Πλήγμα για τον Ερντογάν, ερωτηματικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

8 Ιουνίου 201511:10

Μια περίοδος αβεβαιότητας ξεκινά από σήμερα στην Τουρκία μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας από το κυβερνόν κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Μετά από 13 χρόνια παντοδυναμίας, στη διάρκεια των οποίων το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν μονοπώλησε την εξουσία, το εκλογικό αποτέλεσμα επέφερε πολιτικό πλήγμα στον πρόεδρο και επιβάλλει τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα πολιτικής σταθερότητας (και οικονομικής ευρωστίας) που με τόση έμφαση πρόβαλε ο κ. Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

Το αποτέλεσμα πιθανώς να πυροδοτήσει και μια εσωτερική σύκρουση μεταξύ του προέδρου και του διαδόχου του στην ηγεσία του ΑΚΡ, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξέλιξη που επίσης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά. Επικαλούμενος την πρωτιά και υποβαθμίζοντας τη σημαντική μείωση του ποσοστού και του αριθμού των εδρών του ΑΚΡ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το κυβερνόν κόμμα ήταν ο ξεκάθαρος νικητής και δεσμεύτηκε να προβεί σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις ώστε να μην πληγεί η πολιτική σταθερότητα της Τουρκίας.

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ενδεχόμενο συμμετοχής των εθνικιστών του ΜΗΡ στην κυβέρνηση προκαλεί εύλογη ανησυχία, αν και ο ηγέτης τους, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. “Μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας του ΑΚΡ με το MHP θα δημιουργήσει ένα πιο δύσκολο σκηνικό, αν και η παρουσία των εθνικιστών εντός της κυβέρνησης θα μπορούσε, παραδόξως, να διευκολύνει την επίτευξη λύσης στην Κύπρο” δήλωσε στην “Κ” ο ο επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης, Σινάν Ουλγκέν.

Ο προβληματισμός προέρχεται και από το γεγονός ότι, όπως διδάσκει το παρελθόν, σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας στη γειτονική χώρα, η Ελλάδα και η Κύπρος προσφέρονται για την “εξαγωγή” της κρίσης. Την ίδια ώρα, η εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, μάλλον δεν λειτουργεί αποτρεπτικά σε ενδεχόμενες βλέψεις συγκεκριμένων πολιτκών ή στρατιωτικών κύκλων της Τουρκίας.

Σε πρώτη φάση ο ηγέτης των εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέρριψε την προοπτική συμμετοχής του ΜΗΡ στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι αντίθετα, θα μπορούσαν συνεργασθούν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, εκτιμώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα του θα αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αντίθετη περίτπωση “ας γίνουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό”, ανέφερε και κατηγόρησε ευθέως τον Ερντογάν λέγοντας ότι ο σημαντικότερος λόγος της ήττας του ΑΚΡ “είναι η παραβίαση των νόμων και του συντάγματος εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα”. Κάλεσε, δε, τον πρόεδρο” να περιοριστεί στο πλαίσιο που ορίζει το σύνταγμα ή να παραιτηθεί”.

Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού οφείλεται στην είσοδο στη Βουλή του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που έλαβε το 13% των ψήφων και εκλέγει 79 βουλευτές. Η παρουσία του δημιουργεί μια επιπρόσθετη γέφυρα με την Αθήνα και τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση καθώς πρόσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο κ. Ουλγκέν είχε εκτιμήσει ότι “ένας συνασπισμός AKP-HDP θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στις σχέσεις των δύο χωρών με δεδομένη την αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ HDP και ΣΥΡΙΖΑ”. Πάντως, ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επανέλαβε τη δέσμευσή του να μην συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε κυβέρνηση συνασπισμού.

“Από αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού συστήματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού”, δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών, και μίλησε για νίκη των καταπιεσμένων και όσων εναντιώνονται στο σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%, όπως και για “κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός”.

Με 41% των ψήφων το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την χώρα από το 2002, εξασφάλισε 258 έδρες από τις συνολικά 550. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) παραμένει στον ρόλο της αξιωμαιτκής αντιπολίτευσης με 25% (132 έδρες) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) βρίσκεται στην τρίτη θέση, αυξάνοντας το ποσοστό του σε 16% (από 13%) και εξασφαλίζοντας 81 έδρες.

Πηγή: kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr