Αποκαθήλωσαν το άγαλμα του Λένιν διαδηλωτές στο Κίεβο

8 Δεκεμβρίου 201319:03

Το άγαλμα του Λένιν στο κέντρο του Κιέβου, που φέρει συμβολική σημασία καθώς υποδεικνύει την κοινή ιστορία της Ουκρανίας με τη Ρωσία, έριξαν διαδηλωτές οργισμένοι με την κυβερνητική στροφή στη Μόσχα και την απόρριψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαδηλωτές έσπασαν με σφυριά κομμάτια του αγάλματος, λίγες ώρες αφότου η πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου είχε «πλημμυρίσει» ξανά με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε πως διαδηλωτές αποκαθήλωσαν το άγαλμα χρησιμοποιώντας μεταλλικούς μοχλούς και σκοινί, και στη συνέχεια άρχισαν να σπάνε με σφυριά τα κομμάτια στέλνοντας μήνυμα στον Ουκρανό πρόεδρο και το Κρεμλίνο, το οποίο πιέζει το Κίεβο να ενταχθεί στη δική του τελωνειακή ένωση με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Τους δρόμους του Κιέβου είχαν κατακλύσει νωρίτερα εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υψώνοντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητώντας την παραίτηση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Την ίδια στιγμή που οι ποίτες διαδήλωναν, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωνε τη διεξαγωγή έρευνας για απόπειρα «κατάληψης της εξουσίας από ορισμένους πολιτικούς». Η έρευνα αφορά «παράνομες ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας» κατά τη δήλωση της εκπροσώπου SBU Λάντα Σαφόνοβα.
in.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr