“Σύννεφα” στις σχέσεις Πατριαρχείου-Ελλαδικής Εκκλησίας και σκληρές εκφράσεις, μετά τη δήλωση Βαρθολομαίου στην Ξάνθη !

8 Οκτωβρίου 201407:00

Η πολυσυζητημένη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από την Ξάνθη για τις «Νέες Χώρες» φαίνεται πως αποκρυπτογραφείται, ως προς τα κίνητρά της, όπως φαίνεται από επιμέρους αντιδράσεις που καταγράφονται αρκετές μέρες μετά την επίσκεψη του προκαθημένου του οικουμενικού θρόνου στην Ξάνθη.

Τα σύννεφα που επανέρχονται στις σχέσεις με την Ελλαδική Εκκλησία φαίνεται πως εμφανίστηκαν με αφορμή την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων το καλοκαίρι, όταν η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν συναίνεσε  στην εκλογή  Αμφιλόχιου Στεργίου που ήταν επιθυμία του Φαναρίου, όπως φαίνεται.

Στη διαφωνία που προέκυψε μετά από αυτή την εκλογή φαίνεται πως «απαντούσε» η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη σε σκληρό ύφος και που έκανε γνωστή την πρόθεση του Πατριαρχείου να μην απεμπολήσει τα δικαιώματά του επί των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών. Το γεγονός που φαίνεται ότι οδήγησε σε αυτή την έκρηξη είναι η πρόσφατη εκλογή του Αμφιλόχιου ως Μητροπολίτη Ανδριανούπολης και ο ταυτόχρονος ορισμός του ως εκπροσώπου του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Σκληρές εκφράσεις απο τον Καλαβρύτων και ένταση στην Ιεραρχία !

Με επίσημες ή ανεπίσημες τοποθετήσεις, όπως η επιστολή του Καλαβρύτων Αμβρόσιου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπου μεταχειρίζεται εκφράσεις όπως «αίσχος» , εκφράζεται μια  έντονη αντίδραση για τη δήλωση που έγινε στην Ξάνθη. Την Τρίτη, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήρθε με πιο επίσημο τρόπο στην επιφάνεια, η “κόντρα” που φαίνεται πως υποβόσκει.  Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το κείμενο του μητροπολίτη Καλαβρύτων για τον Πατριάρχη, με τον κ. Αμβρόσιο να απαντά στον κ. Άνθιμο πως «Εάν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως δεν αισθάνεται Έλληνας και μέλος της Ιεραρχίας ας πάει στην Τουρκία».

Ο διάλογος που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη, στο dogma.gr,  είναι χαρακτηριστικός:
Αλεξανδρουπόλεως : Στην Ιεραρχία μας που συνέρχεται σήμερα, ρίχνει βαρειά τη σκιά του, το επαίσχυντο κείμενο του Σεβ. Καλαβρύτων ο οποίος βλέπει φαντάσματα και σκιαμαχεί με ποιόν; Με τι; Το σκέφτηκε άραγε; Την περασμένη εβδομάδα ζήσαμε στην Θράκη τις εκδηλώσεις ενθουσιασμού και αγάπης του ποιμνίου μας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Τόσο ο θεσμός, όσο και το πρόσωπο είναι πολύ ψηλά στην συνείδηση και στην ψυχή του λαού μας. Αυτό το παραλήρημα της κακότητος του κειμένου του Μητροπολίτη Καλαβρύτων, φέρνει διχασμό στην Ορθοδοξία και στην Ιεραρχία. Ζητώ, Μακαριώτατε, όχι την συζήτηση περί του θέματος. Η συζήτηση ενός τέτοιου κατάπτυστου κειμένου θα αποτελέσει μομφή για την Ιστορία της Ιεραρχίας μας. Ζητώ την απομπομπή και την αποκήρυξη του αισχρού δημοσιεύματος. Ειδάλλως η σιωπή μας θα σημαίνει συνενοχή…. Καλαβρύτων : Εάν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως δεν αισθάνεται Έλληνας και μέλος της Ιεραρχίας ας πάει στην Τουρκία.

Αλεξανδρουπόλεως: Δεν σας επιτρέπω να αμφισβητείτε την ψυχή μου και την θέση μου. Εσείς να εξετάσετε το διχασμό που βάζετε στην Εκκλησία και στην Πατρίδα μας, αυτά που λέτε εσείς, δεν τα λέει ούτε το Τουρκικό Προξενείο.

Πάντως, αν και επίσημη αντίδραση από τον Αρχιεπίσκοπο δεν υπάρχει, φαίνεται ότι η δήλωση που έγινε στην Ξάνθη είχε πολύ μεγάλη βαρύτητα για τις εξελίξεις στα εκκλησιαστικά.

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr