Απούσα η Περιφέρεια από τις εξελίξεις – Την κατάσταση στα χέρια τους παίρνουν οι Δήμαρχοι της Αν. Μακεδονίας και Θράκης

6 Ιουλίου 202009:34

Σε έκτακτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη σήμερα στις 2 μμ έχουν κληθεί όλοι οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων  και Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη.

Αποκλειστικό θέμα της κατεπείγουσας συνεδρίασης είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στου συνοριακούς σταθμούς της Περιφέρειάς μας.

Η κατάσταση μάλιστα έχει προκαλέσει αντιδράσεις ως προς την επίδρασή της στην τουριστική και γενικότερη οικονομία της περιοχής, εν μέσω Covid-19 κι ενώ άλλες – τουριστικά πιο δραστήριες- περιφέρειες στηρίζονται έμπρακτα από την κεντρική διοίκηση αλλά και διαθέτουν περιφερειακή διοίκηση η οποία εκφράζει πολιτική βούληση για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Κλειστός ο Άγ. Κωνσταντίνος λόγω και της υγειονομικής κατάστασης σε οικισμούς του Δήμου Μύκης αλλά και του νομού Ξάνθης ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και για το αν θα πρέπει να παραμείνουν ή όχι κλειστά το Ορμένιο και η Εξοχή ενώ η έκτακτη συνεδρίαση έρχεται μετά και από το οριστικό κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας χθες το μεσημέρι, όπως είχε προαναγγελθεί, ενώ μέχρι πριν χθες ωστόσο κυκλοφορούσε ευρέως στη γείτονα χώρα, και από τα βουλγαρόφωνα δίκτυα ενημέρωσης ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος τόσο στη Μάκαζα όσο και στον Αγιο Κωνσταντίνο. Η είσοδος στην Ελλάδα πλέον για τους τουρίστες μπορεί να γίνει μόνον από τον Προμαχώνα-Κούλατα.

Ενδεικτικά, περισσότεροι από 20.000 πέρασαν τα τελευταία δυο 24ωρα στη χώρα μας από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα  με τις ουρές που σχημάτιζαν να φτάνουν τα 12 χμ, ενώ 1.000 Ρουμάνοι πέρασαν χθες τα ξημερώματα μέσα σε 4 ώρες.

Με το ΦΕΚ Τεύχος B’ 2733/03.07.2020 τροποποιήθηκε η υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.41015/30.6.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού συνδέσεων με Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Σουηδία, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα από την 1.7.2020 έως και τις 15.7.2020» (Β ́ 2660).

και αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, “Ο προσωρινός περιορισμό εν όλω των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων με τη Βουλγαρία για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια, καθώς και την απαγόρευση εισόδου προσώπων στην ελληνική Επικράτεια από τη Βουλγαρία, με την εξαίρεση του συνοριακού σημείου ελέγχου του Προμαχώνα.

Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει:

α) Έλληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κυρία κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα,

β) τη διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων και

γ) την είσοδο προσώπων για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr