Απολύσεις χωρίς καν αξιολόγηση

18 Μαΐου 201320:16

«Τυφλές» απολύσεις και επαναφορά της επετηρίδας στο Δημόσιο «πνίγουν» στα ρηχά τη μεταρρύθμιση Μανιτάκη. Ολα θα κριθούν από τη Δευτέρα, όταν ο πρωθυπουργός θα έχει επιστρέψει από το ταξίδι στην Κίνα και οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει… ομονοώντας να αποφασίσουν ποιοι οργανισμοί θα καταργηθούν.
Τότε θα απολυθούν συλλήβδην όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς αξιολόγηση, για να συμπληρωθεί ο κατάλογος με τους 2.000 υπαλλήλους που θα βρεθούν εκτός Δημοσίου μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Ηδη το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας αρμοδίως ότι το εγχείρημα με τα ερωτηματολόγια δεν μπορεί να προχωρήσει και χρειάζεται -μόλις 15 μέρες μετά- να προωθηθεί άλλο νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο επαναφέρει την επετηρίδα και τα τυπικά προσόντα (πτυχίο, γλώσσες), αφήνοντας στον αέρα κυριολεκτικά τους υπαλλήλους που είναι απόφοιτοι Λυκείου και θα θεωρηθούν μειωμένων προσόντων.

Ακαρπες συσκέψεις

Ετσι, πριν καν αρχίσει η διαδικασία συμπλήρωσης και αποστολής των ερωτηματολογίων, πριν στεγνώσει το μελάνι από τη συγγραφή της περιβόητης λίστας των οργανισμών που θα καταργηθούν, ύστερα από ατελείωτες συσκέψεις και διαβουλεύσεις υψηλών κυβερνητικών παραγόντων που δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένη πρόταση, μετά την άρνηση συγκεκριμένων υπουργών να δώσουν κατάλογο των οργανισμών ευθύνης τους που καταργούνται, μη απαντώντας ούτε καν στην επιστολή Σαμαρά, με τις προθεσμίες που έδινε ο κ. Μανιτάκης πριν από το Πάσχα να έχουν παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα, κατάλαβαν όλοι στην κυβέρνηση ότι η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο δεν μπορεί να επιτευχθεί σε 15 μέρες, ούτε να τηρηθούν στην πράξη όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Με συνοπτικές διαδικασίες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέκρουσε πρύμναν και ετοιμάζει νομοσχέδιο που επαναφέρει την επετηρίδα στο Δημόσιο.

Είχε προηγηθεί την εβδομάδα που πέρασε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης συνάντηση στελεχών του Δημοσίου, που ανέλαβαν να εξηγήσουν στους υπευθύνους προσωπικού των υπουργείων τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος της συμπλήρωσης και αποστολής των ερωτηματολογίων. Στη συνάντηση αυτή αποκαλύφθηκαν η προχειρότητα και η παντελής έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν οι παραλήπτες του ερωτηματολογίου κλήθηκαν να περιγράψουν θέσεις στους νέους οργανισμούς, το ακριβές περιεχόμενο των οποίων δεν γνωρίζουν ακόμη. Οι επιτελείς της μεταρρύθμισης, μη μπορώντας και οι ίδιοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις των υπευθύνων από τα υπουργεία, τους είπαν τη μαγική ελληνική φράση που έχει εξελιχθεί σε φιλοσοφία: «Βλέποντας και κάνοντας»…

Ολα αυτά τη στιγμή που από χθες (17 Μαΐου) έχει εκπνεύσει η διορία ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποστολής και συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων που το ίδιο το υπουργείο θεσμοθέτησε μόλις τη Μεγάλη Δευτέρα (29 Απριλίου), ενώ η προθεσμία για την αποστολή στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης των οργανισμών που θα καταργηθούν έχει παρέλθει από τις 20 Απριλίου, χωρίς ακόμα ορισμένα υπουργεία να έχουν καταλήξει σε πλήρη κατάλογο.

Μπροστά στο αδιέξοδο, επιτελείς του υπουργείου διαλέγουν τη φυγή προς τα εμπρός, δηλαδή συμβουλεύουν τον κ. Μανιτάκη να ρίξει το μπαλάκι της κατάργησης των οργανισμών στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς -εφόσον πρόκειται για πολιτική, πάνω απ’ όλα, απόφαση- και να βάλει την αξιολόγηση που απαιτεί κάθε μεταρρύθμιση στο Δημόσιο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας…

Οπισθοδρόμηση

Αντί αυτής, θα επικρατήσουν οι λογικές που παλαιόθεν πολύ καλά γνωρίζουν και πράττουν οι επιτελείς της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας. Δηλαδή:

* Επανέρχεται η επετηρίδα, που σημαίνει μένουν οι παλαιοί, φεύγουν οι νεότεροι, ανεξαρτήτως προσόντων και δεξιοτήτων.

**Εφαρμόζεται η οριζόντια αξιολόγηση των τυπικών προσόντων, όπου καταγράφονται πτυχία και γλώσσες, ακόμα και συμμετοχή σε ημερίδες και συνέδρια ως δεξιότητα, και ο υπάλληλος δεν αξιολογείται ποτέ για αυτό για το οποίο πληρώνεται από τα χρήματα των αγρίως φορολογουμένων πολιτών, δηλαδή για το αν κάνει καλά τη δουλειά του.

* Με σκληρό παζάρι και διαπραγμάτευση των τριών πολιτικών αρχηγών θα γίνει η «τυφλή» διοικητικά επιλογή της κατάργησης κάποιων οργανισμών και οι υπάλληλοι εκεί θα απολυθούν όλοι χωρίς αξιολόγηση και επιλογή.

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr