schaeuble-540x304

Αποκλείει το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους ο Schaeuble

27 Οκτωβρίου 201218:30

schaeuble-540x304Απέκλεισε το ενδεχόμενο “κουρέματος” των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Στο capital.gr αναφέρεται πως, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk που θα μεταδοθεί την Κυριακή σημείωσε ότι τα κράτη δεν μπορούν νομικά να δεχθούν ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στα ελληνικά ομόλογα.

«Το κούρεμα είναι μία συζήτηση που δεν έχει μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης,» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Schaeuble επανέλαβε πως δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα στην εφαρμογή των περικοπών, ωστόσο συμπλήρωσε πως ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων με το οποίο η χώρα θα λάμβανε νέα δάνεια για πληρώσει τα προηγούμενα χρέη μπορεί να αποτελέσει επιλογή.

«Είναι μία σκέψη που κάποιος μπορεί να τα την κάνει σοβαρά. Έχει τεθεί προς συζήτηση από ορισμένα μέλη της κεντρικής τράπεζας,» σημείωσε ο Schaeuble.

Ωστόσο, αρνήθηκε να προχωρήσει σε υποθέσεις σχετικά με ένα τέτοιο πρόγραμμα μέχρι η τρόικα να παρουσιάσει την τελική της έκθεση για την Ελλάδα.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός τόνισε πως η συμφωνία με την Ελλάδα μπορεί να περιλαμβάνει τη μείωση της βοήθειας σε περίπτωση που οι δαπάνες είναι υπερβολικές. 

«Όλα αυτά τα πράγματα – ένας μηχανισμός ελέγχου, ένας μηχανισμός διόρθωσης – μπορούν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία στην οποία δεν έχουμε φτάσει μέχρι τώρα για το ελληνικό πρόγραμμα,» δήλωσε ο Schaeuble.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σε άρθρο του στην κυριακάτικη εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δηλώνει ότι υπολογίζει σε έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό σχεδόν ισοσκελισμένο το 2013.

“Το ομοσπονδιακό κράτος θα τηρήσει πιθανώς τις υποσχέσεις του ήδη από το 2013, με προϋπολογισμό σχεδόν ισοσκελισμένο, τρία χρόνια νωρίτερα από ό, τι απαιτείται από τον θεμελιώδη νόμο” (το γερμανικό σύνταγμα, σ.σ), γράφει ο υπουργός στην εφημερίδα.

“Αυτή είναι μια επιτυχία”, εκτιμά ο ίδιος, καθώς η Γερμανία είχε εγγράψει το 2009 στο Σύνταγμά της ένα “φρένο στο χρέος”, σύμφωνα με τη μετάφραση της γερμανικής έκφρασης. Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να φθάσει, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του Schaeuble, σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό χωρίς χρέος το 2016.

Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη υπουργό: “Σε επίπεδο περιφερειακών κρατιδίων, τα ελλείμματα μειώνονται επίσης, ενώ οι δήμοι και τα δημόσια ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν ήδη δημιουργήσει πλεονάσματα”.

Ο Schaeuble σημειώνει, ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας (Ομοσπονδιακό κράτος, περιφερειακά κρατίδια (Länder), δήμοι και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης) θα πέσει κάτω από το 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το τρέχον έτος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Philipp Roesler, αναφέρει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Saarbrücker Zeitung ότι θέλει να καταστήσει τη δημοσιονομική εξυγίανση το κεντρικό θέμα της επόμενης συνάντησης των ηγετών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στις 4 Νοεμβρίου.

“Θέλουμε αυτή η κυβέρνηση να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας και να δώσει το παράδειγμα στην Ευρώπη. Έως τώρα, προβλέπεται να έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2016. Πρέπει να έχουμε πιο φιλόδοξους στόχους. Είναι δυνατόν να επιτευχθεί η ισορροπία αυτή το 2014, αν καταβάλλουμε προσπάθειες”, δήλωσε ο φιλελεύθερος υπουργός (FDP).

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr