “Athens Bench mark”.

7. Πραγματοποίηση ημερίδων

Ο Σ.Α.Ξ. ζητά την περαιτέρω ευαισθητοποίηση στα ζητήματα που προκύπτουν από την μη τήρηση της νομοθεσίας, από όλους τους φορείς και από όλους τους πολίτες.

Είναι πρόθυμοι για κάθε συνεργασία με τους Δήμαρχους  και Αντιδημάρχους , Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη  με σκοπό την πρόληψη βλαβών- ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ αστοχιών αλλά και την βελτίωση του περιβάλλοντος.- με πραγματοποιήσεις- συνδιοργανώσεις  ημερίδων .»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr