Αποκλείονται οι βοοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας και Θράκης από την χρηματοδότηση των νέων γεωργών

13 Απριλίου 202113:26

Παρέμβαση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρούν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξαιτίας του αποκλεισμού των βοοτρόφων από τα κριτήρια μοριοδότησης του υπομέτρου 6.1 Νέων Γεωργών, όπως συνέβη με τις υπόλοιπες κατηγορίες υποψηφίων δικαιούχων. 

Σχολιάζοντας μάλιστα οι σύλλογοι των κτηνοτρόφων την αποτελεσματικότητα των ειδημόνων του ΥΠΑΑΤ, λένε πως “Δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα που βιώνει η κτηνοτροφία στην πατρίδα μας. Όταν λέμε κτηνοτροφία, εννοούμε όλους τους κλάδους της ζωικής παραγωγής. Στην περιφέρειά μας αναφερόμαστε κυρίως στη βοοτροφία και στην αιγοπροβατοτροφία. Γνωρίζουν οι κύριοι αυτοί, ότι η κτηνοτροφία στην περιφέρειά μας, όπως και σε ολόκληρη την επικράτεια της πατρίδας μας φθίνει; Η πρόταση αυτή επιβεβαιώνει την αρνητική στάση του ΥΠΑΑΤ απέναντι στους βοοτρόφους και τους καθιστά σε μειονεκτική θέση, υποβαθμίζοντας τον συρρικνωμένο κλάδο της κτηνοτροφίας.”

Γνωστή είναι εξάλλου η μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου και στα βοοειδή και στα αιγοπρόβατα και οι κτηνοτρόφοι, αφού δεν υπάρχει αντικατάσταση όσων αποσύρονται λόγω συνταξιοδότησης ή εξόδου από το επάγγελμα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο επαγγελματικός κλάδος να γίνει των μεσήλικων και των γερόντων. Ταυτόχρονα η βοοτροφία, λόγω των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο από την οζώδη δερματίτιδα το 2015, προσπαθεί να ανακάμψει και να επανέλθει στα επίπεδα παλαιοτέρων ετών και φυσικά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, χρειάζονται νέοι κτηνοτρόφοι. 

Οι νέοι δεν έχουν ιδιαίτερο οικονομικό κίνητρο μέχρι σήμερα, για να ασχοληθούν με ένα επάγγελμα που είναι τρόπος ζωής και που υποχρεώνει τον κτηνοτρόφο και την οικογένειά του, να κατοικεί και να κινείται πάντα, κοντά στην κτηνοτροφική του εκμετάλλευση.

Οι βοοτρόφοι στην περιφέρειά μας, δραστηριοποιούνται σε όλες τις ΠΕ και κυρίως στις παραμεθόριες και παραποτάμιες περιοχές, όπως είναι αυτές του Έβρου και του Νέστου, αλλά και στην ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Έβρου, της Δράμας, της Ξάνθης, της  Ροδόπης και της Καβάλας. 

Λαμβάνοντας υπόψη το αρνητικό ισοζύγιο εγχώριας παραγωγής και εισαγωγών που έχει η πατρίδα μας σε βόειο κρέας και γάλα, και δεδομένης της βαρύτητας του κλάδου αυτού στην ακριτική μας περιοχή, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους αλλά και την ανησυχία για την ανάπτυξη της βοοτροφίας και το μέλλον των νέων κτηνοτρόφων καθώς αναμένουν την θετική ανάδραση του Υπουργείου.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr